Benvingut a moianès.net
Portada Els més llegits Correu Galeria fotogràfica Fòrums

Índex
· Inici
· Arxiu de notícies
· Bibliografia, mapes i vídeo reportatges
· Buscar
· Els més llegits
· Enllaços
· Enquestes
· Enviar article/notícia
· Fòrums
· Google-cerca
· Preguntes freqüents
· Suggeriments
· Temes
· Vista darreres publicacions

Articles a l'atzar

societat
[ societat ]

·Mercat d'Olis i Vins a l'Estany
·Presentació i activitats d'Osona Horse Malla
·La Fundació ”la Caixa” selecciona una iniciativa del Moianès
·Sant Llorenç Savall celebra la seva fira de Sant Ponç
·2ª Fira de la Dona de Sant Llorenç Savall
·Fira de Santa Llúcia de Sant Llorenç Savall
·Mas Trullàs de Calders entre els guanyadors dels concurs d’hamburgueses
·Mercat de l'Oli i de Nadal de Cabrianes – Sallent - Cornet
·Festival gastronòmic de l'hamburguesa de carn de vedella autòctona

Menú per Categories
· Totes les Categories
· Aportacions
· Bages
· Berguedà
· Calders
· Castellcir
· Castellterçol
· Catalunya
· Collsuspina
· Comarques Centrals
· Granera
· Internacional
· L'Estany
· Lluçanès
· Moià
· Moianès
· Monistrol de Calders
· Osona
· St. Quirze Safaja
· Sta. Maria d'Oló
· Vallès Occidental
· Vallès Oriental

Segueix-nos també a facebook
Cliqueu aquí per entrar a facebook

El temps

Cliqueu aquí per a veure dades meteorològiques de Moià a temps real
Meteo Moià
Cliqueu aquí per a veure dades meteorològiques de l'Estany a temps real
Meteo l'Estany
Cliqueu aquí per a veure dades meteorològiques de l'Estany a temps real
Meteo Collsuspina
Cliqueu aquí per a veure dades meteorològiques de l'Estany a temps real
Meteo Monistrol
Cliqueu aquí per a veure la imatge més gran
Meteosat

El temps a Catalunya
Cliqueu aquí per a veure la predicció a curt termini

  
Vallès Occidental: Sant Llorenç Savall celebra la seva fira de Sant Ponç
societat

Sant Llorenç Savall celebrarà aquest diumenge, dia 14 de maig al matí, la Fira de Sant Ponç que és el patró dels herbolaris i el moment de l'any on es comercialitzen de manera preferent les melmelades, els arrops, les mels i demés llaminadures i dolços. Hi haurà més de 30 parades entre les pròpies de la temàtica, així com d'altres d'aliments i d'artesanies no alimentàries.

La Fira s'ubicarà a l'Avinguda Catalunya i també a la plaça Major on hi haurà a les 11,30h. una animació infantil a càrrec de Fefe i Cia. A les 13h. i per tot el recinte firal caminarà l'espectacle Metamorphosi de la Cia Todozancos.

Aquesta Fira-mercat serà una bona oportunitat per descobrir, conèixer, tastar i comprar aliments artesans fets a la població i a la comarca com el vi, la mel, la ratafia, els embotits, les verdures, etc. Així com també les artesanies de fusta, paper, roba i antiguitats.

 

Ajuntament de Sant Llorenç Savall


Enviat per Redaccio el Dimarts, 09 de maig a les 17:52:12 (195 Lectures)
(Comentaris | Puntuació 0)

Vallès Occidental: 2ª Fira de la Dona de Sant Llorenç Savall
societat

El diumenge dia 12 de març al matí a l'Avinguda Catalunya i el Passeig de la Rectoria hi haurà la celebració del Dia de la Dona a Sant Llorenç Savall, amb la convocatòria de la  2ª Fira de la Dona, art i artesania.

L'any passat es va iniciar aquesta fira multitemàtica, va comptar amb la participació d'unes 30 parades de dones artesanes i venedores ja que aquesta activitat està pensada per ensenyar l’emprenedoria i l'empoderament de la dona. La valoració de tothom va ser molt positiva i per aquest motiu la Regidoria de Benestar Social i Igualtat ha convocat aquesta nova edició.

La Fira d'aquest any tindrà unes 40 parades de dones artesanes vingudes dels diferents pobles de les comarques del Vallès Occidental i Oriental i el Barcelonès.

Així mateix al migdia a la plaça Major hi haurà el concert de les 3 corals de veus femenines de l'Espai Art de Castellar del Vallès.

Presentació i Programa de les corals de veus femenines de l'Espai Art: El cor de la nit (cor infantil), Lúa (joves) i Eternity (dones), som unes formacions vocals que compartim una mateixa il·lusió, un mateix objectiu i una mateixa direcció.

Experimentar i compartir vivències en el Cant Coral ens orienta cap al coneixement de l'instrument que ens és més propi i comú, la veu, i ens completa com a persones que gaudim i convivim amb la música. El nostre repertori se centra bàsicament en les bandes sonores i els musicals, trobant en aquest llenguatge, una manera de transmetre històries, emocions i missatges de vida.

El dia 12 cantarem temes de la banda sonora d'El Gran Showman, la Sireneta, Matilda, Mary Poppins o The sound of music, entre altres i ho farem acompanyades al piano per Adrià Aguilera i direcció de Sònia Gatell.


Enviat per Redaccio el Dimecres, 08 de març a les 07:50:44 (314 Lectures)
(Comentaris | Puntuació 0)

Vallès Occidental: Sant Pere i Sant Fermi de Rellinars
cultura

M’aturava prop del límit entre les comarques del Vallès i del Bages; deixava la carretera que comunica Rellinars amb Castellbell i el Vilar, i seguia per una pista de terra que en menys de dos quilometres em deixava davant del runam d’aquesta església.

L’abandó és colpidor!, l’edifici ha patit un espoli sistemàtic; primer com a pedrera de la nova església, construïda arran del camí de les Ferreres, entre els anys 1835 i 1842; l’argument va ser el clàssic ; l'església vella quedava molt allunyada del nucli més habitat. A partir d’aquell moment tothom va sentir-se ‘autoritzat’ a col•labora en la ruïna irreversible que reflexen les imatges.

Trobava informació on es descriuen els diferents períodes de construcció, que substancialment son:

La construcció més antiga localitzada al conjunt correspon a una estructura de forma absidal amb un arrebossat original de sorra i calç, i una doble pavimentació en opus signinum [revestiments impermeabilitzants] assentada directament sobre el terreny natural. Podem situar l’obra en un moment indeterminat entre els segles II i VII.


Enviat per Redaccio el Dijous, 09 de febrer a les 08:34:45 (303 Lectures)
(Llegir més... | 40521 bytes més | Comentaris | Puntuació 0)

Vallès Occidental: Fira de Santa Llúcia de Sant Llorenç Savall
societat

Més de 30 parades i espectacle itinerant de circ

Aquest diumenge dia 18 de desembre al matí, Sant Llorenç Savall celebrarà la seva Fira de Santa Llúcia que per primera vegada comptarà amb més de 30 parades, tant d'expositors locals com comarcals i d'un espectacle itinerant de circ al migdia amb el Cía Circumloqui que munta la seva pista al capdamunt d'un tricicle motoritzat i que es passejarà per tot el poble. 

Un músic i un pallasso s'encarregaran d'ensenyar números de màgia i d'equilibris, presentant l'home forçut, el domador de feres i, finalment, presentaran l'increïble nadó Bala. L'únic nen capaç de volar més de 50 metres. Espectacle de titelles itinerant on s'hi barreja l'humor, la enginyeria casolana i la música en directe.

El visitant del mercat trobarà a l'avinguda Catalunya tot tipus de detalls per l'ornamentació nadalenca i pel tió així com els aliments per omplir el rebost nadalenc com vins, ratafies, embotits,...etc. A la vegada, tot el comerç de la població obrirà aquest diumenge per atendre a tothom.

Us hi esperem amb els vostres amics i coneguts i d'avantmà un bon Nadal!!!

 

Ajuntament de Sant Llorenç Savall


Enviat per Redaccio el Divendres, 16 de desembre a les 07:50:26 (264 Lectures)
(Comentaris | Puntuació 0)

Vallès Occidental: Vacarisses, mon amour
cultura
Castell de VacarissesVolíem recollir de forma gràfica els efectes de la ràpida transformació de l’entorn rural en els darrers decennis, i on millor que a Vacarisses vàrem pensar?

Començarem donant-vos-en una mínima informació :

El municipi de Vacarisses és situat a la comarca del Vallès Occidental amb el Bages i amb el Baix Llobregat. L'altura mitjana del terme és de 385 metres i té una extensió de 40,54 quilòmetres quadrats. El terme molt muntanyós és accidentat pel vessant occidental de la serra de l'Obac i els vessants septentrionals de les serres de Sant Salvador de les Espases, del Puigventós i de Coll Cardús. Limita amb els municipis de Castellbell i el Vilar, Rellinars, Mura, Terrassa, Viladecavalls, Olesa de Montserrat, Esparreguera i Monistrol de Montserrat. Aquest accidentat terreny es podria dividir en cinc valls secundàries, que recollit les aigües dels respectius vessants, formen les rieres de Rellinars, de Can Còdol i del Palà vers el nord, i vers el sud, el torrent del Llor i la riera de Sant Jaume.

En plena alta edat mitjana, el lloc de Vacarisses ("VACHARIZAS" o "VACHERICIAS", "lloc de vaques") és esmentat en diversos documents, alguns dels quals fan referència a l'església de Sant Fermí o a les donacions del comte Borrell de Barcelona i del Monestir de Santa Cecília de Montserrat.

L'any 1021, apareix el primer document que parla del castell de Vacarisses: és el Testament Sacramental del comte de Besalú, Bernat I de Tallaferro en el qual cedeix el castell al seu fill Guillem, anomenat "El Gras".

L'any 1707 neix al castell de Vacarisses Manuel d'Amat i de Junyent, que anys a venir es convertiria en Governador de Xile i Virrei del Perú.


Enviat per Redaccio el Dilluns, 25 de juliol a les 09:06:48 (647 Lectures)
(Llegir més... | 41425 bytes més | Comentaris | Puntuació 0)

Vallès Occidental: Sant Llorenç Savall celebra el mercat de Sant Ponç
societat
Sant Llorenç Savall celebrarà aquest diumenge, dia 15 de maig al matí, el mercat de Sant Ponç que és el patró dels herbolaris i el moment de l'any on es comercialitzen de manera preferent les melmelades, els arrops, les mels i demés llaminadures i dolços.

Hi haurà més de 30 parades entre les pròpies de la temàtica, així com d'altres aliments i artesanies no alimentàries.

El mercat s'ubicarà al passeig de la Rectoria i també al centre de la població on a la plaça Major hi haurà tallers per a la mainada a més d'altres activitats ambulants d'animació pels carrers del centre.

Aquest mercat serà una bona oportunitat per descobrir, conèixer i comprar aliments artesans de la comarca com el vi, la mel, la ratafia, els embotits, les verdures, etc. Així com també les artesanies de fusta, paper, roba i antiguitats.

 

Ajuntament de Sant Llorenç Savall


Enviat per Redaccio el Dijous, 12 de maig a les 07:34:03 (206 Lectures)
(Comentaris | Puntuació 0)

Vallès Occidental: Un tomb per Rellinars
cultura
CasajoanaFaltaven alguns minuts per les 9,00 hores quan baixàvem del cotxe darrera de l’església parroquial de Sant Pere i Sant Fermi, seguíem les petjades del nostre sherpa, Joan Moliner i Manau, que ens durien fins a Casajoana, masia que conserva en bona mesura l’aspecte de “casa bona” en termes agrícoles, tot i l’evident abandó de les terres, que el bosc recupera amb molta rapidesa.

Compartim -a contracor- un fort constipat el Joan i jo, això ajuda poc a mantenir un ritme viu en les pujades, i complica força – per problemes de visió, els ulls plorosos que provoquen sempre els processos gripals i/o catarrals – el descens pels inevitables xaragalls. Seguiríem en ascensió fins als Hostalets del Davi, on esmorzaríem; costa de creure que en algun moment aquesta casa tingues dos pisos d’alçària, i be que de forma accessòria dones aixopluc als caminants, des d’aquest punt les cases de Mata-rodona i Puigdoure se’ns fan visibles, i malgrat la seva petitesa també l’ermita de la Mare de Déu de la Concepció.

Desfem el nostres passos i ens adrecem seguint el camí ral fins al Coll del Gipó, això ens permetrà admirar – una vegada més – la casa del Farell a la dreta del nostre camí, i per davant veiem també el Ginebral i la Serra; quasi des del mateix coll, baixem per un corriol de forta pendent, que no sense riscos ens portarà davant les runes majestuoses del Racó; de la casa es conserven encara, el pou d’aigua, una tina de vi, de les que en diuen exemptes a Sant Vicenç de Castellet, i aquí i allà restes de parets que delimiten l’espai – notablement extens – que estava construït ; els excursionistes han habilitat damunt la casa, en un lloc que podria haver estat l’era, una llarga taula que tothom pot fer servir.

Enviat per Redaccio el Dimecres, 09 de febrer a les 09:28:48 (230 Lectures)
(Llegir més... | 40372 bytes més | Comentaris | Puntuació 0)

Vallès Occidental: 26a edició de la Primera Marató de Muntanya de Catalunya
esports
Aquest proper diumenge dia 24 d’octubre al matí es celebrarà a Sant Llorenç Savall la Primera Marató de Muntanya de Catalunya que enguany celebra la 26a edició.

És una prova on el recorregut transcorre principalment dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac.

A la vegada i durant tot el matí, al passeig de la Rectoria hi haurà un mercat extraordinari amb artesans locals amb aliments i artesanies de qualitat.


Enviat per Redaccio el Dissabte, 23 d'octubre a les 09:02:50 (401 Lectures)
(Comentaris | Puntuació 0)

Vallès Occidental: Un autèntic mercat de sant Ponç a Sant Llorenç Savall
societat
La població de Sant Llorenç Savall, cruïlla de camins entre 4 comarques, celebrarà aquest proper diumenge al matí un autèntic mercat de sant Ponç, patró dels herbolaris, al centre del poble. Hi haurà parades d'herbes remeieres, d'almívars, de fruita deshidratada, de mel, de ratafies i vi,...etc. i així fins a les 35, comptant també les parades dels artesans i les entitats locals.

A les 11 del matí a la plaça Major, una Joglaressa explicarà contes i llegendes medievals per a la mainada dins del cicle d'activitats Viu el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac del Servei de Parcs de la Diputació de Barcelona.

A les 12 del matí començarà a la plaça de l'Església, el taller de fer melmelades de manera artesana a càrrec de l'Associació Gastronòmica i Cultural TitaVivi de Seva, comarca d'Osona. L'assistència està limitada a 20 persones i al final del taller, es podrà recollir la melmelada de poma feta, sempre que cadascú es porti el recipient on recollir-la.

Sant Llorenç Savall amb aquest mercat, comença la represa d'activitats sempre amb l'aplicació i el compliment estricte de les normes de prevenció de la Covid 19.



Ajuntament de Sant Llorenç Savall - Firàlia


Enviat per Redaccio el Divendres, 14 de maig a les 14:59:21 (445 Lectures)
(Comentaris | Puntuació 0)

Vallès Occidental: Gallifa celebra un Acte d'Honorança a Mn. Josep Dalmau
societat
El proper dissabte dia 28 de setembre a les 6 de la tarda, al Santuari Ecològic de Gallifa, se celebrarà l'Acte d'Honorança a Mn. Josep Dalmau per a commemorar l'any del seu traspàs.

La jornada començarà amb un parlament sobre el Mossèn a càrrec d'en Toni Verdaguer i a continuació s'inaugurarà l'Atri dels Gentils, que seguint el pensament de Mn. Dalmau, és un espai de diàleg i trobada obert, que en aquest cas, donarà veu a les religions i creences més comunes a casa nostra (cristians, jueus, musulmans, budistes, hinduistes). Es debatrà el fet interreligiós i com les religions i les creences contribueixen, més enllà de les seves diferències en la pràctica, a l'evolució humana i la salvació del planeta. S'ha de tenir en compte que estem en un Santuari Ecològic i, que en aquest moment, la situació mediambiental és crítica.

Després del col·loqui hi haurà un berenar/sopar ecològic per tal que els participants i els assistents puguem conversar entre nosaltres.

S'acabarà la jornada amb el recital poètic a càrrec de la poetessa Montserrat Altarriba, amb la lectura del Romanço sobre Mn. Dalmau i el Santuari, escrit per Jaume Arnella, i l'actuació del grup musical Torreta que interpretarà cançons d'arreu del món.

A tots els assistents se'ls lliurarà un pendrive amb vídeos de Mossèn Dalmau i del Santuari Ecològic.



Patronat del Santuari Ecològic de Gallifa

Enviat per Redaccio el Diumenge, 22 de setembre a les 10:15:57 (646 Lectures)
(Comentaris | Puntuació 0)

Vallès Occidental: Les transformacions de Sant Vicenç de Jonqueres
cultura
Sant Vicenç de JonqueresL’antic municipi i parròquia de Sant Vicenç de Jonqueres, incorporada a mitjan segle XVI al municipi de Sant Pere de Terrassa i el 1904 al municipi de Sabadell, el trobareu a uns dos quilòmetres a septentrió de la ciutat, camí de Castellar del Vallès, vora el Ripoll.


El lloc és esmentat al segle X, depenia aleshores del castell de Terrassa.

L'església de Sant Vicenç és documentada el 923 i poc temps després va ser cedida als benedictins de Sant Llorenç del Munt.

El 1214 Maria de Terrassa hi fundà el monestir femení de Santa Maria de Jonqueres, que es convertí en refugi de les mullers dels cavallers que anaven al Sant Sepulcre.

El 1237 el capítol de la catedral de Barcelona va cedir terrenys i drets al convent, llavors sotmès a l'orde de la Fe i de la Pau, i tenia tanta importància que li fou concedit el dret d'elegir-se l'abadessa.

El 1269 fou autoritzat a integrar un orde militar, el de Sant Jaume de l'Espasa, i a traslladar-se a Barcelona en un paratge extramurs, prop de l'actual plaça d'Urquinaona; el nou monestir prengué el mateix nom de Santa Maria de Jonqueres en record de l'estatge primitiu.

Enviat per Redaccio el Dijous, 07 de febrer a les 07:42:03 (554 Lectures)
(Llegir més... | 39759 bytes més | Comentaris | Puntuació 0)

Vallès Occidental: Sortida balsàmica. Camins de Sant Llorenç Savall
cultura
El DavíLa sortida començava per a mi les 9,00, quan pujava al cotxe en que venien els meus companys d’avui des de Barcelona, un cop dalt, continuaríem carretera enllà en direcció a Sant Llorenç de Savall.

Deixàvem el cotxe al carrer superior de la urbanització “ Les Marines “; des del camí, veuríem en primer lloc, la Masia de la Roca que dona nom, justament al pont i la corba que la carretera fa en el seu pas prop de la finca, a la dreta de la pista, la inconfusible silueta de la roca Mur, “la màquina de tren”, ben aviat el primer trencall, a la dreta aniríem a la Vall d’Horta, i seguint rectes a la Vall de Mur, seguim rectes i des del Coll de Palomeres, gaudim de la visió del Monestir de Sant Llorenç del Munt, als costats de la pista, els rovellons de cabra o de llet, ens fan companyia i distreuen la nostra atenció.

Arribem a la pista que comença justament a la corba dita del Dalmau, i que bifurca un parell de quilometres més enllà, en un via enquitranada que dona accés al Dalmau i la pista que nosaltres agafem, i que també més endavant, ens permetrà accedir a la Vall de Mur.

L’objectiu en aquell indret a més de meravellar-nos de la seva amplitud, és contemplar la Masia del Dalmau, i visitar l’església romànica de Sant Pere, que no està senyalitzada enlloc, i en quin accés detectem subtils accions d’entorpiment.

Anem desprès fins a les restes del Forn d’obra, des d’on de ben segur sortiren la major part dels maons i teules de l’actual masia, esmorzem assentats a l’era de la casa.


Enviat per Redaccio el Dimarts, 28 d'agost a les 10:07:55 (571 Lectures)
(Llegir més... | 22213 bytes més | Comentaris | Puntuació 0)

Vallès Occidental: L'ermita salvada de les aigües del pantà de Sau
cultura
Sant Vicenç de Verders al pantà de SauAnàvem recollint imatges i dades de les esglésies, ermites, capelles i oratoris que el romànic va deixar en abundància per terres del Vallès; Sant Vicenç de Can Déu és romànic, en paraules d'Antoni Pladevall un edifici de bona època romànic, però la seva arribada a les terres planes del Vallès Occidental es remunta a l'any 1974; fem amics lectors una mica d'història:

Fou aixecada en terres d'Osona, a l'actual terme de Santa Maria de Corcó sota l'advocació de Sant Vicenç de Sarriera, posteriorment coneguda també com Sant Vicenç de Verder o de Verders, i/o de Les Gorgues, i actualment en terres del Vallès Occidental, dins el terme de Sabadell com Sant Vicenç de Can Deu, en quina pineda sembla haver trobat l'aixopluc definitiu.

En relació al lloc trobem la següent informació: apèndix del municipi de Santa Maria de Corcó (Osona), situat com una llenca a l'esquerra del Ter, davant el monestir de Sant Pere de Casserres, on radicava l'antiga parròquia de Sant Vicenç Sarriera, coneguda des del 1100. Pertanyia a la jurisdicció del monestir de Casserres. Al s XIII arribà a tenir uns deu masos a banda i banda del Ter. Fou desmembrada vers el 1572 i l'església es convertí en masia. Una bona part del territori i l'església restaren inundats pel pantà de Sau posat en marxa l'any 1962, fou desmuntada l'església de Sant Vicenç, aprofitant una secada entre les darreries de 1973 i els primers mesos de 1974, i sota la direcció de l'arquitecte de Conservació de Monuments de la Diputació Provincial, Camil Pallàs, va ser reconstruïda en terrenys del bosc de Can Deu a Sabadell.

Enviat per Redaccio el Dimecres, 23 de maig a les 07:49:25 (725 Lectures)
(Llegir més... | 41257 bytes més | Comentaris | Puntuació 0)

Vallès Occidental: Taller de l'estudi de les plantes al Castell de Gallifa
medi ambient
3ª Matinal Etnobotànica al Santuari de l’Ecologia al Castell de Gallifa. Aproximació teòrica i exercici pràctic

El proper diumenge 27 de maig, sota la protecció de la Mare de Déu de l’Ecologia, tindrà lloc al Castell de Gallifa la Matinal Etnobotànica d’enguany. Els components de Les Basselles, el Jardí Etnobotànic de la Vall de la Coma, ens sentim veritablement honorats que, altra vegada, el Patronat del Santuari Ecològic hagi decidit fer-nos confiança, tot reeditant aquesta activitat primaveral de caràcter lúdic i divulgatiu, que té per objectiu resultar amena i rigorosa, accessible i exhaustiva. Tal com s’ha fet en les edicions anteriors, seguim plantejant la matinal en dos parts clarament diferenciades. Primerament una aproximació teòrica, presentada de forma distesa, que ens permetrà seguir aprofundint en la descoberta d’aquesta branca del coneixement, punt de trobada de les ciències naturals i les ciències socials. En segon lloc proposem, com ja és habitual, una passejada pels entorns immediats del Santuari, intramurs, per tal de continuar inventariant i fent prospecció de la flora present, així com explorant el patrimoni etnobotànic associat a les espècies en qüestió.


Enviat per Redaccio el Dimecres, 16 de maig a les 16:51:27 (1049 Lectures)
(Llegir més... | 39273 bytes més | Comentaris | Puntuació 0)

Vallès Occidental: Matinal Etnobotànica al Santuari de l'Ecologia de Gallifa
cultura
El proper diumenge 21 de maig, sota la protecció de la Mare de Déu de l’Ecologia, tindrà lloc al Castell de Gallifa una matinal etnobotànica singular.

Emulant l’experiència de l’any passat, d’emotiu record per tots aquells que hi vam assistir, es realitzarà una aproximació a la ciència etnobotànica, teòrica i pràctica a parts iguals, de la mà de Ferran Obiols Galí, antropòleg i llicenciat en filosofia. Tal com es va desenvolupar ara fa una any, l’activitat constarà de dos parts clarament diferenciades i íntimament relacionades.
 

Primerament, un cop fetes les presentacions pertinents, es procedirà a fer un cop d’ull a l’estat de la qüestió d’aquesta branca de la ciència als Països Catalans. Amb aquest objectiu al cap, ens emboscarem en l’apassionant món de l’etnobotànica: el seu remot naixement, posterior desenvolupament, així com possibles antecedents. També es realitzarà un repàs al seu impacte i benefici social, parant atenció en múltiples interrelacions amb d’altres ciències necessàriament complementaries. Ens trobem davant d’una disciplina, hibrida i transdiciplinar com n’hi ha poques, situada en el punt de confluència entre les ciències naturals i les ciències socials, a l’àrea d’intersecció entre la botànica i l’antropologia. Precisament, per tot això, l’etnobotànica ha esdevingut paradigma d’allò que darrerament s’anomena una ciència ciutadana. En aquest sentit resulta vital la implicació de tot tipus de professionals i experts diferents, des de biòlegs, químics i farmacèutics, fins a historiadors, filòlegs i ecòlegs, entre molts d’altres, però també requerirà, indispensablement, una estreta col·laboració i activa participació del poble, de tots nosaltres.

A continuació realitzarem una volta de reconeixement etnobotànica pels entorns immediats del castell, a la recerca de diferents espècimens botànics. Serà moment de deposar la comunicació teòrica, per tal de posar en pràctica, entre totes les persones assistents, els principis i el funcionament de l’etnobotànica. Tots junts posarem en comú els nostres coneixements, records i vivències per tal de compartir sabers i quefers, tradicions i noves experiències. La ciència etnobotànica es molt jove i creix exponencialment, doncs cada dia som més els que posem fil a l’agulla, entreteixint a nivell local un entramat d’abast mundial.

 

Ferran Obiols Galí

Enviat per Redaccio el Dilluns, 15 de maig a les 08:59:04 (748 Lectures)
(Comentaris | Puntuació 0)

La Galeria fotogràfica, web recomanada per patrimoni.gencat
Cliqueu aquí per a més informació

Enquestes
Quin és el patrimoni més rellevant del Moianès?

Arquitectònic
Artístic
Natural
Gastronòmic
Paisagístic
Rural
Industrial
Històric



Resultats
Enquestes

vots 14

Cercador
Google

Copieu. Enganxeu. Cerqueu.
Google web search
Search Text:

WWW
moianes.net

SafeSearch::


Advanced Search

Consultes rebudes
Hem rebut
8828660
impressions des de maig 2005

Articles antics
Dijous, 03 de novembre
· Homenatge a Mn. Josep Dalmau, rector de Gallifa
Dimecres, 13 de juliol
· 2ª Edició de la Nit de les Estrelles al Santuari Ecològic de Gallifa
Diumenge, 18 de maig
· Els cingles de Gallifa i el panteó romà
Dimarts, 05 de març
· El miracle de Sant Medir
Dijous, 23 de febrer
· VII Trial de clàssiques del Cingles. Copa Catalana
Dijous, 29 de desembre
· Visitar pessebres per Sant Silvestre
Dijous, 13 d'octubre
· La Roca Mur, també dita, la màquina de tren
Divendres, 08 de juliol
· VII Cicle d'Estiu al Marquet de les Roques
Divendres, 11 de març
· VI Trial de Clàssiques del Cingles (Copa catalana de trial 2011)
Dimarts, 16 de març
· ''V Edició Trial Clàssiques del Cingles'' COPA CATALANA
Dimarts, 09 de març
· La nevada
Dilluns, 08 de març
· Copa Catalana de Trial de Clàssiques 2010
Dilluns, 14 de setembre
· Renovació de la taula d'orientació de la Mola
Divendres, 13 de gener
· Critiquen l'impacte ambiental de l'itinerari per a persones amb mobilitat reduïd
Dijous, 05 de gener
· Castell de Pera



Disseny optimitzat per una resolució de 1024 x 768 píxels
© moianes.net
Per la reproducció total o parcial d’aquesta publicació
demani autorització a la Redacció [ redaccio@moianes.net ]

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pàgina Generada en: 0.26 Segons