Lluçanès: Bruixeria, bandolerisme i transhumància
Enviat el Dimarts, 30 de gener a les 07:00:00 per Redaccio |
|
El Lluçanès aposta per potenciar els elements turístics relacionats amb la bruixeria, el bandolerisme i la transhumància. Així es va posar de manifest en la jornada 'Història i patrimoni, elements de dinamització del turisme cultural', que va organitzar el Consorci del Lluçanès a Sant Feliu Sasserra aquest dissabte i que va aplegar més de setanta persones.
Segons Montse Barniol, responsable de l'àrea de Turisme i coordinadora d'àrees del Consorci, l'objectiu de la jornada va ser promoure la reflexió entre la 'gent, que ja fa temps que proposa alguns dels recursos que es podrien treballar per dinamitzar el territori' i 'fer pinya' per aconseguir-ho.
Durant la jornada es va presentar l'estudi sobre la transhumància, les bruixes i els bandolers que ha elaborat Manuscrits, grup de recerca d'història moderna de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
L'estudi posa de manifest que tant la bruixeria com el bandolerisme i la transhumància són tres elements significatius del Lluçanès que es podrien aprofitar per al desenvolupament turístic i econòmic de la zona i, a més, fa algunes propostes.
Barniol va dir que el treball és 'un primer pas' que servirà de base perquè el Consorci junt amb els ajuntaments del Lluçanès estudiïn quines actuacions es poden portar a terme.
'És un privilegi segons els tècnics la quantitat de documents que hi ha sobre els temes de bruixeria que hi ha al Lluçanès', va dir la coordinadora, que va afegir que la primera proposta que es vol executar és la instal·lació d'un centre d'interpretació de la bruixeria a Sant Feliu Sasserra.
L'estudi proposa altres accions, com són la creació d'un centre d'interpretació 'o d'acollida' a Oristà sobre el bandolerisme; un altre a Prats de Lluçanès sobre l'Antic Règim, i un quart sobre la transhumància al Lluçanès nord, en principi a l'Hostal del Vilar de Sant Agustí del Lluçanès.
En la jornada també van intervenir membres del Grup de Transhumància del Solc, que van explicar el treball que estan fent amb l'objectiu de recuperar els camins ramaders del Lluçanès.
En aquest cas l'objectiu de Consorci és 'col·laborar' amb el Grup. Segons Barniol, es vol començar per senyalitzar els quatre camins transhumants principals que travessen el Lluçanès, 'recuperar-ne' els trams que estiguin més malmesos i publicar un mapa.
Al matí una quarantena de persones van participar a la 'Ruta de les bruixes', que va recórrer alguns indrets del Lluçanès relacionats amb la bruixeria.
Anna Gorchs // ACN
|
| |
Puntuació promig: 4 vots: 2
|
|