La Balma del Rossinyol o de la Roca Gironella
Data Dimecres, 12 de gener a les 07:33:59
Tema cultura



El Juan Navazo Montero – amic d’infància – em demanava a d’anar a la Balma del  Rossinyol, coneguda també com el Salt  o Cascada de la Roca Gironella, situat a la partió dels antics pobles i parròquies de Sant Quirze Safaja i de Bertí.

És a sota i a llevant del Serrà, també a llevant de la Roca Gironella, que li dona nom, i a migdia dels Camps de Cabanyals. Per damunt de la cascada passa el Camí del Soler de Bertí.

El Rossinyol  és un riu que neix en el terme municipal de Sant Martí de Centelles, a  la comarca d’Osona, en una vall d'aquest terme que es decanta cap al Vallès, passa pel  terme de Sant Quirze Safaja, a l comarca del  Moianès, i desemboca en el Tenes, al Monestir de Sant Miquel del Fai, en terme de Bigues i Riells, en territori de Riells del Fai, on  s’ajunta amb la riera de Castellcir.

Es forma per la unió en el torrent de la Viuda de diversos torrents més petits, en el costat de ponent del Pla d'en Pep, al sud-oest de Can Cuixes. En davalla cap al sud, passant pel Sot de Furós, i va rebent d'afluents tot de torrents curts, entre els quals destaca, per l'esquerra, el torrent de les Roquetes i passa a llevant de la masia de Cabanyals.



Poc després passa ran dels Camps de Cabanyals, a migdia dels quals forma la Cascada de Roca Gironella; rep per l'esquerra el Sot de les Taules, passa a llevant de la Caseta de Sant Miquel i després de fer un tancat revolt, arriba al monestir de Sant Miquel del Fai. Després de fer-hi la volta pel nord, passa pel costat de ponent i s'aboca en el Salt d'aigua del Rossinyol cap al fons de la Vall de Sant Miquel on, al cap de poc, s'uneix al Tenes.

Estic “tou” - per dir-ho de forma políticament correcta -, el 9.07.2021 patia una caiguda en al que em trencava l’húmer i el dit petit o menovell de la mà dreta, i no estic – encara – en condicions de baixar fins a la Balma, cosa que si que feia el Juan Navazo Montero.

En recollia imatges, en la confiança de poder accedir ben aviat a aquest indret.

Feta la feina, en el camí de tornada, ens aturàvem a Sant Feliu de Codines, on hem proveïa de “Codinets”, producte de pastisseria típic que us recomano.

 

Antonio Mora Vergés







Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1895