De Moià a Sant Pere de Ferrerons
Data Dijous, 19 de juny a les 07:23:31
Tema culturaA l’alba d’un recent dissabte hi havia un cel clar i sense núvols. Feia una suau temperatura primaveral que incitava a emprendre l’excursió prevista pels voltants de Moià. Així doncs, a les 8 hrs. ens vam trobar el Feliu Añaños, l’Antoni Ibáñez, el Tomàs Irigaray i jo mateix, l’Antoni Uriz, a la Plaça Granados de Sabadell, ben disposats.

Sortíem per carretera fins a Moià i, un cop hi vàrem arribar, a les 9 hores i en un lloc prèviament determinat ens trobàvem amb el nostre amic Josep Láinez, expert coneixedor de la flora i fauna del Moianès.

Així doncs, tots plegats ens posàvem en marxa per un camí que surt del nord-est de Moià en direcció Sant Pere de Ferrerons. Caminàvem entre boscos i prats, i a la vista teníem un horitzó ondulat de turons. Atès que feia poc que havia plogut, el terra del camí estava fangós i esquitxat de tant en tant per tolls de totes mides que gustosament havíem d’esquivar. Els camps es veien amb nítida transparència verds i agraïts per la benedicció de les darreres pluges, de manera que nosaltres també ens sentíem aliviats ja que per fi s’havia trencat la persistent sequera de l’hivern.

Vàrem fer una breu parada a l’àrea de lleure del Molí Nou, paratge molt agradable solcat per un rierol i ple d’arbres d’alçada considerable, el qual està ben condicionat amb taules i bancs de fusta per gaudir de la natura, i amb un pontet de fusta. Una mica més amunt les aigües estan retingudes en un petit embassament, que també vàrem visitar. Ja hi havia sobrats motius per fer fotos. 

Vàrem reprendre el camí, que anava pujant, i més amunt, a un costat vèiem uns camps tancats on galopaven alegrement uns cavalls, i poc desprès a un parell de cadells que s’estaven banyant en un toll del camí –i aquests estaven tant absorts en això que no paraven un moment mentre nosaltres passàvem pel seu costat amb un somriure. Veritablement, tota la natura –flora i fauna- estava plena de vida.A més a més, el nostre amic Josep Laínez contínuament ens anava mostrant nius de fusta per ocells que ell mateix havia fet i penjat sobre alguns arbres, o bé petxades de senglars sobre el fang del camí o alguna teixonera. A un costat, el conjunt d’edificacions rurals de Mas el Riu i els prats que l’envolten on pasturaven unes vaques ens va delitar. El paisatge era realment bucòlic. I dalt de la muntanya, sota l’Alzina de la Bassa del Riu i envoltats d’un prat florejat, vàrem reprendre forces amb un bon esmorzar.
 
Al capdamunt del camí vàrem arribar a S.Pere de Ferrerons. Es tracta d’una petita parròquia l’esglèsia de la qual ja existia el 939, quan fou unida temporalment a Moià. L’edifici actual fou construït el 1763, aprofitant part dels antics murs romànics i la torre campanar, que és bàsicament una edificació de la fi de l'època romànica. A més de l’església, que ha estat transformada diferents vegades, forma un petit barri amb la rectoria i el Nespler. El conjunt es troba abocat per un costat sobre una pendent esglaonada en un paratge preciós amb vistes llunyanes fins a Moià i Montserrat.

El camí de baixada ver ésser igualment amè. Vàrem passat al costat del Mas la Granoia, amb la cúpula verda de la seva torre resplandint pel sol, i més endavant admiràvem el Pont Romà de les Graus, testimoni quasi-etern del temps amb el seu ample arc de pedra. Les càmeres fotogràfiques no havien parat en tot el viatge. Finalment, arribàvem de tornada a Moià.

En conjunt, aquesta petita excursió (que no arriba a 10 kms.) va deixar-nos una impressió d’allò més agradable. Per la variació de vida, paisatge y construccions de diverses èpoques que havíem vist, veritablement no es podia demanar més.

Antoni Uriz  


Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=755