Neteja de boscos mitjançant la implantació de la biomassa
Data Dimarts, 03 d'octubre a les 08:00:00
Tema medi ambientLa Federació de les ADF del Bages i el Consell Comarcal han dissenyat un projecte que té com a objectiu principal la neteja dels boscos de la Catalunya Central. El projecte proposa la creació d'una empresa de propietaris forestals per fabricar estella, que serviria de combustible per a calderes de biomassa.

La Federació de les ADF del Bages i el Consell Comarcal han presentat aquesta tarda davant dels mitjans de comunicació un projecte que pretén minimitzar l'impacte dels incendis forestals al Bages, una de les comarques més afectades pels focs els últims anys.

Ha estat un avançament de la jornada que tindrà lloc aquest divendres al Palau Firal de Manresa, en què es presentarà el 'Projecte d'aprofitament de la biomassa forestal primària per a usos tèrmics a la Catalunya Central'.

A més de nombrosos tècnics, és previst que a la jornada de divendres hi sigui present el conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, Francesc Baltasar, i el conseller de Treball i Indústria, Jordi Valls.

Josep Rius, president de la Federació de les ADF del Bages i de l'associació de propietaris forestals Serra de Rubió ha explicat en què consisteix el projecte. 'Fa uns anys vam començar a donar voltes per veure què podíem fer amb la llenya dels nostres boscos', ha dit.

Després de conèixer l'experiència de diferents països europeus, entre els quals França, es va començar a idear un projecte el qual, a través de la implantació de calderes de biomassa, permetria netejar els boscos de la Catalunya Central.


Concretament, Rius ha dit que s'hauria de garantir la producció d'estella alhora que promoure la instal·lació de calderes de biomassa, un sistema que, a la llarga, resulta més econòmic que no el gasoil.

El president de la Federació ha explicat que a la demarcació de Barcelona hi ha constituïdes tretze associacions de propietaris forestals. 'Actualment sense fer res ja tenim 15.000 hectàrees associades de bosc verd esperant que algú faci alguna cosa', ha comentat.

En aquest sentit, ha recordat la poca rendibilitat econòmica que tenen actualment els boscos, i ha explicat que la intenció és crear una empresa 'per associar les associacions de propietaris'. L'empresa 'compraria estella amb els socis i faria tot el procés de la venta'.

El primer punt per produir l'estella i emmagatzemar-la podria estar situat al terme municipal de Balsareny. La previsió dels promotors és habilitar nous espais, que s'anomenarien 'patis', a diverses localitats, per tractar i distribuir la biomassa en diferents punts de la Catalunya Central.

D'altra banda, Rius ha dit que llavors farà falta 'que algú consumeixi'. En aquest sentit, ha dit que 'el millor és predicar amb l'exemple' i ha instat a què ajuntaments i consells comarcals instal·lin calderes de biomassa a les seves dependències.

Municipis com Sant Joan de Vilatorrada, Manresa o Castellfollit del Boix ja han mostrat interès per sumar-se a aquest projecte. D'altres, com Prats de Lluçanès, Lluçà i Sant Bartomeu del Gran, tenen projectes per instal·lar calderes en una escola, un poliesportiu i un casal.

A més, Rius ha comentat que l'objectiu seria arribar als particulars. Aquí, ha dit que esperen la col·laboració del Departament de Treball i Indústria perquè posi en marxa una espècie de 'pla renove' perquè els propietaris puguin adquirir calderes.

El projecte està avalat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, ha assegurat Rius. 'No és fer volar coloms', ha assegurat el president, que ha remarcat que el beneficiari del projecte ha de ser el bosc.

Per la seva banda, Ezequiel Martínez, vicepresident del Consell Comarcal i conseller de Territori, ha explicat que l'ens comarcal ha donat suport 'logístic' a la Federació per tirar endavant el projecte.

'Aquest projecte des del punt de vista del territori és molt important', ha assegurat Martínez, que ha afegit que pot ser una mesura preventiva contra els incendis forestals, així com una eina de gestió dels boscos.

El president del Consell Comarcal, Josep Balasch, ha apostat per tirar endavant el projecte a través de la col·laboració entre la Federació i les diferents administracions. Segons ha dit, la jornada de divendres 'pot ajudar a prendre una decisió'.Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=419