Estudi Hidrogeològic a les Coves del Toll
Data Dilluns, 30 de novembre a les 18:34:21
Tema medi ambient



L'Ajuntament de Moià i el Museu de Moià després de les inundacions de 30 de novembre de 2014 i successives inundacions, ha  anat sol·licitant a la Diputació de Barcelona, en el marc de les subvencions de catàleg de 2016, 2017 i 2020, suport tècnic per la realització d'Estudis Hidrogeològics que permetin conèixer com funciona el sistema hídric entorn a les Coves del Toll i zona circumdant, per poder prendre mesures correctives que evités la inundació de la cova turística i el jaciment arqueològic i paleontològic que hi ha.

En el marc dels treballs actuals del tercer estudi Hidrogeològic s'ha previst la realització d'assajos de camp amb el colorant innocu fluoresceïna en els torrents de capçalera Bassot i Gomar. Aquests assajos es realitzaran durant aquest hivern 2020 -2021 van vinculats a que es produeixin pluges.

Per la realització dels assajos s'ha informat i demanat les corresponents autoritzacions a les administracions amb competències  i s'ha informat a també a propietaris i ajuntaments amb afectació als seus torrents i rius.

Com en els assajos de 2018 s'ha col·locat aquest colorant innocu la fluoresceïna en pols a la capçalera dels torrents. Quant es produeixin pluges aquest colorant es dissoldrà en l'aigua donant-li a aquesta un fort color verd fluorescent (veure fotografia). Si l'aigua del torrent va a parar a l'interior de la cova es podrà detectar i mesurar. Així com el temps de recorregut entre que l'aigua està en capçalera de torrent i arriba al sistema càrstic del Toll.

Per això volem avisar als moianesos i moianesencs que si en els propers dies quan es produeixin pluges, en aquest torrents i afluents d'aquest percebeu aigua amb fluoresceïna, no es produeixi cap alarma, ja que està vinculat a aquests assajos, i com s'ha dit anteriorment aquest colorant és innocu al medi ambient i no suposarà cap impacte ambiental al sistema hídric que pugui perjudicar aqüífers, flora, fauna ni litologia de l'entorn d'estudi.

Durant els assaigs de 2018 es van poder veure les aigües tenyides entre 24 i 72 hores seguint la Riera de la Fàbrega fins la zona de Margà – La Datzira.

Esperem aquest cop obtenir resultats que resolguin la problemàtica i poder-vos-ho explicar.

 

Museu Municipal-Coves del Toll









Aquest article ve de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta notícia és:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1835