Moià: La cova de les Teixoneres era lloc de parada habitual dels neandertals
Enviat el Dimecres, 23 de gener a les 18:12:59 per Redaccio |
|
Les darreres excavacions realitzades a la cova de les Teixoneres de Moià indiquen que els neandertals utilitzaven la cova d'una manera més habitual del que es pensava i, per tant, formava part del circuit nòmada dels Neandertals per la zona.
A la cova s'hi ha trobat més restes d'indústria lítica, eines fetes amb diferents tipus de pedra com el sílex, la quarsita, el quars, la pissarra i altres. Així mateix s'hi ha trobat restes d'algun fogar i restes de fauna que tenen marques de tall i percussió per l'ús d'aquestes eines. Les noves restes s'han localitzat al vestíbul de la cova on es creu que s'hi concentrava l'activitat humana ja que la boca de la cova es va enfonsar, segons ha explicat a l'ACN el director de l'excavació i professor de la URV, Jordi Rossell. Les visites a la cova de les Teixoneres van ser més habituals entre fa 40.000 anys i 100.000 anys però es creu que aquestes visites, encara que més esporàdiques, són més antigues, de fa uns 200.000 anys. La troballa dels nous indicis fan que els arqueòlegs que excaven tant la cova de les Teixoneres com la del Toll es mostrin esperançats de trobar-hi més restes i destaquen la importància que tenien les coves a l'època.
Allà s'hi amagaven i refugiaven els neandertals, que mataven tot tipus d'animals per a la seva subsistència les restes dels quals ja van ser trobades en anteriors excavacions. Majoritàriament, també, la cova era un cau per a hienes i les restes trobades també corresponen als animals que aquestes menjaven.
Pel que fa a la Cova del Toll, les excavacions s'han continuat en el mateix lloc i s'ha afegit un sector nou que no s'excavava des de 1973. Ara, amb tècniques d'excavació més precises, els arqueòlegs esperen poder acostar-se més a la datació exacta de la cova. En aquest cas, la del Toll, és una cova 'de referència' pel que fa a l'època neolítica a Catalunya ja que compta amb la fauna més antiga, datada de fa 60.000 anys.
El principal exponent d'aquesta fauna és l'ós de les cavernes. La cova del Toll conserva el major nombre d'ossos d'aquest animal que hi ha a tota la península ibèrica. Es tracta d'un ós de dimensions més petites que els seus homònims europeus i serà el protagonista del futur museu que s'ha de crear a Moià per donar cobertura a les descobertes fetes a Moià.
El museu, però, encara es troba en una fase embrionària si bé la pluja d'idees sobre el seu contingut ja està feta, els tràmits per adequar l'edifici i considerar-lo com a museu per part de la Generalitat estan encara pendents.
Els arqueòlegs de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, amb seu a la Universitat Rovira i Virgili i liderats per Jordi Rossell continuaran pendents de la consecució d'aquest museu i, sobretot excavant les coves. Enguany tornaran a desplaçar-se a Moià a principis d'agost, com tenen costum de fer.
Carolina Cubota // ACN
|
| |
Puntuació promig: 5 vots: 3

|
|