Un 68% de la superfície forestal cremada correspon a les comarques Centrals
Data Dijous, 22 de setembre a les 06:00:00
Tema medi ambientLes hectàrees forestals cremades a les comarques de Bages i Berguedà entre el 15 de juny i el 15 de setembre suposen el 68% de tota la superfície forestal que ha patit incendis a Catalunya. Segons dades facilitades ahir pel Departament d'Interior aquestes hectàrees afectades contemplen tant les que tenien arbrat com les que no, encara que no s'inclouen els incendis en nuclis agrícoles o urbans.

Les dades facilitades per la consellera d'Interior, Montserrat Tura, han destacat també que l'incendi més important de l'estiu a Catalunya va ser el de Cardona, el 4 de juliol,. Amb unes 1.400 hectàrees cremades. Després caldria tenir en compte els incendis del Pont de Vilomara i Rocafort, amb 836 hectàrees el 19 de juny, i de Castellnou del Bages, amb 714 hectàrees, el 18 de juliol.

Segons les xifres facilitades per Interior la forta sequera que ha patit Catalunya aquest estiu ha fet que estiguessin en alerta més dotacions de bombers i que cada dia es desplacessin equips humans i materials a diversos punts on hi havia més risc d'incendis. Per aquesta raó s'ha intentat donar una resposta molt ràpida de seguida que apareixien les flames. També s'ha destacat que a partir del 25 de juliol van baixar la intensitat dels incendis, com a conseqüència de les primeres pluges i que el 22 d'agost el fort vent va afavorir la crema de 642 hectàrees a Riba-roja Ebre.

La consellera Tura també ha explicat que els bombers han realitzat sortides per apagar focs provocats pels llamps de les tempestes elèctriques i que també han treballat per minvar els efectes dels aiguats en torrents i diverses poblacions. Tot i això s'han de lamentar dues vides humanes i un desaparegut com a conseqüència de les fortes pluges. En els mesos d'estiu els bombers de la Generalitat han fet un total de 25.000 sortides una xifra similar a l'any passat, sobretot l'activitat s'ha concentrat en els mesos de juny i juliol, i el nombre d'hectàrees cremades a Catalunya ha estat de 4.800, la majoria a les comarques centrals. La consellera d'Interior ha explicat que han disminuït el nombre de Grans Incendis Forestals, però augmenten en intensitat, per la qual cosa s'ha fet un canvi d'estratègia per intentar controlar-los millor. El canvi implica més dotació humana i material, amb una gran eficàcia els mitjans aeris, atacar el foc per diferents punts i instal•lar un centre de comandament avançat en qualsevol incendi, encara que no fos forestal.

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=104