Posem que parlo de Moià...
Data Dijous, 20 de maig a les 07:45:38
Tema culturaSant Jaume de la ComaDins del terme de la capital d’aquest territori serè i/o en el seus límits, trobem un bon nombre d’edificis religiosos de diferents èpoques, entre els que volem ressaltar:

Sant Jaume de la Coma, existent ja el 1063 i refeta el 1683, la capella ermitana de Santa Magdalena, prop del Mas Serramitja, dalt una carenada, existent al segle XIII i refeta al XVIII, La capella de Santa Eugènia de Gomar documentada des de l'any 951, la capella de Sant Jacint del mas Bussanya, damunt la línia de partió del terme amb el de Santa Maria d’Oló, Sant Esteve del Solà,...i prop de l'actual cementiri la capella de la Mare de Déu del Remei obra del segle XVII.

Sant Jaume de la Coma, existent ja el 1063 i refeta el 1683, el nom fa justícia al lloc, si com recull l’enciclopèdia, una coma és; Prat alterós, generalment situat en cims aplanats, ric de bon herbatge i molt estimat per a pastura.

La capella ermitana de Santa Magdalena, prop del Mas Serramitja, dalt una carenada, existent al segle XIII i refeta al XVIII.

Santa Eugènia del Gomar, segles enrere, en concret als segles XI i XII, funcionà també com a parròquia dins el terme de Moià, propera al Gomar, mas que es troba a ponent i proper a la carretera de Manresa a Vic, gairebé a tocar del límit amb Collsuspina. Fou agregada a la parròquia de Collsuspina el 1878. La capella de Santa Eugènia és documentada des de l'any 951, igual que el propietari rural Gomar, que va donar el nom al mas. Des del segle XIII fou una simple capella de la parròquia de Santa Coloma Sasserra. De la capella de Santa Eugènia en resta sencera la capçalera rectangular i murs de la nau que indiquen que era una capella pre-romànica, aixecada al segle X.

Capella de Sant Jacint prop del mas Bussanya dins del terme de Moià.

El Solà de Sant Esteve: Antiga masia del terme de Santa Maria d'Oló de la parròquia de Sant Joan d'Oló, a l'extrem meridional del terme. És coneguda des del 1270; la capella de Sant Esteve fou construïda el 1682, dalt un turonet proper al mas. No té culte.

Capella de la Mare de Déu del Remei obra del segle XVII, al costat del cementiri.

Un consell, aneu-los a veure tant aviat com us sigui possible.

 

Antonio Mora Vergés

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1862