Salelles, a Sant Salvador de Guardiola
Data Dilluns, 13 de desembre a les 07:43:05
Tema culturaSalellesTenia moltes ganes de veure Salelles, confiava en que no es reproduís aquí, el malson de la desídia administrativa, que permet – quan no proposa directament – que siguin les parets d’aquest llocs històrics el suport “econòmic” on les empreses de serveis públics, llum, telèfon,... pengin els seus cables. Em dol comprovar un particular acarnissament ja que sembla que convergeixen aquí totes les connexions del terme.

La primera documentació del lloc de Salelles, topònim format amb diminutiu de Sala "residència senyorial", és de l’any 962 quan el matrimoni format per Galí i la seva muller Glassicia van vendre al levita Floclan, dues peces de vinya. Salelles és avui un petit nucli agregat a Sant Salvador de Guardiola.

Encara avui el poble de Salelles produeix bons vins, aquesta secular tradició vinícola es va reforçar el 1926 amb la creació del Celler Cooperatiu que avui és un dels importants de la comarca.La concessió de la denominació d'origen Pla de Bages, beneficiarà sens dubte la producció de vi en aquest indret.

Dins del nucli, engolit literalment per la resta d’edificis, veiem el campanar de Sant Sadurní, el temple sufragani avui de la parroquial de Sant Esteve de Guardiola, depenia històricament de la col·legiata de Manresa.

Diem que el lloc de Salelles està documentat des de l’any 962, i aquesta església la trobem esmentada des del 1053. L’edifici romànic original va sofrir diverses modificacions al llarg dels segle XVI i XVII, centúries en les qual s’hi van afegir capelles laterals, com la del Roser, i es va allargar la nau principal, aixecant-se finalment el campanar de torre actual que va substituir un d’inicial de paret. On hi havia l’absis semicircular del segle XII es va construir la rectoria.

Malgrat aquesta qüestió, dissortadament "típica" en aquest país nostre, de permetre fer penjar fils de qualsevol edifici - sobretot si té caràcter històric- , la recomanació de fer-hi una visita, és obligada, si al ensems un podeu fer amb algunes botelles del Celler Cooperatiu, la sortida serà complerta.


© Antonio Mora VergésAquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1893