Vallès Oriental: XIX Fira del Rellotge de Catalunya a Sant Feliu de Codines
Enviat el Dijous, 15 de maig a les 07:00:05 per Redaccio |
|
Aquest diumenge 18 de maig, de 8 a 14h, a la plaça de l’Ajuntament de Sant Feliu de Codines tindrà lloc la XIX Fira del Rellotge de Catalunya.
Els actes de la Fira estaran acompanyats per el Sr. Alcalde i Sra. de FÜRTWANGEN i senyors directors i personalitats de la Fira i Museu de FÜRTWANGEN (Selva Negra) Alemanya.
Els actes previstos són: SUBHASTA DE RELLOTGES: DIUMENGE 18 DE MAIG A LES 13:30 Tradicional subhasta de la Fira del Rellotge. A la carpa situada a la mateixa plaça on es fa la Fira. Uns lots seran a subhasta inversa. Les peces estaran exposades i seran visitables durant tot el matí. Lloc: a la Plaça de l’Ajuntament de Sant Feliu de Codines. EXPOSICIÓ El RELLOTGE DESPERTADOR, al Casal Cultural Codinenc, junt amb exposició permanent del Museu del Rellotge de Catalunya: Col·lecció Sr. MARTÍ AMIEL, Col·lecció TANDETEMPS i altres col·leccions. Dies i horaris: Dissabte 17 de maig de 11h a 14h. - Diumenge 18 de maig de 10:00h a 14h. Diumenge 25 de maig de 12h a 14h.
TEMÀTICA DE LA XIX FIRA: EL RELLOTGE DESPERTADOR El despertador és un dels estris domèstics que més passions desperta. Necessari però no per això menys odiat. La seva història ens porta al primer mil·lenni aC quan es comença a generalitzar l’ús dels rellotges de sol i les clepsidres. S’inventen els primers mecanismes amb engranatges de precisió i també el primer despertador. El mateix Plató (428-348aC) que vincula l’existència del temps al moviment dels astres, se li atribueix l’invent d’un despertador per a ús dels alumnes de l’Acadèmia que va fundar el 378aC. Els rellotges més antics no tenien agulles ni esfera, ni tan sols tocaven les hores, simplement actuaven de despertador o avisador per tal que l’encarregat de tocar l’hora accionés manualment una campana. En els monestirs, per exemple el de Ripoll, això era una necessitat per al compliment rigorós de les hores d’oració. De Ripoll ens ha arribat un dels documents més apreciats de la història mundial del rellotge, ja que descriu amb minuciositat la constitució d'un mecanisme despertador mogut amb pesos de plom i que és accionat per una clepsidra a l’hora programada prèviament. També es coneix un dibuix català, datat aproximadament del s. XIII, que representa un rellotge d'aigua musical, una mica més evolucionat que el de Ripoll, i que cal classificar dins la mateixa categoria dels rellotges despertadors monàstics. Aquest any viurem a Sant Feliu de Codines la història recent del despertador amb exemplars que ens han deixat els més importants col·leccionistes d’aquest familiar estri.
|
| |
Puntuació promig: 0 vots: 0
|
|