“La iaia” de les Coves del Toll, protagonista de la sèrie de Javier Sierra
Data Dilluns, 18 desembre a les 19:42:26
Tema societatDimecres 20 de desembre a les 22 hores, el canal  #0 de Movistar+, comença l'emissió de la sèrie "Otros Mundos" presentada per l'escriptor i premi planeta 2017 Javier Sierra.

En aquesta sèrie documental l'escriptor Javier Sierra convida a l'espectador a compartir a través de la seva biografia i de determinats fets històrics, la seva passió per grans enigmes de la història, amb 6 programes documentals de 50 minuts cadascun.

La protagonista del programa inicial és "la iaia" homo sapiens d'edat neolítica trobada a les Coves del Toll en les excavacions dels anys cinquanta, i que podeu veure exposada al Museu Arqueològic de Moià.

Aquesta "iaia" i en paraules de l'escriptor és la responsable de la seva passió i enfocament de la seva carrera professional. Un jovenet Javier Sierra el març de 1977 va comprar el núm. 10 de la revista "Mundo desconocido" dedicada en portada i article principal a la nostra iaia i les Coves del Toll. L'interès de la iaia radicava en que presentava un crani foradat que generava molts dubtes sobre com s'havia produït. La iaia i l'article el va colpir tant profundament que va decidir enfocar la seva passió i futur professional que l'ha portat on és actualment.I així comença aquesta sèrie documental, amb la nostra iaia com a protagonista i amb en Javier Sierra narrant com el va colpir la descoberta, i com a partir de l'estudi antropològic de la iaia ens explicarà a què es deu el forat del crani que té.

Per fer-ho la Conservadora del Museu Cristina Casinos Molina va acompanyar la nostra iaia a un recorregut cap al Sud d'Espanya on l'antropòleg amb més renom del territori espanyol Miguel Botella de la Universitat de Granada l'estudia i li fa les proves científiques que corresponen i ens resolt tots els enigmes de la iaia, i a porta novetats significatives sobre altres aspectes d'aquesta moianesa prehistòria.

L'esquelet serà realment una dona, una iaia, o serà un home jove? Aviat ho sabrem.

Podeu veure el tràiler de la sèrie "Otros Mundos" a:

https://www.youtube.com/watch?v=vV-QJKqCXNk
https://imagenidea.es/otros-mundos-movistar-javier-sierra/

 

Museu de Moià-Parc Prehistòric de les Coves del TollAquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1658