El Moianès dedica un mes als seus castells
Data Dijous, 29 de setembre a les 05:50:00
Tema culturaEl Moianès dedica el mes d’octubre a conèixer els seus castells. Cinc sortides a cinc castells de la comarca, dues conferències, una sortida al castell de Miravet i una gimcana en col•laboració amb les botigues de Moià formen el conjunt de les activitats que, com cada any, presenta durant aquest mes l’Associació Cultural Modilianum.

Les sortides setmanals permetran conèixer millor els castells de Castellcir (amb comentaris a càrrec de Jaume Dantí, de la Universitat de Barcelona) el dissabte dia 1, de Granera (amb Roser Enrich, del Museu d’Història de Sabadell) el dissabte dia 8, de Moià (amb Ramon Tarter, de l’Associació Cultural Modilianum) el dissabte dia 15, de Calders (amb Roser Serra, també de Modilianum) el diumenge 23 i de Castellterçol (amb Marina Miquel, del Museu d’Història de Catalunya) el dissabte 29.

Les conferències s’endinsaran en dos aspectes més generals de l’edat mitjana a la comarca. Jordi Bolòs, de la Universitat de Lleida, parlarà, a la Casa-Museu Prat de la Riba (Castellterçol) sobre com era el Castellterçol i el Moianès de l’època carolíngia a partir de les dades documentals i arqueològiques conservades des de fa més de mil anys. Serà el dissabte 15 d’octubre a la Casa-Museu Prat de la Riba. Per la seva part, M. Teresa Ferrer i Mallol, del CSIC, intervindrà al Museu Rafel Casanova (Moià), tractant el carreratge de Moià i Castellnou de la Plana, un episodi fonamental de la història de la vila de Moià, mitjançant el qual s’alliberà del jou feudal i passà al domini reial. Serà el diumenge 2 d’octubre al Museu Rafael Casanova

Aquest any, per primera vegada, les activitats de Modilianum incorporen una gimcana, la “Gimcana dels Castells del Moianès”, en què es proposa a tots els interessats en el passat de la comarca, a partir de 7 anys, participar en un joc de coneixements. S’han de contestar 83 preguntes relacionades amb els castells moianesencs i la vida a l’època medieval relacionats amb 83 fotografies que trobaran en els establiments comercials que formen part de l’Agrupació de Comerciants i Botiguers de Moià. Es pot participar en la gimcana durant tot el mes d’octubre.

Finalment, la sortida al castell de Miravet el dissabte dia 22 --complementada amb una visita al celler de Pinell de Brai--, pretén donar la visió d’una tipologia de castell completament diferent de les que es poden trobar al Moianès.

Amb aquests actes, l’Associació Cultural Modilianum, a més de difondre el coneixement del passat de la comarca, pretén concienciar sobre la necessitat de conservar i protegir aquest patrimoni arquitectònic que, si bé en molts casos no és d’una gran monumentalitat, sí que representa en conjunt un interessant entramat de les edificacions que en el seu moment tingueren un paper fonamental en el repoblament i l’estructuració dels diversos pobles del Moianès.

Els actes també compten amb el suport dels respectius Ajuntaments, els Amics del CastellTerçol, la Biblioteca de Moià, el Centre de Recursos Pedagògics del Moianès, el Museu d’Història de Catalunya i el Museu Rafel Casanova--

Per a més informació, us podeu dirigir a l’associació cultural Modilianum, carrer Rafel Casanova, 8 de Moià. Telèfon 93 830 01 43 o bé per correu electrònic a modilianum@modilianum.org

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=114