Presentació de l'OCM a Moià
Data Dilluns, 12 de maig a les 18:14:42
Tema economiaAquest divendres dia 9 de Maig a les 20h hem presentat l’Observatori Ciutadà Municipal de Moià, una eina impulsada des de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute.

Van participar en total a l’acte unes 25 persones, entre organitzadors, ponents i públic. L’OCM serveix per dotar al poble d'accés a una visualització dels pressupostos fàcil i còmode d'interpretar i ser alhora un mitja per dirigir-hi consultes, queixes i observacions per millorar i aclarir aspectes dels pressupostos (transparència per evitar casos d’irresponsabilitat administrativa).

Les valoracions que fem uns i altres al final son molt positives. La jornada s’ha desenvolupat amb molt bon ambient, constructiu i de llibertat, on ponents i públic han pogut expressar les seves opinions amb total llibertat.

Un gran nombre de comentaris i preguntes per part del públic han eclipsat el temps previst per al debat i ha posat de relleu la importància i interès de l’eina OCM on a part de consultar informació, hi ha la opció de fer preguntes i comentaris adreçades al grup promotor de la iniciativa, o a les administracions públiques que correspongui, principalment l’ajuntament.)

La nostra idea a la hora de definir la presentació, va ser el de reproduir un espai a temps real i en persona del que és l’OCM a nivell virtual. D’aquí la importància i rellevància de la participació del regidor d’hisenda a l’acte, on els veïns li van poder adreçar preguntes de forma directa.


Les presentacions dels tres ponents van ser molt diferents i interessants cada una. Mentre el Regidor Maurici Santaeguènia centrava la seva intervenció en explicar el pressupost municipal, Josep Font, redactor de La Tosca, va centrar la seva explicació en algunes de les dades i informacions que han tractat des de la revista respecte la hisenda municipal. Finalment, el Chirs Fanning va exposar la filosofia que hi ha radere del programa web que permet els OCM i el Jordi Crespiera va fer una petita presentació de l’espai web i les seves característiques.

Entre una cosa i una altra, l’acte es va allargar més d’una hora i mitja ben aprofitada, on van sorgir moltes qüestions que es podrien portar a debat en el futur, si la iniciativa del OCM pren força i podem seguir desenvolupant-la per a dotar-la de més contingut, dades i aplicacions que facilitin el debat ciutadà al voltant de la hisenda pública.

Segurament si aquesta eina hagués estat disponible en el seu moment, o com va comentar el Chirs, els ajuntaments tinguessin mecanismes similars per afavorir la interacció i la transparència com l’OCM, casos com els que hem viscut a Moià, amb una deute acumulat elevadíssim, no s’haurien produint ni es produirien mai més.

Finalment i per concloure, igual que varem dir per tancar l’acte, som molts que estem treballant d’una manera o altra per tirar el poble endavant, l’OCM és un nou granet de sorra que volem aportar des de MoiàDeute al poble, per a què la recuperació sigui un èxit, i puguem tenir un Moià democràticament més ric cada dia.

10 de Maig de 2014,


Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1350