Joan Vilalta i Prat (1911-1981) fou un moianès que hagué de patir dos dels grans drames del segle XX: la guerra civil espanyola i la segona guerra mundial. Ferrer d’ofici, l’any 1937, en plena guerra, fou mobilitzat per combatre al front d’Aragó.
El febrer de 1939 passà la frontera amb França i fou internat en dos camps de refugiats. Amb la invasió alemanya de França, el govern francès obligà a molts refugiats espanyols a integrar-se a les companyies de fortificació: un d’ells fou Joan Vilalta. El juny de 1940 fou fet presoner per l’exèrcit alemany, obligat a pujar a un tren i, uns mesos després, conduït al camp de concentració de Mauthausen. Aquí hi estigué des del 19 de desembre de 1941 fins el 26 de gener de 1942, quan fou traslladat al Kommando d’Steyr, a 30 quilòmetres de Mauthausen, on romangué fins a l’alliberament, el 14 de març de 1945. Durant aquest temps treballà de ferrer en el camp i visqué de prop les situacions d’humiliació, violència i mort a què eren sotmesos els presoners.
Poc abans de morir, Joan Vilalta deixà el testimoni de les seves vivències --de les quals gairebé no en parlava mai-- en 15 fulls manuscrits. Fa tres anys, Raül González Carrasco, aleshores estudiant de l’IES Moianès, en conegué l’existència i els féu servir per al treball de recerca de batxillerat. Ara, Raül González dóna a conèixer el manuscrit, amb un estudi introductori, a través de la publicació del llibret Records d’un moianès a Mauthausen, que ha editat l’Associació Cultural Modilianum dins de la seva col·lecció “Quaderns de divulgació”.
La publicació, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Moià i del Programa per al Memorial Democràtic impulsat pel Departament de Relacions Institucionals i Participació, serà presentada el proper diumenge 29 d’octubre a l’Auditori de Sant Josep de Moià. Entre altres, comptarà amb la presència de Rosa Toran, presidenta d’Amical de Mauthausen.
La presentació dels records de Joan Vilalta serà complementada per una conferència de l’historiador Ernest Gallart (“Sobreviure és resistir: el Kommando Cesar en el sistema concentracionari del K.L. Mauthausen”, dissabte 4 de novembre, a Can Carner) i per l’exposició “Mauthausen. Crònica gràfica”, elaborada pel Museu d’Història de Catalunya i Amical de Mauthausen, i que el Patronat de Museus de Moià porta a la Casa Rafel Casanova, del 28 d’octubre al 10 de desembre.