Festa Major versus Festa Pitjor
Data Dilluns, 03 de setembre a les 18:56:45
Tema opinióLa Festa Major és tradició i qualitat o és discoteca i “botellón”? 

No sé quina puntuació li donaran la Sra. Alcaldessa i els corresponents regidors quan facin balanç dels resultats de la Festa Major d’enguany.

Des de que tinc us de raó sempre he considerat i així es defineix en molts texts explicatius, que la festa major és la festa més important de cada barri, poble, vila o ciutat. Típicament la festa es fa per que es commemora un fet important de la seva història o tradició, com ara la seva fundació o també pot ser alhora una festa patronal.

Les festes majors solen ser el punt de trobada d'una comunitat local que es reuneix anualment a l'entorn d'uns escenaris comuns i que afirma la seva existència com a col·lectiu a partir d'uns referents simbòlics compartits.

Bé.... això no m’encaixa gens amb la realitat del poble a on visc -Castellterçol- el mateix passa en les altres poblacions de la comarca.

Sóc conscient que els temps estan canviant, que aquestes festes en alguns aspectes s’estan quedant obsoletes. Però sense oblidar les tradicions, les quals mai han de desaparèixer dons formen part de la identitat del poble i país, crec que si es volen introduir innovacions més pròpies d’aquest temps canviants, trobo a faltar una manca d’originalitat, imaginació, gust i sensibilitat per part dels regidors encarregats de preparar les festes, malgrat la crisi. Un bon gestor ha de fer miracles sense tenir un euro a la butxaca. No diuen que els catalans de les pedres em fem pans?

No sé si és per comoditat o per que no sen sap mes, s’ha pres la costum d’incloure dins del programa un espectacle que sol ser la taca negra de moltes de les festes majors. Em refereixo el corresponent “xumba-xumba” - La discoteca al aire lliure versus “el botellón”- realitzada a uns decibels escandalosos que sobrepassen les recomanacions del format de la salut publica, fet aquet denunciable, per molta festa major que sigui i per molt que ho autoritzi una ajuntament.

No tinc cap mena de simpatia per les discoteques d’avui dia, però encara menys quan aquesta s’instal·la al mig del poble sense cap mena de mirament, seguretat, ordre i sen se complir les normatives que exigeix un espectacle d’aquest tipus. Torno a repetir per molta festa major que sigui.

Em pregunto que és el que guanya l’ajuntament, el poble i els ciutadans al incloure aquests espectacles dins de la Festa Major que no se per quina raó es transformen en patètics. Més aviat crec que mal de caps, dons la veritat: Uns actes festius a on es dona la tabarra des de les deu de la nit fins quarts de set del matí, la concebuda desfilada dels participants, després de la festa, per els carrers de la vila majoritàriament en un estat etílic bastant acusat i deplorable els quals aquells que tenen pitjor veure o que no en saben solen afeccionar-se a trencar mobiliari urbà o privat apart evidentment dels crits, les corresponent esquitxades per les vomitades i el vocabulari en el qual mostren el seu grau intel·lectual sense comptar que si els hi demanes que callin et recorden que la teva mare era una de las que feien cantonades. El curiós del cas és que el noranta per cent d’aquets “ballarins tocats” no són de poble. Podrien dir ben bé que es el visitant “pringat” el qual no aporta res beneficiós, més al contrari, que si això perdura i prospera son com les rates, unes criden les altres.

Aquest any ens han suggerit que pengem, durant la Festa Major, senyeres als balcons i les finestres per reivindicar que Castellterçol demana el dret a decidir, però mal anem si la icona tradicional de la festa es recorda i es mostra a la resta de la ciutadania amb barres lliures de cervesa al carrer, borratxos cridant, insultant i vomitant a les sis de la matinada per la vila.

Si aquesta es la imatge del poble que es vol donar de la seva  Festa Major val més plegar veles i els regidors que ho organitzen que s’ho facin mirar.

He de manifestar que en aquet aspecte me he portat una gran decepció de Castellterçol. Espero i desitjo una rectificació per els propers anys.


Josep Lainez
Veí de Castellterçol

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1193