El pou de glaç i el Molí del Castell de Calders
Data Dilluns, 08 de maig a les 07:38:55
Tema culturaPou de glaç del CastellDes del mirador del meandre del Calders, baixaven per un caminet direcció al Molí del Castell.

El camí és estret i va fen ziga- zagues, al fons ja es divisa les diverses construccions que conformen actualment el molí. Al cap d’uns 20 minuts a l’esquerra del camí ens trobem el  pou de glaç de Calders, únic que es conserva en aquest terme. 

L’indret s’ha netejat tot recentment i ve de gust fer-hi una paradeta. Podem comprovar el que ens diu un plafó explicatiu al costat del pou; ens diu entre altres coses que és de planta circular, semisoterrat, ja que bona part del cilindre dipòsit, és de construcció exterior, abocat al pendent del relleu i aprofitant de forma pericial el propi terreny. La cobertura és en forma de cúpula semicircular, tancada per aproximació de les diferents filades de pedra, i amb dues obertures rectangulars asimètriques, a llevant i a ponent. Les basses per a l’obtenció del gel, són molt properes al Molí del  Castell.

En una de les obertures, la llinda porta gravada l’any de la seva construcció: 1723. És per tant, un pou de construcció tardana, que funcionarà poc més de cent anys i, conseqüentment, fora del grans nuclis de producció i comercialització que s’inicien a començaments del segle XVII.

Un cop comprovat tot lo descrit continuem baixant i en uns 20 minuts més arribem al molí que el trobem situat just sota del turó del Castell.

Molí del CastellEs tracta d’un conjunt de construccions format per unes cases adossades a l’antic molí i unes naus tipus granja. Ens fixem en el molí que es troba darrera les cases. Es un antic molí fariner documentat des del segle XII encara que ha sofert moltes modificacions al llarg del temps. 

Del molí en queden els murs de dues basses, el forat del carcabà per on sortia l’aigua de nou cap el riu desprès de fer anar les moles per moldre el gra, i una d’aquestes moles, que es troba just al costat de la porta de l’obrador. 

Les cases del molí actualment estan habitades i si fan feines agrícoles. Un dels estadants ens ajuda a buscar la font que es troba a la paret de llevant del molí. La desembrossem amb eines i bastons fins trobar-la. És una font de pedra artificial amb un broc. Actualment no raja, ja que segons ens expliquen l’aigua es canalitza cap amunt al poble. Se sap que hi havia una font original d’on l’aigua brollava de sota una pedra però els aiguats del 1994 es va endur gran part dels plataners i també el rastre de la font. 

Darrera el molí sentim la remor d’aigua en abundància. Fem camí fins una clariana on podem veure un bonic salt d’aigua que ens recorda el de la Tosca de Marfà. 

Desfem el camí i tornem per la mateixa ruta d’anada, ara però en lleugera pujada. 

 


Feliu Añaños Masllovet


Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1612