Critiquen l'impacte ambiental de l'itinerari per a persones amb mobilitat reduïd
Data Divendres, 13 de gener a les 21:59:48
Tema medi ambientLa Coordinadora per a la Salvaguarda del Massís de Sant Llorenç del Munt i serra de l'Obac ha criticat l'impacte ambiental del nou itinerari adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. La coordinadora, a més, ha explicat a l'ACN que el projecte inicial no té res a veure amb l'execució final, inaugurada per la Diputació aquest dijous.

El nou itinerari surt de la Casa Nova de l'Obac i arriba a l'Obac Vell, dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. L'adaptació de l'itinerari ha suposat adequar l'accés des de la carretera fins la Casa Nova, instal•lar una barrera amb timbre i intercomunicador, condicionar un espai reservat per al aparcament dels vehicles, actuar sobre uns 600 metres de camí amb grava ciment per homogeneïtzar el ferm i col•locar una barana lateral que ressegueix el camí.

El finançament del projecte ha estat possible a través d'un conveni de col•laboració entre la Fundació Mina Aigües de Terrassa i l'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, gestora del parc natural. Aquest projecte, forma part del conjunt d'actuacions inicials al Centre Cultural Casanova de l'Obac per tal de fer accessibles tot el seu entorn i les seves instal•lacions.

Segons fonts de la Coordinadora “malgrat la lloable intenció de la iniciativa, es tracta d'una actuació totalment sobredimensionada i que no s'ajusta de cap manera al projecte que el Servei de Parcs de la Diputació va presentar a la reunió de la Comissió Consultiva del mes de maig de l'any passat”.

Per aquest motiu, les diverses entitats que integren la Coordinadora per a la Salvaguarda del Massís de Sant Llorenç del Munt i serra de l'Obac, on també moltes d'elles són membres de ple dret de la Comissió Consultiva del Parc Natural de Sant Llorenç, no van assistir a l'acte oficial d'inauguració del nou itinerari adaptat per a persones amb mobilitat reduïda celebrat a la Casanova de l'Obac, el passat dijous 12 de gener.

El motiu del rebuig a aquesta actuació segons l'entitat ”havia de ser una actuació mínima, d'impacte molt lleu i del tot integrada al medi, amb una estreta cinta pavimentada per al pas de cadires de rodes, ha acabat essent una construcció forassenyada, que mitjançant maquinària pesant ha eixamplat i formigonat un històric camí, convertint-lo en una carretera pavimentada, sense cap integració amb l'entorn, amb vorades com si fos un carrer urbà i amb una amplada que supera amb escreix els tres metres, i en algun punt amb eixamplaments de fins a sis metres”.

En segon lloc, amb la no assistència a l'acte d'inauguració, la intenció de la Coordinadora era mostrar de nou l'oposició de les entitats al projecte de carretera forestal del Coll d'Estenalles a Pont de Vilomara per Mata-rodona, també a la Serra de l'Obac, projecte que la Diputació vol executar aquest any.

En aquest sentit, el portaveu d'ADENC entitat integrada a la Coordinadora, Toni Altaió ha explicat que “aquesta pista ja té feta la proposta d'adjudicació a una empresa, tot i que el projecte per tal de reduir l'impacte a l'entorn estableix que les obres només es poden executar entre els mesos de setembre i febrer”.

Per aquest motiu el portaveu d'ADENC ha explicat que és lògic pensar que les obres difícilment es començaran a executar aquest hivern i amb tota probabilitat s'executaran a partir de la pròxima tardor “és un temps de marge amb el qual nosaltres continuarem exposant quins són els arguments sota els que ens recolzem per oposar-nos a aquesta pista i és un temps de marge per intentar reconduir aquesta acció que entenem com a totalment desmesurada

La Coordinadora per a la Salvaguarda del Massís de Sant Llorenç del Munt i serra de l'Obac fa un mes va concentrar unes cinc-centes persones al cor del parc natural per protestar contra aquesta carretera. Segons fonts de la Coordinadora la construcció d'aquesta carretera suposaria una greu destrucció del patrimoni biològic i paisatgístic del parc natural, amb la tala de més de 2.000 alzines, la voladura amb dinamita de prop de 5.000 tones de roques i una greu repercussió sobre la riquesa faunística de la zona. Una actuació prevista dins una àrea qualificada com de màxima protecció (reserva natural qualificada).

A més la Coordinadora afirma que “l'impacte d'aquesta carretera podria acabar essent encara més important, ja que, com ja ha passat en reiterades ocasions (i com és el cas de l'itinerari de l'Obac Vell inaugurat el passat dijous), la Diputació acostuma a executar de forma molt sobredimensionada, i saltant-se les previsions inicials, els projectes de pistes i altres actuacions al parc natural”.

Finalment, la Coordinadora per a la Salvaguarda del Massís de Sant Llorenç del Munt i serra de l'Obac exigeix un cop més que la Diputació de Barcelona tingui present en tot moment que el primer objectiu d'existència del parc és la “conservació de la natura i no l’augment de visitants”.

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=220