Ser naturalista, ecologista, científic o polític
Data Divendres, 04 de maig a les 06:00:00
Tema medi ambientGranota VerdaTothom, que des de petit, es sensible a la natura,  mante aquesta sensibilitat duran tota la seva vida. Uns la plasma’n pintant quadres, uns altres fen poemes, ni han que els inspira composant música, d’altres es fan excursionistes i alpinistes, molts els hi retornen els instints ancestrals i es fan caçadors, finalment quedem els que busquen el com , el quant i el per què, i aquest solem tornar-nos naturalistes investigadors.


De naturalistes també ni han d’altres menes, tot depèn de les circumstancies, la ideologia, del tarannà, de la forma de pensar i l’edat de cadascú.

Avui es d’actualitat que l’expansió demogràfica, les ambicions humanes ,  la globalització, la competitivitat,  les guerres, el mal denominat progrés, el consumisme... etc. estan duen a la humanitat a un camí sense retorn. Hem començat, si es que ni ha hagut mai, en perdre el sentit d’humanitari , la destrucció del nostre propi habitat, l’explotació excessiva dels recursos naturals, continuem amb el canvi climàtic produït aquet cop , com s’està demostrant, per els abusos de nosaltres mateixos i acabarem no se com, però malament.

Probablement molts de vosaltres que em llegiu direu que soc pessimista. Als meus seixanta dos anys la vida m’ha ensenyat que, com diuen els castellans,  “Poderoso es don dinero” i com dic jo “ La pela es la pela i no hi ha cap ideologia, cap abret, ni cap pardalet que l’aturi”. La carn es dèbil i la humanitat, diguin el que diguin els mes puritans, es feble davant dels diners : Nomes fa falta fer una ullada amb tot el que es cou fora  o intentar afrontar la vida fen de bona persona sense un duro.

Us preguntareu: ¿I que te a veure això amb els naturalistes investigadors? Dons resulta que per gestionar be el habitat, els recursos naturals dels que, no oblidem,  cada vegada ni han menys degut a la destrucció per les ambicions humanes descrites abans,  hem de saber ecologisme. El ecologisme ha de servir per que els politics que “gestionen” els recursos, a canvi, deixant a banda que siguin mes o menys honestos o que es deguin mes al seus mecenes que al poble, las sàpiguen gestionar be. Però  resulta que per que això sortí mitjanament be,  s’ha d’actuar d’ecologista reaccionari, dit de pas, una mosca d’aquelles que fan pessigolles a certes parts. A les hores has de ser també un ecologista polític. I per ser un bon ecologista polític has de saber ser “polític” es dir saber negociar, no encendreu tot, dons el mont es mou per interessos que estan per damunt de totes les ecologies que sostenen la vida. Una cosa es veureu des de fora i un altre es ficar-se dins. Per que al final s’acaba com tots ja sabem. Un despatx, la corbata, algun que altre cotxe oficial, passar per caixa a fi de mes...... etc. I als pardalets, les floretes, el medi ambient i  les ideologies mes de la “gauche” que els hi donin ven. Es el “progrés”mal antes  del qual solament sen aprofiten mitja dotzena manipulant la bona fe de la gent i les mes pures i honestes ideologies, encara que ens mati a tots. Com he dit abans, la carn es dèbil i quasi ningú s’escapa

A les hores ¿Qui queda? Quedem els romàntics, els “xafa fems” els que donaríem la vida per un ocellet o una granoteta, potser per que no tenim res a perdre i molt a guanyar i ens passem hores i hores escoltant com canten els grills o el xot, o comptant quants ous fan les orenetes i apuntant-t’ho am una llibreta. En definitiva “ Els investigadors” Però resulta que els mecenes, els especuladors, els politics, els ecologistes reaccionaris, els ecologistes polítics i els que comptem quantes potetes te un cent peus, tots tenim la responsabilitat de que aquets mon rodo no s’han vagi a fer orgues. I tot això es aplicable també a tot lo altre de l’escala musical que mou l’orquestra de la humanitat.

Jo no soc ni mecenes, ni especulador, ni polític, ni ecologista polític, ni radical...... soc simplement el “xafa fems”, el naturalista investigador, el que compte las potetes dels  cents peus o la quantitat d’ous que fan les orenetes i apuntar-ho a una llibreteta per que probablement la meva tasca tan senzilla, com la fan per tot el mon molts altres mes com jo, serveixi per que els ecologistes polítics, els ecologistes radicals ensenyin als polítics governants, als especuladors i als mecenes que dominen el mon, la manera de saber gestionar la naturalesa per que no desaparegui la humanitat.  Ben administrats tots tenim cabuda. Diuen que Déu va dir “Creixeu i multipliqueu-se” però penso que es va oblidar de recomanar  “Amb ordre”. Però no se si això som nosaltres que o hem oblidat

El Moianès constitueix per si mateix, indistintament de les comarques a les que cavalca, un fet diferencial propi. Jo m’atreviria a dir que es una espècie de “ Joia de la corona de la natura” en mig i  mes proper al àmbit de la disbauxa i del imperi del totxo. Nomes cal donar una ullada al paisatge mes proper. Com a habitant de ell voldria ajudar a mantenir la identitat que ens caracteritza. Soc conscient que cal mantenir-lo i respectar-lo per que es la herència que deixo als meus nets i deixem als futurs habitants que neixin en ell. Com a moianès, encara que sigui adoptat, em sento orgullós del entorn que m’acolli’t i com a persona humana responsable, la de mantenir i respectar el entorn que gaudeixo cada dia. Així dons viure am un entorn en el que em senti feliç respectant lo que forma part de ell com son els abrets i els pardalets, que he mencionat mes amunt, per que entre altres coses formen part del patrimoni que la natura ens ha donat per que siguem sen aquest fet diferencial propi. Que així sigui depèn de com ho gestionin els polítics, amb permís de la seva honestedat, dels seus principis, dels mecenes i especuladors, depenen de la pressió dels ecologistes radicals i per suposat amb permís també, cal no oblidar-ho, de tots els que vivim i treballen en ell. Així dons el meu granet de sorra i mentre el cos aguanti,  continuaré fen d’investigador contant les potetes dels cent peus, els ous que ponen les orenetes, escoltaré com canten las granotes i ho apuntaré a la llibreta. Tot sigui per mantenir la identitat i el patrimoni de la comarca natural del moianès.

Salut i millor medi ambient

Josep Lainez GRUP D’ESTUDI DE LA NATURA DEL MOIANÈS  ocells@joseplaines.org

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=577