Jordi Pujol convida el territori a no abandonar la indústria
Data Divendres, 23 de setembre a les 07:40:00
Tema economiaL'ex president de la Generalitat, Jordi Pujol, va obrir ahir el pregó del centenari de la Cambra de Comerç de Manresa. Pujol, que va repassar la trajectòria del territori, va recomanar que no s'abandoni la indústria. El conseller Josep Huguet, que també va participat en l'acte, va demanar el suport de les cambres per defensar el nou Estatut.

El pregó de Jordi Pujol ha consistit en un repàs a l'economia de la comarca del Bages en els darrers cent anys, des de la creació de la Cambra de Comerç fins a l'actualitat. Pujol ha destacat el paper de 'molts noms manresans entre els grans emprenedors de la indústria del país' i l'empenta industrial del territori de la comarca del Bages en el procés d'industrialització, truncat per la crisi dels anys trenta i per la Guerra Civil.

Segons l'ex president de la Generalitat, la crisi va afectar especialment el Bages a partir dels anys 50 i especialment perquè molta de la indústria bàsica del territori, el tèxtil, no es va modernitzar i perquè en aquest àmbit 'el Bages no reacciona com altres comarques' en la renovació industrial. Ha recordat els grans conflictes industrials dels anys setanta i vuitanta, com els de Lemmerz, Pirelli, la fàbrica de les Culleres de Sallent o el tancament de les colònies industrials.

Per Pujol, una de les claus de l'allargament de la crisi en aquest territori va ser el 'pessimisme' i la manca de reacció del territori i ha recordat que, en aquell moment, visitar alguns pobles de la zona servia per constatar que s'havien ancorat en la primera revolució industrial. Ara, segons ha dit, això s'ha superat gràcies a la millora de les comunicacions, que ha fet que els industrials deixin de trobar una 'frontera invisible' a Vacarisses, i a la formació universitària, que ha 'canviat la mentalitat i la visió de les coses'.

Pujol ha destacat les moltes iniciatives endegades en aquests moments al Bages, no només de l'àmbit industrial, sinó també del cultural o l'agrícola, com el projecte de Sant Benet de Bages o la Denominació d'Origen dels vins del Pla de Bages. Malgrat aquesta diversificació econòmica, Pujol ha recomanat al Bages 'optimisme', que no oblidi el seu passat industrial i que continuï apostant per aquest sector, que és clau per al desenvolupament del sector serveis.

L'acte d'obertura del centenari de la Cambra de Comerç de Manresa ha estat presidit pel conseller de Comerç, Consum i Turisme, Josep Huguet, que ha posat de relleu el paper clau que han tingut les cambres en la modernització del sector emprenedor del país. El conseller ha aprofitat per demanar a aquestes organitzacions empresarials el seu suport en l'aprovació i defensa del nou Estatut, ara que sembla que 'finalment s'encarrila la negociació'.

L'acte ha comptat també amb les intervencions del president de la Cambra de Comerç de Manresa, Jordi Santasusana, que ha destacat el paper dinamitzador de la institució a la comarca, així com la voluntat de continuar 'escrivint la història' dels propers cent anys. De la seva banda, l'alcalde de Manresa, Jordi Valls, ha demanat a la Cambra que continuï sent una institució capdavantera en un moment que requereix que tant el teixit social com econòmic estigui obert als canvis que es plantegen i a les bones perspectives que s'obren al territori.

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=106