Benvingut a moianès.net
Portada Els més llegits Correu Galeria fotogràfica Fòrums

Índex
· Inici
· Arxiu de notícies
· Bibliografia, mapes i vídeo reportatges
· Buscar
· Els més llegits
· Enllaços
· Enquestes
· Enviar article/notícia
· Fòrums
· Google-cerca
· Preguntes freqüents
· Suggeriments
· Temes
· Vista darreres publicacions

Articles a l'atzar

societat
[ societat ]

·FIRA de la DONA de Sant Llorenç Savall
·Tercera edició del Mercat d'Olis i Vins a Manresa
·Fira de Santa Llúcia a Sant Llorenç Savall
·Festes de tardor, oli nou i artesania de Cabrianes
·Mercat d'Olis i Vins a l'Estany
·Presentació i activitats d'Osona Horse Malla
·La Fundació ”la Caixa” selecciona una iniciativa del Moianès
·Sant Llorenç Savall celebra la seva fira de Sant Ponç
·2ª Fira de la Dona de Sant Llorenç Savall

Menú per Categories
· Totes les Categories
· Aportacions
· Bages
· Berguedà
· Calders
· Castellcir
· Castellterçol
· Catalunya
· Collsuspina
· Comarques Centrals
· Granera
· Internacional
· L'Estany
· Lluçanès
· Moià
· Moianès
· Monistrol de Calders
· Osona
· St. Quirze Safaja
· Sta. Maria d'Oló
· Vallès Occidental
· Vallès Oriental

Segueix-nos també a facebook
Cliqueu aquí per entrar a facebook

El temps

Cliqueu aquí per a veure dades meteorològiques de Moià a temps real
Meteo Moià
Cliqueu aquí per a veure dades meteorològiques de l'Estany a temps real
Meteo l'Estany
Cliqueu aquí per a veure dades meteorològiques de l'Estany a temps real
Meteo Collsuspina
Cliqueu aquí per a veure dades meteorològiques de l'Estany a temps real
Meteo Monistrol
Cliqueu aquí per a veure la imatge més gran
Meteosat

El temps a Catalunya
Cliqueu aquí per a veure la predicció a curt termini

  
Lluçanès: Calderes de biomassa a edificis públics
Enviat el Dilluns, 04 de juny a les 22:16:53 per Redaccio

medi ambient

Bernat Vilarasau, tècnic del servei de Desenvolupament Rural del Consorci del Lluçanès, al davant de la caldera del Consorci i amb granulat de biomassa -que és el combustible que la fa funcionar- a les mans.Quatre municipis del Lluçanès estan en tràmits per instal·lar sis calderes a edificis públics que tindran com a combustible la biomassa. Les previsions són que les calderes estiguin en funcionament al pròxim hivern i que el combustible s'extregui dels boscos del Lluçanès.


Prats de Lluçanès, Olost, Lluçà i Sant Feliu Sasserra estan en tràmits per instal·lar sis calderes de biomassa a edificis públics. Prats en vol instal·lar una a l'edifici que comparteixen l'escola i l'institut públic; Lluçà en vol una per escalfar l'ajuntament, la sala polivalent i l'escola; Sant Feliu en vol dues per a l'ajuntament i l'escola, i Olost en vol posar una a l'ajuntament i ampliar la que ja hi ha a la seu del Consorci del Lluçanès, el nucli de Santa Creu de Jutglar.

Segons ha explicat Bernat Vilarasau, tècnic del servei de Desenvolupament Rural del Consorci del Lluçanès, les previsions són que les sis caldes estiguin en funcionament al pròxim hivern. Fins al moment, al Lluçanès hi ha una única caldera que té com a combustible la biomassa i que està instal·lada en un edifici públic.

Es tracta de la que hi ha a la seu del Consorci del Lluçanès, que es va instal·lar en proves. 'Ha anat perfecte per la seu del Consorci', ha assegurat Ramon Sentmartí, director tècnic del Consorci, que ha afegit que ara s'ampliarà perquè amb la nova sala polivalent la caldera actual en alguns moments no té suficient potència.


Des del Consorci es dóna assessorament tècnic als municipis que opten per instal·lar aquests tipus de calderes. Des de fa temps, l'ens –que aglutina els 13 municipis del Lluçanès– aposta per la implantació d'una font d'energia renovable com és la biomassa.

Sentmartí ha dit que aquesta aposta es deu a tres motius bàsics. Per una banda, perquè contribueix a promoure 'iniciatives locals' i generar 'nova ocupació'. El director ha explicat que la biomassa pot contribuir al 'desenvolupament local' si empreses i particulars s'interessen –com ja està passant– en la producció del combustible.

D'aquesta manera, Sentmartí ha comentat que es poden crear nous llocs de treball al Lluçanès ja sigui per fabricar el combustible, per fer una nova gestió forestal i també en el camp dels instal·ladors.

El segon motiu és perquè la biomassa contribueix a la disminució de les emissions de diòxid de carboni (CO2) a l'atmosfera. Sentmartí ha parlat de l'escalfament progressiu del planeta i ha dit que aquesta és 'una aposta innovadora' per pal·liar-ne els efectes.

El tercer motiu, 'que va pesar molt', és perquè la biomassa estimula la gestió forestal. 'Al Lluçanès hi ha una massa forestal molt important que en aquests moments es considera com un risc', ha dit el director, que ha afegit que l'objectiu és 'passar del risc al benefici'.

Per aconseguir-ho, Sentmartí ha afirmat que s'ha d'apostar per 'gestionar els boscos d'una manera diferent perquè disminueixi el risc d'incendi i augmenti el benefici pels propietaris'. El director ha comentat que el Consorci està en contacte amb una vintena de propietaris forestals que estan interessats en el projecte. Segons ell, l'objectiu és aconseguir que les calderes que s'instal·len al Lluçanès funcionin amb combustible fabricat al territori.

Les calderes que s'instal·laran al Lluçanès estan subvencionades en part per l'Institut Català d'Energia (ICAEN) i també hi ha altres organismes, com la Diputació, que hi donen suport. Vilarasau ha comentat que les previsions són que s'instal·lin més calderes en edificis públics al Lluçanès, tot i que la prioritat 'no és que hi hagi un gran número de calderes' sinó que les que hi hagin funcionin correctament.

En aquests moments, entre la caldera del Consorci i les que tenen instal·lades alguns privats, al Lluçanès la biomassa genera 230 KW. Les previsions són que a l'hivern vinent aquesta xifra superi els 1.000 KW.

Anna Gorchs // ACN


 
Enllaços relacionats
· Més sobre medi ambient
· Notícies de Redaccio


Notícia més llegida sobre medi ambient:
La Fageda de la Sauva Negra


Vots de l'article
Puntuació promig: 0
vots: 0

Si us plau espera un segon i vota per aquest article:

Excel·lent
Molt Bo
Bo
Regular
Dolent


Opcions

 Versió per a imprimir Versió per a imprimir


Temes associats

medi ambient

"Usuaris registrats" | Entrar/crear compte | 0 Comentaris
Els autors dels comentaris són els únics responsables del seu contingut.
La Redacció es reserva el dret d'eliminar un comentari si ho creu oportú.

No són permesos els comentaris anònims, Regístra't si us plau


Disseny optimitzat per una resolució de 1024 x 768 píxels
© moianes.net
Per la reproducció total o parcial d’aquesta publicació
demani autorització a la Redacció [ redaccio@moianes.net ]

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pàgina Generada en: 0.26 Segons