La Plataforma 'No a l'autopista' de Sant Feliu de Codines va convocar una assamblea ciutadana, ahir dijous a les vuit del vespre per denunciar que el tram dissenyat pel govern de Maragall, entre Sant Feliu i Centelles no és una variant com reclamaven, sinó una autopista amb cinc o sis carrils.
Per aquest motiu la plataforma està duent a terme diverses accions per mostrar el desacord amb un projecte que malmet el patrimoni natural de la zona, com ara una recollida de firmes i una caminada popular pel tram afectat per aquesta infraestructura el pròxim 3 de juny.
La plataforma 'No a l'autopista' de Sant Feliu de Codines s'oposa a l'eix dissenyat per la Generalitat entre el Barcelonès i la Cerdanya ja que segons ells, s'ha convertit en una autopista de sis carrils que té l'objectiu d'absorbir més de 50.000 vehicles al dia i que trencarà el patrimoni natural de la zona.
El portaveu i membre d'aquesta plataforma, Jordi Joan explica que una vintena de particulars la van constituir ara fa dos mesos, 'quan vam veure que el projecte de suposada variant pel poble de Sant Feliu realment era una autopista de 5-6 carrils'.
Jordi Joan ha explicat que a l'assemblea d’ahir vespre 'principalment el que fem és una xerrada a tota la gent del poble per informar-los realment del traçat d'aquesta autopista, dels impactes que pot comportar en un municipi petit com Sant Feliu de Codines, de la degradació de l'entorn natural i el canvi de l'entorn social que pot comportar'.
El portaveu de 'No a l'autopista', ha explicat que 'nosaltres entenem que aquesta autopista definida és per connectar l'eix del Barcelonès amb la Cerdanya i seria una via de pas que no porta cap benefici directe al poble i per contra si que aporta molt trànsit de pas i es convertiria en el cinquè cinturó, amb l'objectiu d'englobar Sant Feliu i tota la zona del voltant dins l'àrea metropolitana de Barcelona'.
Jordi Joan ha argumentat que 'el projecte el desestimem totalment perquè és un traçat per una via ràpida amb grans rectes, un viaducte de 510 metres de llargada amb pilars de 50 metres i tot això comporta un impacte paisatgístic molt fort'.
La plataforma 'No a l'autopista' de Sant Feliu de Codines proposa dues solucions per resoldre aquesta situació. En primer lloc proposen potenciar el transport públic, la xarxa ferroviària i d'autobusos ja que reduiria notablement l'impacte atmosfèric. D'altra banda, els membres de la plataforma manifesten que Sant Feliu necessita una variant per descongestionar el trànsit del centre del municipi, però consideren que ha de ser una variant de dos carrils que s'adapti més a l'entorn del terreny i per tant que provoqui un impacte molt més baix a la zona.
La plataforma contra l'autopista de Sant Feliu de Codines està impulsant diverses accions reivindicatives i informatives per fer saber als responsables del Govern que el poble està en contra aquesta autopista. En primer lloc estan fent una recollida de signatures i han elaborat un manifest on s'indiquen tots els impactes que comporta aquesta infraestructura al municipi, amb l'objectiu de concertar una entrevista amb els responsables del govern i concretament amb la direcció general de carreteres i el departament de Medi Ambient.
D'altra banda la plataforma ha programat una caminada popular el dia 3 de juny sobre el traçat de l'autopista perquè la gent vegi la zona afectada que finalitzarà amb una botifarrada popular.