El territori diu PROU! Mobilització Bages, Moianès i Osona
Data Divendres, 07 de maig a les 13:45:27
Tema medi ambientEL TERRITORI DIU PROU! MOBILITZACIÓ DIUMENGE 9 DE MAIG A MANRESA CONTRA L'ALLAU DE MACROPROJECTES ESPECULATIUS DE PRODUCCIÓ D'ENERGIES RENOVABLES I A FAVOR D'UNA TRANSICIÓ ENERGÈTICA AL SERVEI DE LA CIUTADANIA.

Des de les plataformes de la Xarxa d'Entitats per una Transició Energètica Justa del Bages, Moianès i Osona, i Unió de Pagesos de la Catalunya Central convoquem pel pròxim diumenge 9 de Maig una marxa lenta de vehicles que recorrerà les vies principals de Manresa des del Palau Firal fins al Congost. La marxa començarà a les 11 del matí i en acabar hi haurà parlaments i lectura de manifest. 

Aquesta mobilització s'emmarca dins els actes de protesta convocats per la Xarxa per la Sobirania Energètica i la Xarxa d'Entitats per una Transició Energètica Justa que es realitzaran durant aquest pròxim cap de setmana arreu del territori català per demanar que es faci efectiva la moratòria de tots els projectes que actualment es troben en fase de tramitació o declarats viables per la Ponència d'Energies Renovables.

Tanmateix, a les nostres comarques, aquesta mobilització se succeeix a una campanya de presentació d'instàncies i mocions promoguda per les plataformes i grups ecologistes en què es demana que ajuntaments i consells comarcals instin a la Generalitat a derogar el Decret Llei 16/2019 de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls de les energies renovables, per això volem també que serveixi per recordar a les nostres institucions municipals i comarcals la responsabilitat que tenen d'implicar-se en aquesta qüestió i reclamar i promoure un model just de transició energètica pels seus ciutadans.

Amb aquest comunicat, les entitats convocants volem fer una crida a la participació en aquesta marxa lenta de vehicles de diumenge a Manresa a tots els organismes, agents socials, sindicats i teixit econòmic vinculats a la defensa del nostre territori, i que d'aquesta manera se sumin a la campanya de pressió social per reclamar als nostres representants polítics del Parlament de Catalunya una normativa que encamini el nostre país cap a un model de transició energètica en mans de la ciutadania i no pas de l'oligopoli; és a dir, més participatiu, sostenible i respectuós amb els espais naturals, la biodiversitat, els paisatges, el patrimoni cultural i els espais agraris.Les plataformes veïnals i entitats del Bages, Moianès i Osona que convoquen aquesta marxa són:

EL FANAL: Grup Ecologista del Moianès, des de 1987 treballem amb la gent del territori per la conservació dels espais naturals i la biodiversitat del Moianes.

PER UNA PLANA VIVA: Col·lectiu que pretén ajudar a construir un altre model territorial per a la Plana de Vic amb una mirada de conjunt, i que posi en qüestió el sistema de finançament i l'organització municipals.

SALVEM CALDERS: Plataforma veïnal que sorgeix després que el 10 d'agost de 2020 la Ponència d'Energies renovables doni com a viable la instal·lació fotovoltaica Calders promoguda per MEROIL SUN LIGHT SLU que afectaria una superfície de més 26 hectàrees de cultiu amb 50000 panells solars a tocar de paratges de gran valor paisatgístic com la Roureda de les Tàpies. Ens oposem a aquest model de macro projectes fotovoltaics que sabem que amenacen altres espais del municipi com el pla de les Quingles de més de 40 hectàrees. Telèfon de Contacte: Pep Torné (609011451)

SALVEM CASTELLFOLLIT DEL BOIX: Plataforma popular que neix del neguit que provoca als veïns de Castellfollit del Boix la greu afectació del nostre municipi per un allau de projectes de macrocentrals tant eòliques com fotovoltaiques que hipotecarien per sempre més el nostre territori, com són la Planta solar fotovoltaica "Castellfollit", de 45,33 MWp i 90 ha de plaques i més de 230h d´afectació, en fase de viabilitat; el Parc eòlic La Maçana de 49,90 Mw, en fase de tramitació; i els Parcs eòlics Clarena i Colomer, de 45 Mw i 36 Mw respectivament, declarats inviables per la Ponència d'Energies Renovables. Telèfon de contacte: Antoni Casals (653660373)

SALVEM GREVALOSA: Plataforma veïnal nascuda arran dels macroprojectes de centrals eòliques PE Colomer i PE Clarena, que preveien la instal·lació de 19 aerogeneradors de 200 metres d'altura en un paratge verge. L'oposició del territori i els ajuntaments implicats (Aguilar de Segarra, Rajadell i Castellfollit del Boix) han permès aturar el projecte, i la Ponència d'Energies Renovables va declarar inviables tots dos projectes a finals del passat mes de març. Telèfon de contacte: Ferran Martín (676611023)

SALVEM EL PLA DEL RIOLS: Plataforma veïnal de l'entorn del mig Cardener, nascuda amb la voluntat de preservar el patrimoni agrícola, ambiental, natural, i patrimonial de l'entorn del Pla del Riols, a Palà de Torroella (Navàs), on es preveu la instal•lació d'un macroparc fotovoltaic de 30,8 ha. de superfície i amb un total de 30.000 panells. El passat 8 de febrer la Ponència va declarar viable la proposta presentada, subjecte però a algunes condicions. Telèfon de contacte: Ester Llobet (696512028)

SOM NATURA PLA DE BAGES: Entitat nascuda a Sant Fruitós per donar valor a l'entorn natural del Pla Bages i evitar-ne la seva degradació. Les activitats principals dutes a terme fins ara han estat, per una banda, la mobilització activa en contra de l'aprovació inicial del POUM de Sant Fruitós que preveia un desmesurat increment de les àrees industrials, i per l'altra, la ferma oposició a la implantació de dos projectes de parcs fotovoltaics de gairebé 100 Ha. A més, periòdicament, organitzem xerrades i sortides per fer difusió del patrimoni natural del municipi. Telèfon de contacte: Fidel Grandia (649407411)Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1859