La Festa de l'Arbre Fruiter a Sitges
Data Dijous, 29 d'agost a les 11:06:49
Tema cultura



A Sitges el 27 d’agost de l’any 1907 es va celebrar la Festa de l’Arbre Fruiter amb gran magnificència.

El tenor Francesc Viñas l’havia instituïda dos anys abans a la vila de Moià, d’on ell n’era fill. Francesc  Viñas arribà a ser un gran tenor wagnerià. Ell fou qui estrenà per primera vegada Parsifal fora de Bayreuth, al Liceu. Viñas es forjà a sí mateix, de petit féu de pastor, d’estudiant i d’escolà pels masos i sufragànies d’aquell Moià recentment cremat pels carlins en la darrera guerra. Provinent d’aquell paisatge rural, anà a Barcelona a treballar a la cereria del seu oncle, que proveïa el gresol el Liceu. Ell hi portava la cera per poder quedar-se entre bambolines a escoltar les òperes que el meravellaren tant que decidí que volia ser tenor. L’esforç i la constància li permeteren arribar al capdamunt de la fama especialitzant-se en les obres wagnerianes que tant agradaven al públic barceloní. Com a prohom funda la Lliga en Defensa de l’Arbre Fruiter i instituí la Festa a Moià el 1905 on hi assistí en Roig i Soler.

La Festa es fonamenta en la pedagogia del respecte a l’arbre fruiter, al treball per aconseguir uns fruits saborosos de la terra conreada per l’home, al no furtar allò que els altres han treballat. S’ha de respectar el fruit del treball i l’esforç així com la natura i el paisatge. Enric Morera, aleshores resident a Sitges, en compongué la música de l’himne de la Festa amb lletra d’en Joan Maragall.


A l’agost del 1907 la Festa de l’Arbre Fruiter es celebrà a Sitges i fou esplèndida, amb participació de les entitats, de particulars i dels prohoms de la vila. Ho van celebrar amb entusiasme i amb carrosses als carrers, plens de gent. Hi ha un llibret preciós que en recull els parlaments i les fotografies dels carruatges. Les referències trobades a l’Eco i a la correspondència d’en Viñas en parlen amb grans elogis. Malgrat tot, a Sitges no tingué continuïtat, contràriament al què passà a la vila de Moià, on s’ha celebrat quasi ininterrompudament des de 1905. El sitgetà Dr. Josep Mª Roig i Raventós fou president de la Festa l’any 1956.

Coincidint amb el 150 aniversari del naixement del tenor Francesc Viñas s’ha organitzat una exposició per difondre el coneixement de la persona i la seva obra en diversos vessants, artístics i cívics com la Festa de l’Arbre Fruiter. L’exposició consta de 12 plafons explicatius de la vida i l’obra del tenor Viñas i peces cedides pel museu de Moià i per la família, vestuaris i objectes de les òperes wagnerianes que ell cantà, moltes de les quals s’exposaren fa anys al foyer del Liceu.

També conté algun plafó referent a la Festa de Sitges del 1907. A l’exposició que s’inaugurarà el proper dia 13 a Moià hi consta en els crèdits la col·laboració de la Biblioteca Santiago Rusiñol, de l’Arxiu Històric de Sitges, de Joventuts Musicals de Sitges, i del Cercle Artístic de Sitges i de l’Ajuntament de Sitges.

El dia 17 d’agost, com cada any es celebrà la Festa de l’Arbre Fruiter a Moià, en fou el president en Carles Padrisa, un del fundadors de la Fura dels Baus. Properament a Sitges també arribarà l’exposició, i s’organitzaran conferències, es faran alguns concerts amb els cantants guanyadors del Concurs Francesc Viñas, i si tots plegats ens animem podríem reviure la Festa de l’Arbre Fruiter a Sitges.

Carles Arola
carles@arola.cat






Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1292