Noves restes de neandertals a la Cova de les Teixoneres
Data Divendres, 25 d'agost a les 16:14:01
Tema cultura



Florent Rivals/IPHESEl Nen de Moià ja no està sol. Recuperades més restes humanes de neandertals a la Cova de les Teixoneres.

Des de fa uns anys, les excavacions que s’estan efectuant a les Coves del Toll (Toll i Teixoneres) de Moià no deixen de proporcionar notícies. Si l’any passat la sorpresa va ser la troballa de la dent d’un nen neandertal de fa uns 50.000 anys d’antiguitat, en aquesta ocasió l’equip que hi treballa ha recuperat, juntament amb més restes de l’esmentat infant, una altra dent, però en aquest cas d’un adult d’avançada edat. Es tracta d’un primer molar superior dret que presenta un desgast molt acusat. Segons els investigadors, encara es molt aviat per aventurar-se en la determinació del sexe i l’edat del individu, però la comparació amb restes similars procedents d’altres jaciments segur que aportarà dades en aquest sentit.

L’individu adult ha aparegut en el mateix nivell que el nen de l’any passat, durant la campanya d’excavació que es realitza des del 3 d’agost i que finalitzà el dia 21 sota la codirecció de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i el CENIEH (Centro Nacional de Investigación sobre Evolución Humana).



Del nen de l’any passat se n’ha recuperat una altra dent; en aquest cas es tracta d’un caní superior de llet amb un nivell de desgast moderat compatible amb la dent recuperada l’any anterior. “Tampoc en aquest cas la resta trobada permet estimar el sexe i edat precisa del individu, per tant, haurem d’esperar a fer anàlisis més exhaustives per determinar aquests aspectes”, explica Florent Rivals, professor d’investigació ICREA adscrit a l’IPHES i codirector de les excavacions. 

Ruth Blasco, investigadora del CENIEH i també codirectora d’aquestes excavacions, declara: “S’ha de tenir en compte que hi ha molts pocs individus infantils de neandertal, i per tant, qualsevol dada aportada ara mateix ha de ser entesa com a preliminar a la vegada que excepcional”. Jordi Rosell, investigador de la URV (Universitat Rovira i Virgili de Tarragona) adscrit al IPHES matisa: “Ni tan sols podem estar segurs al cent per cent que es tracti del mateix individu”. 

L’equip de treball de les Coves del Toll està format principalment per investigadors pre i postdoctorals de l’IPHES i de la URV. També hi han participant científics del Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET) – Universidad Nacional de La Plata (Argentina), de la Tel Aviv University (Israel), University of Adelaide (Austràlia), de la Universidad de Salamanca, de la Universidad Complutense de Madrid, de la Universidad Autónoma de Madrid, de la Universidad de León i de la Universitat Autònoma de Barcelona. 

Les investigacions a les Coves del Toll i Teixoneres estan finançades a través del projecte de la Generalitat de Catalunya titulat “Compartint l’Espai: la Interacció entre Homínids i Carnívors al Nord-est Peninsular” (Ref. 2014/100573).



IPHES






Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1643