X edició del Concert d'estiu de l'Orquestra de Collsuspina
Data Dijous, 17 d'agost a les 10:10:53
Tema cultura



¨Busquem el millor resultat artístic de tots els participants"

Més de cent participants en la desena edició de les Jornades de l'Orquestra de Collsuspina

Més de 80 músics i 30 cantaires començaran dilluns, 21 d'agost, a Collsuspina, una setmana intensa d'assajos que culminarà amb dos concerts el cap de setmana del 26 i 27 d'agost, a Collsuspina i Moià. Enguany se celebra la desena edició de les Jornades de l'Orquestra de Collsuspina, i per a l'ocasió s'estrenarà la composició Ull de boira, una obra de Daniel Vallejo Rives per a orquestra, cor i solistes, basada en la novel·la juvenil Ojo de nube, de Ricardo Gómez. A més, Ull de boira anirà acompanyada d'un muntatge escènic creat pels mateixos membres de l'Orquestra.

Els assajos de les Jornades de l'Orquestra de Collsuspina són del 21 al 25 d'agost. El concert amb l'estrena de l'obra Ull de boira serà dissabte, 26 d'agost, a Collsuspina (12 h, al local social). El diumenge 27 d'agost es farà un segon concert a Moià (18 h, a l'església parroquial), amb el mateix repertori.

D'altra banda, a partir del 18 d'agost es pot visitar una exposició amb fotografies i altra documentació sobre la història de l'Orquestra, al restaurant La Bufa de Collsuspina.

Els músics que formen l'Orquestra i els membres del cor provenen dels diversos pobles del Moianès i voltants, com Collsuspina, Moià, Castellterçol, Castellcir, Sant Feliu de Codines, Caldes de Montbui, Calders, Sallent, Manresa i Tona, entre altres. Tots plegats formen part d'un projecte d'orquestra "atípica", com explica el seu director des dels inicis, Daniel Vallejo: "A l'Orquestra no busquem l'excel·lència musical. El principal objectiu de l'Orquestra és trobar-nos i construir junts el millor resultat musical possible, tenint en compte les capacitats de tots participants. Per aconseguir-ho, fem servir diverses estratègies: adaptem les partitures als diferents nivells de coneixement i als diferents instruments (fins i tot als instruments que normalment no formen part d'una orquestra), els més grans ajuden els més petits a aprendre's les partitures... Aquesta manera d'actuar està relacionada amb el que fem servir com a moneda de canvi a l'Orquestra de Collsuspina, que són les ganes de participar-hi, la implicació en un projecte compartit, el fet de voler ajudar els que no en saben tant perquè tothom s'hi pugui sentir a gust... Moltes vegades es diu que es tracta d'un projecte gratuït perquè no es demana diners per participar-hi. Però no es tracta d'això, no és un projecte gratuït... Simplement als participants se'ls demana altres coses, no diners."

L'Orquestra de Collsuspina està formada per joves i grans que es reuneixen cada estiu per gaudir fent música tots junts, sota la batuta de Daniel Vallejo, clarinetista format al Conservatori de Badalona, l'ESMUC i el Trinity College de Londres. Els músics tenen una formació musical molt diversa: alguns estudien a l'ESMUC, d'altres a escoles de música o conservatoris, i també n'hi ha que han començat a tocar l'instrument fa poc. L'Orquestra sempre assaja la quarta setmana d'agost i tanca els assajos amb dos concerts: a Collsuspina (el poble que va veure néixer l'Orquestra) i a Moià, on assisteix al concert un públic més ampli.

Les peces de l'Orquestra varien cada any i les trien els mateixos components, a partir de la música que els agrada, ja sigui clàssica o moderna. Així, al llarg d'aquests 10 anys han sonat músiques com la banda sonora de les pel·lícules Pirates del Carib o d'El senyor dels anells, però també partitures pròpies de les grans sales de concert, com la Simfonia del nou món de Dvórak, la Simfonia Peer Gynt d'Edvard Grieg o el 2n moviment de la Tercera Simfonia de Beethoven.

 "Aquest desè aniversari volem que sigui una gran manifestació del que representa l'Orquestra de Collsuspina: participació, col·laboració i convivència al voltant de la música simfònica."

 El projecte actual per celebrar el desè aniversari és molt engrescador: Ull de boira és una obra musical que narra la bonica història d'un guerrer indi que neix cec. Enguany, per primera vegada, per tirar endavant aquesta obra, que neix de la mateixa Orquestra, es va buscar cantaires per acompanyar els músics. La decisió per a un projecte tan complex l'explica el director, Daniel Vallejo, amb el lema "Tots fem orquestra". "Per fer encara més clar que tots participem activament en la creació d'aquesta orquestra i dels concerts que fem cada estiu --diu Daniel Vallejo-- vam voler aventurar-nos en la creació d'un concert que impliqués molta més col·laboració. Per això vam decidir crear la música de zero, adaptar el text, idear una escenografia, incorporar-hi la coral... D'aquesta manera, molta gent que als anys anteriors ja col·laborava en el projecte o que hi donava suport però que no participava directament del fet artístic, aquest cop ho pot fer. Com? Formant part de la coral, ajudant en la part gràfica..."Aquest desè aniversari volem que sigui una gran manifestació del que representa l'Orquestra de Collsuspina: participació, col·laboració i convivència al voltant de la música simfònica."

 

Orquestra de Collsuspina





Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1641