El 5 de febrer de l'any 1714, en el marc de la Guerra de Successió, les tropes de Felip V van incendiar la població de Prats de Lluçanès. Com marca la tradició, aquest dilluns s'ha fet un repic de campanes per commemorar els fets en el seu 293è aniversari.
Veïns de Prats han pujat aquest migdia al campanar de l'església parroquial per complir amb la tradició que marca que cada 5 de febrer s'han de tocar les campanes. El motiu és recordar la crema que va patir la població el mateix dia de l'any 1714.
El regidor de Cultura, Aleix Cardona, ha explicat que el Lluçanès va ser una zona de resistència 'especialment activa' contra la causa de Felip V. Durant el conflicte, Prats es va posicionar a favor de l'arxiduc Carles d'Àustria.
En conseqüència, el 5 de febrer de fa 293 anys, les tropes filipistes comandades per Carrillo de Albornoz, comte de Montemar, van incendiar el poble de Prats. Cinc mesos més tard, l'1 de juliol de l'any 1714, el comandant Bracamonte hi va tornar.
Després de les dues cremes, el poble va quedar pràcticament arrasat. En aquest sentit, es té constància que va passar de les 180 o 190 cases a tenir-ne menys de 90 habitables. 'Avui commemorem la primera crema de Prats', ha dit Cardona.
Per fer-ho, hi ha hagut el tradicional repic de campanes. El regidor ha comentat que l'any 1714 'segurament un moment important deuria ser la crida a través de les campanes per acudir a apagar foc i per acudir a defensar el poble'.