Emili Teixidor rep el premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català
Data Dimecres, 01 de març a les 07:00:00
Tema culturaEmili Teixidor L'escriptor Emili Teixidor, de Roda de Ter (Osona), ha rebut aquest dimarts el premi Trajectòria que atorga cada any la Setmana del Llibre Català a un professional del món de la cultura catalana. L'acte de lliurament ha estat presentat pel també escriptor osonenc Jordi Puntí, de Manlleu, que ha elogiat la relació de Teixidor amb la seva comarca i la freqüent presència dels paisatges i la llengua de la plana de Vic en les seves obres.

El president de la comissió organitzadora del certamen, Ernest Folch, ha destacat que la trajectòria de Teixidor “reflecteix l'esperit de la Setmana del Llibre en Català, perquè ha sabut connectar amb un públic adult i també amb el juvenil”.

En aquest sentit, Jordi Puntí ha recordat que les obres infantils de Teixidor “han aconseguit que molts nens aprenguessin a llegir”. Per a Puntí, una part de l'èxit de Teixidor entre els més petits rau en que “Teixidor escriu històries que agraden als nens, perquè estan plenes d'emocions, i perquè ell sap que els nens són lectors normals, com els adults, i no volen que s'ho donin tot mastegat”.

Puntí ha recordat que la majoria d'obres de Teixidor es desenvolupen en la comarca d'Osona, i ha alabat l'ús que l'escriptor fa “de la llengua de la plana de Vic, una llengua alhora culta i senzilla, amb expressions pròpies i singulars”. Per a l'escriptor de Manlleu, “la tria de temes i ambients que fa Teixidor demostra que, per ser molt universal, també has de ser molt local”.

Tot i la nombrosa producció literària que ha acumulat Teixidor, Puntí ha comentat que, “com tots els bons escriptors, és un autor de creació lenta, i no és estrany que deixi passar cinc o sis anys entre un llibre i el següent”. En aquest sentit, Teixidor ha justificat que “les paraules i les històries han de madurar, com els vins que es posen al celler, perquè milloren amb el temps”.

Emili Teixidor (Roda de Ter, 1933) és actuaolment un dels escriptors més valorats en l'àmbit de la literatura infantil i juvenil catalana, tot i que també escriu llibres per a adults. Entre els nombrosos premis que ha rebut figuren el premi de la Generalitat, el de la Crítica Serra d'Or, el Nacional de Literatura Infantil i Juvenil, el premi Sant Jordi i la Creu de Sant Jordi, entre d'altres. A més, ha col•laborat en diferents mitjans de comunicació i ha dirigit i presentat l'espai de divulgació de llibres 'Mil paraules' de Televisió de Catalunya.

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=275