Exposició ITINERÀNCIA al CACiS
Data Divendres, 16 març a les 13:43:36
Tema culturaEl Centre d'art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la calç us convida a l'exposició  ITINERÀNCIA que inaugurem aquest proper diumenge 18 de març.

Del 18 de març al 13 de maig del 2018

Primer acte dels 10 anys del centre

ITINERÀNCIA

Exposició al Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat el Forn de la Calç

L'exposició Itinerància ha estat pensada i realitzada per les i els alumnes del taller de gravat de l'Escola d'Art de Manresa seduïts/des  per la temàtica i història de les "dones que anaven pel món" les trementinaires. Va ser exposada per primer vegada a la sala del Museu de les Trementinaires de Tuixent  i aquest mes de març  serà la segona vegada que aquest col·lectiu presentarà el seu treball, dins de programa Gènere i Territori del Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç.

Les trementinaires van ser dones que van crear un model nou d'economia familiar a partir de la seva realitat immediata en un moment de crisi econòmica.

Elaboraven remeis des del coneixement ancestral que tenien de les plantes transmès oralment a través de generacions de dones.

Transportaven les seves plantes medicinals i d'olis amb propietats curatives que fabricaven a partir de la trementina per vendre'ls de casa a casa.

Emprenien els seus viatges una o dues vegades a l'any, des de la vall de la Vansa i Tuixent, fins a les terres planes de l'interior i el litoral de Catalunya.

Una aprenenta jove, acompanyava normalment a una trementinaire més experimentada i acostumaven a parar-se a masies i pobles petits oferint els seus productes, el que els permetia una relació més directa i personal amb la gent.

La última trementinaire, Sofia Montané, d'Ossera, va fer el 1982 el seu últim viatge amb 74 anys, i va morir el 1996.

GÈNERE I TERRITORI

CACIS en el seu programa d'activitats anual ha volgut evidenciar la realitat del món rural català i especialment el de les seves dones. Les dones són garantia de fixació de la població al territori i garanteixen la continuïtat de la població sent el suport d'una organització territorial més equilibrada.

Si la igualtat d'oportunitats és per a les dones encara un objectiu a assolir plenament en la societat urbana i industrialitzada, ho és més en la societat rural, on la consciència d'igualtat ha avançat més lentament a causa de les circumstàncies socials, demogràfiques i culturals.

CACIS vol garantir que les dones que viuen i treballen en l'àmbit rural puguin accedir a la informació i la cultura. El desenvolupament de les noves tecnologies de la comunicació i la informació, és clau per garantir la seva integració en el món del segle XXI.

Les activitats que ofereix el centre obren ponts de diàleg entre les dones del món urbà i les dones del món rural, amb accions conjuntes mitjançant la cultura, l'art i la comunicació.

https://cacisgnereiterritori.wordpress.com/2018/03/14/itineranca/

 

Roser Oduber
CACiS El Forn de la Calç
www.cacis.cat
info@cacis.cat/roseroduber@cacis.cat
T.938309159/646601580

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1669