Matinal Etnobotànica al Santuari de l'Ecologia de Gallifa
Data Dilluns, 15 de maig a les 08:59:04
Tema cultura



El proper diumenge 21 de maig, sota la protecció de la Mare de Déu de l’Ecologia, tindrà lloc al Castell de Gallifa una matinal etnobotànica singular.

Emulant l’experiència de l’any passat, d’emotiu record per tots aquells que hi vam assistir, es realitzarà una aproximació a la ciència etnobotànica, teòrica i pràctica a parts iguals, de la mà de Ferran Obiols Galí, antropòleg i llicenciat en filosofia. Tal com es va desenvolupar ara fa una any, l’activitat constarà de dos parts clarament diferenciades i íntimament relacionades.
 

Primerament, un cop fetes les presentacions pertinents, es procedirà a fer un cop d’ull a l’estat de la qüestió d’aquesta branca de la ciència als Països Catalans. Amb aquest objectiu al cap, ens emboscarem en l’apassionant món de l’etnobotànica: el seu remot naixement, posterior desenvolupament, així com possibles antecedents. També es realitzarà un repàs al seu impacte i benefici social, parant atenció en múltiples interrelacions amb d’altres ciències necessàriament complementaries. Ens trobem davant d’una disciplina, hibrida i transdiciplinar com n’hi ha poques, situada en el punt de confluència entre les ciències naturals i les ciències socials, a l’àrea d’intersecció entre la botànica i l’antropologia. Precisament, per tot això, l’etnobotànica ha esdevingut paradigma d’allò que darrerament s’anomena una ciència ciutadana. En aquest sentit resulta vital la implicació de tot tipus de professionals i experts diferents, des de biòlegs, químics i farmacèutics, fins a historiadors, filòlegs i ecòlegs, entre molts d’altres, però també requerirà, indispensablement, una estreta col·laboració i activa participació del poble, de tots nosaltres.

A continuació realitzarem una volta de reconeixement etnobotànica pels entorns immediats del castell, a la recerca de diferents espècimens botànics. Serà moment de deposar la comunicació teòrica, per tal de posar en pràctica, entre totes les persones assistents, els principis i el funcionament de l’etnobotànica. Tots junts posarem en comú els nostres coneixements, records i vivències per tal de compartir sabers i quefers, tradicions i noves experiències. La ciència etnobotànica es molt jove i creix exponencialment, doncs cada dia som més els que posem fil a l’agulla, entreteixint a nivell local un entramat d’abast mundial.

 

Ferran Obiols Galí







Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1616