Campanya Contra el Quart Cinturó (CCQC)
Data Dijous, 15 de novembre a les 07:05:00
Tema medi ambient



La Campanya Contra
el Quart Cinturó (CCQC) ha presentat oficialment la manifestació convocada per al pròxim 18 de novembre i ha volgut recordar al Govern que la campanya no és una única entitat contra aquesta infraestructura, sinó que representa moltes persones de diferents àmbits de la societat civil. La presentació d'aquesta manifestació ha comptat amb una trentena de persones reconegudes en diversos àmbits professionals, com l'excoordinador d'Unió de Pagesos, Pep Riera, i el futbolista del FC Barcelona Oleguer Presas.

La Campanya Contra el Quart Cinturó, amb el suport de diverses persones reconegudes dels àmbits de l'associacionisme, l'educació, la cultura, els mitjans de comunicació i la pagesia del Vallès Occidental i de l'Oriental han recolzat explícitament la pròxima manifestació de la campanya convocada pel diumenge 18 de novembre a Granollers.

Els membres de la campanya denuncien que el model de mobilitat que es vol aplicar és un model obsolet que comportarà la pèrdua de part del patrimoni natural dels vallesos, l'empitjorament de la qualitat ambiental, a més de l'increment de vehicles i de les zones urbanitzables.

La manifestació s'iniciarà a la plaça de l'Ajuntament de les Franqueses a les 11 del matí amb una marxa amb bicicleta i una caravana de tractors que s'afegiran al gruix de manifestants convocats a les 12 del migdia a la plaça de Jaume I o també coneguda com a plaça del Lledoner, de Granollers, per seguir en manifestació fins a la plaça de la Corona, on aproximadament a les dues menys quart del mig dia és llegirà el manifest i es clourà la manifestació.


La CCQC ha volgut mostrar la diversitat de persones que donen suport a la convocatòria i que constaten el rebuig que genera l'obstinació  de determinats sectors en promoure una via, el Quart Cinturó, que representa  ja un model caduc de desenvolupament econòmic i territorial. Un model que  pren diferents noms, ara Quart Cinturó, ara B-40, ara Autovia Orbital, ara  millora de la connectivitat Baix Llobregat-Vallès, ara C-35, i aquests dies,  en la discussió i esmenes dels pressupostos generals de l'Estat, A-7 Vilafranca-Abrera i A-7 Terrassa-Granollers (dotacions per a la redacció dels estudis informatius). Aquesta darrera tramitació amb aquest nom evidencia que el nom no fa la cosa. I això malgrat l'aparent consens a Catalunya i la darrera resolució del Parlament de Catalunya sobre la nova concepció d'aquesta infraestructura i la seva integració en la xarxa de mobilitat.

Els opositors al quart cinturó remarquen que el que hi ha subjacent encara és el debat sobre el manteniment o no del  mateix model de mobilitat i de desenvolupament econòmic i territorial que representa el Quart Cinturó: la cultura del cotxe, l'organització del territori en base a les carreteres, un model energètic amb una crisi anunciada, la dependència externa de l'economia, el manteniment dels problemes i de l'exclusió social en la mobilitat a la regió metropolitana, la transformació sense aturador del territori, la pèrdua de part del  patrimoni històric i cultural i dels nostres espais agraris i naturals,  l'empitjorament de la qualitat atmosfèrica i ambiental, entre d'altres.

La Campanya, reitera que hi ha altres models possibles i per això ha decidit donar a llum un nou document de proposta, 'El Vallès sense el Quart Cinturó'. Aquest document expressa el clar convenciment que és possible millorar la mobilitat i la qualitat territorial a la segona corona metropolitana sense el Quart Cinturó i tot el que aquesta via representa.

Concretament, el document proposa com fer possible la conservació del patrimoni històric i natural i la millora de la cohesió de les ciutats i municipis, la potenciació del dinamisme econòmic, i l'optimització i universalització del dret a la mobilitat sobre unes altres bases: el més alt respecte per la identitat del territori amb espais agraris i naturals dins els sistemes urbans, i una xarxa de mobilitat moderna que sàpiga respondre amb eficiència als reptes d'un entorn metropolità. La nova proposta exposada per la campanya manté el compromís amb el medi ambient a través de la potenciació del transport públic i la millora de la xarxa secundària de carreteres.

Els membres de la campanya amb aquesta proposta, proposen la creació d'una autoritat regional que gestioni conjuntament tota la xarxa de mobilitat per millorar-ne l'eficiència i l'assoliment d'objectius més ambiciosos en la mobilitat amb transport col·lectiu, la creació d'una veritable xarxa de transport col·lectiu a la segona corona metropolitana i la millora de la xarxa secundària de carreteres, tot avaluat amb anàlisis de corredors i de modalitat de mobilitat.

Finalment, la CCQC ha denunciat la manca de concreció del compromís del Govern de la Generalitat de negociar un nou Pacte Nacional per les Infraestructures i la revisió del Pla d'Infraestructures de Transport de Catalunya durant el 2007 (Pacte de l'Entesa Nacional de Progrés, 2006) amb la participació dels agents econòmics, socials, territorials i ambientals, i el retard en l'aparició dels instruments de planificació territorial que donin coherència a la complexitat de la Regió Metropolitana.

Oriol Mondejar // ACN







Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=684