Dimiteix el conseller comarcal del Moianès Saixa Cervera
Data Dijous, 28 de juliol a les 17:13:52
Tema política



El regidor de Junts per Calders-AM i militant de la CUP Saixa Cervera dimiteix del grup d’ERC al conseller comarcal com a resposta a la moció de censura de Monistrol de Calders.

La dimissió de Saixa Cervera coincideix amb un comunicat emès per Junts per Calders on es qüestiona la moció de censura i la ingerència comarcal en els afers municipals.

Aquest dimecres Saixa Cervera ha fet efectiva la seva renúncia com a Conseller Comarcal de Desenvolupament Rural del Moianès. D'aquesta manera el regidor de Junts per Calders (JpC), candidatura vinculada a ERC a través d'Acord Municipal, abandona l'equip de govern i el grup comarcal d'ERC i quedarà com a conseller no adscrit a l'oposició. Saixa Cervera serà així l'únic conseller a l'oposició del Consell Comarcal ja que fins a dia d'avui existeix un govern d'unitat entre tots els grups. Cervera és també militant de la CUP i va ser escollit regidor i conseller a través de la candidatura independent de Junts per Calders.

En una carta enviada a tots els consellers comarcals Saixa Cervera explica els motius de la seva renúncia «Prenc la decisió de deixar el grup d'ERC al Consell Comarcal deixant de formar part de l'equip de govern i mantenint l'acta de conseller per poder preservar la independència amb la qual vaig entrar-hi i amb la voluntat de continuar representant el poble de Calders» «Deixo de representar legalment ERC per coherència, perquè amb el seu recolzament són corresponsables d'una moció de censura contra l'alcalde de Monistrol de Calders totalment injustificada, que ha causat gran malestar al poble de Monistrol i que alhora pretén silenciar aquelles veus que al Moianès són crítiques amb les polítiques de despatxos» i acaba de manera contundent «És lamentable la ingerència comarcal i territorial en un municipi, que per interessos partidistes de CDC i ERC del Moianès, ambicions personals o de cadires, s'hagi recolzat aquesta moció de censura».

Cervera va quedar vinculat a ERC, tal i com explica a la carta, a través de la vinculació de la candidatura independent de JpC a Acord Municipal a últim moment. Tot i aquesta renúncia, però, el nou conseller no adscrit mantindrà intacte el seu vincle amb JpC amb qui l'uneix la bona entesa a nivell municipal i la voluntat de continuar treballant conjuntament amb la resta de persones de la candidatura per vestir un projecte municipalista d'esquerres alternatiu al model de CDC a l'ajuntament de Calders.

Paral·lelament a la renúncia de Cervera com a Conseller de Desenvolupament Rural, Junts per Calders ha fet públic un comunicat a través de les xarxes socials on qüestiona la moció de censura feta per CDC i MDI-ERC contra el govern de la CUP a Monistrol qualificant-la d'injustificada i defensant la no ingerència comarcal i territorial, amb una clara al·lusió a les estructures territorials d'ERC i CDC, en temes municipals. I afegeix «els grans perjudicats d'aquesta moció han estat els monistrolencs que veuen com es produeix una fractura social innecessària». La moció de censura impulsada per CDC i MDI-ERC a l'ajuntament de Monistrol de Calders va ser aprovada al passat 9 de juliol després de setmanes de tensió entre els veïns de Monistrol i de declaracions creuades entre partidaris i detractors de la moció.

Adjuntem la carta que en Saixa Cervera ha fet arribar avui mateix a la resta de consellers comarcals del Moianès:

“Sempre he entès la meva acció política com una actitud davant la vida,  com una acció de base, una militància al carrer,  on  des de l’assemblearisme, m’ha permès treballar amb persones, entitats i plataformes,  que amb voluntat transformadora lluiten per l’alliberament dels Països Catalans construint una societat socialment justa i ecològicament sostenible. Les  institucions polítiques doncs ( ajuntaments, consells Comarcals, parlament, etc,) són eines, que al meu entendre, s’han de posar també a disposició del poble, de la gent i d’aquestes entitats i plataformes, i mai ésser utilitzades per interessos particulars o partidistes.

Deu ser per aquesta manera d’entendre la política i les institucions polítiques que he estat membre de l’esquerra independentista des dels anys 90 i actualment milito a l’assemblea de la CUP de Monistrol de Calders. 

Ara ja fa un any que vàrem i vaig decidir concórrer a les eleccions municipals del meu poble amb una candidatura independent sota el nom de “Junts per Calders”. Malgrat el nom de Junts per Calders era nou, el que representava - i  representa -  la candidatura no ho era. Recollíem la voluntat, iniciativa, i sensibilitat d’una part important del poble que en legislatures anteriors havien governat des de les esquerres  amb esperit crític i transformador, treballant amb i pel poble amb el nom de Candidatura democràtica de Calders, una candidatura també  independent que durant molts anys va ser marcadament independentista i d’esquerres.

Durant la passada legislatura, la Candidatura Democràtica de Calders- o més ben dit, el seu cap de llista -  va fer un tomb a la dreta fent un govern d’unió amb convergència democràtica de Catalunya (partit que a Calders sempre havia estat a l’oposició) tornant, a la “vella política” conservadora del poble.

És en aquest context que decidim i decideixo presentar-me de número 2 a les llistes de Junts per Calders, procurant recollir en aquesta nova candidatura l’experiència i la veu de tota aquella gent d’esquerres que havíem  quedat políticament orfes.

La Candidatura de Junts per Calders que inicialment havia de ser una candidatura totalment independent va acabar, a última hora, essent una candidatura d’Acord Municipal vinculada a ERC per tal de que els vots dels calderins/es es sumessin a ERC en la constitució del nou Consell Comarcal del Moianès - i quan dic a última hora és literalment a última hora!- se’m va informar al mateix dia que havíem d’inscriure la Candidatura a la Junta electoral de Zona.

Malgrat tot vaig decidir presentar-m'hi ja que, per una banda, si no ho feia no hi havia candidatura i deixàvem, com ja he dit, una part important del poble sense representació; i per altra banda,  per allò que es diu que en la política municipal de pobles petits els  partits polítics no influencien.

Vaig sortir escollit regidor junt amb dos companys més i arran de la regidoria obtinguda, la candidatura de Junts per Calders-AM em va proposar com a Conseller Comarcal i ERC Moianès em va designar conseller Comarcal,  alhora que,  per tal de preservar el caràcter independent de Junts per Calders,  s’acordava la meva presència al Consell comarcal  com a  representant independent. És així com he esdevingut  regidor  i conseller legalment lligat a ERC essent militant de la CUP de Monistrol de Calders.

Al llarg d’aquest any,  l’entesa a nivell municipal amb els companys de Junts per Calders-AM ha estat molt bona, com no podia ser d’altra manera, procurant treballar constructivament des de l’oposició per a un model de poble més partícip, actiu, transparent  i sostenible.

Com a càrrec electe vinculat a ERC però, no ha hagut de passar gaire temps  per conèixer a ERC Moianès ni de com està actuant, amb la seva deriva autoritària, tant al Consell Comarcal com a la comarca del Moianès.

Prenc doncs la decisió de deixar el grup d’ERC al consell Comarcal deixant de formar part de l’equip de govern (format majoritàriament per ERC i CDC) mantenint l’acta de Conseller per poder preservar amb coherència la independència amb la qual vaig entrar-hi i amb la voluntat de continuar representant al poble de Calders.

Actualment ERC Moianès s’ha convertit, a la pràctica,  en un partit presidencialista i corporativista, sense marge de discrepància externa ni interna, marcat per una deriva autoritària de la direcció que converteix en “amic” o “enemic” depenent de lo crític que siguis.

Alguns exemples d’aquesta deriva autoritària els hem vist quan:
           
- han votat en contra de la moció que van presentar davant el Consell Comarcal els pobles de Calders (que ja l’havia aprovat per unanimitat), Monistrol de Calders i Navarcles en defensa de la qualitat de l’aigua del riu (un riu contaminat segons el recent estudi de l’ACA i un fet denunciat per entitats ecologistes a la comarca des de fa anys) pel simple fet que implicava responsabilitats a l’actual alcalde d’ERC de Moià/president del Consell Comarcal i vicepresident de la Diputació. Una moció que es va desestimar degut al vot de qualitat (en cas d’empat)  que té el propi president del consell Comarcal. 
           
- han donat suport i recolzament a la moció de censura a Monistrol de Calders  presentada per MDI-ERC i CDC contra l’alcalde de la CUP.  Una moció de censura que ha comportat no tan sols la sortida de la CUP de l’equip de govern i la fractura entre els monistrolencs/es,  sinó també la sortida de l’alcalde de la CUP al consell d’alcaldes del Consell comarcal. I és aquí on tinc sospites més que justificades de l’interès del president d’ERC moianès en fer fora de l’assemblea d’alcaldes del Consell Comarcal  a l’alcalde de  la CUP  Ramon Vancells,  que a part  d’haver  presentat la moció en defensa del riu contaminat que passa per mitja comarca i abasteix Monistrol i Calders, s’ha mostrat crític amb diversos aspectes i promeses de la direcció del Consell Comarcal ( presidit per ERC).

Una moció de censura que impedeix la celebració d’una consulta popular (proposada per la pròpia CUP a l’inici de legislatura) que havia de validar la continuïtat o no de l’equip de govern i que havia de tenir lloc al setembre. Resulta incomprensible  que ERC es postuli per al dret a decidir a Catalunya i en canvi impedeixi una consulta al poble de Monistrol. Resulta incomprensible que ERC opti per una república com a model d'estat i en canvi opti per les dinàmiques autoritàries i la política més conservadora.

Que aquesta moció de censura d’ERC i CDC a la CUP era  un error polític saltava a la vista per a qualsevol demòcrata que no hi tingués un interès personal o en pogués treure un rèdit polític de la sortida del Ramon Vancells a l’assemblea d’alcaldes. Com demostra la desaprovació pública a la moció de censura dels anteriors alcaldes del municipi per partits com CDC i PSC.

Per a qui no n’estigui al corrent, a Monistrol s’havien creat sis grups de treball vinculants sobre  diferents àrees (cultura, urbanisme, etc) els quals estaven oberts a qualsevol que tingués ganes de treballar pel poble i eren aquest grups els que marcaven l’acció de l’equip de govern. Havien creat i  impulsat mesures i projectes importants d’aprofundiment democràtic al municipi.

Per primera vegada els monistrolencs/es, mitjançant els grups de treball, eren els que decidien cap a on havia d’anar el seu poble. Durant aquest darrer any Monistrol de Calders ha estat un poble actiu, viu i participatiu com feia molts i molts anys que no ho era, on no es governava des dels despatxos o la cadira sinó des del carrer amb la gent. Un poble il·lusionat que per fi veia com el lema “Governem-nos” amb el que es va presentar la CUP era una realitat. Una forma d’entendre l’acció política que hauria de ser exemple per a la resta de pobles  i  no motiu de moció de censura.

Deixo de representar legalment a ERC per coherència, perquè amb el seu recolzament són corresponsables d’una moció de censura a l’alcalde de Monistrol de Calders totalment injustificada,  que ha causat i està causant un gran malestar al poble de Monistrol i que alhora pretén silenciar aquelles veus que al Moianès són critiques amb les polítiques de despatxos poc o gens interessades en cedir el poder a la gent. Mantinc l’acte de Conseller per tal de donar veu a tots aquells que s’han volgut silenciar fent fora l’únic representant de la CUP al consell comarcal.

No ho faig pels indicis d’un pacte per a la moció de censura a l’alcalde de Monistrol entre ERC Moianès i CDC per tenir ben lligada una assemblea d’alcaldes on ( a ningú se li escapa) CDC hi guanya un representant i ERC Moianès anul·la l’única veu critica amb la seva deriva autoritària.

És lamentable la ingerència comarcal i territorial en un municipi, que per interessos partidistes de CDC i ERC Moianès, ambicions personals o de cadires al consell comarcal,  s’hagi recolzat aquesta moció de censura a Monistrol de Calders. Una moció de censura que ha deixat sense veu al consell comarcal a mig poble de Monistrol de calders  i a la tercera força política al Moianès (segons les últimes eleccions autonòmiques).

Al meu entendre actituds i maneres de fer “política” com les que està demostrant ERC Moianès i CDC afebleixen la qualitat democràtica a la nostre petita nova Comarca i al Consell Comarcal del Moianès.

No puc continuar en un grup com ERC Moianès el qual prioritza la voluntat i l’interès del seu president a la voluntat de gran part d’un poble actiu i participatiu”.


Saixa Cervera






Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1542