Quin Moianès volem ? I quina carretera no necessitem ?
Data Dimarts, 07 de març a les 06:00:00
Tema medi ambientBoscos per on ha de passar el nou traçat de la C-59 Vaig néixer a Moià i, de mica en mica, vaig anar descobrint els paisatges i la natura del Moianès. Però no va ser fins al cap d’uns anys que, primer per qüestions d’estudis i després per temes de feina, em vaig sentir una persona privilegiada de poder gaudir dels paisatges, la natura i la qualitat de vida que teníem en aquest racó de la Catalunya Central.

I encara ara, quan tantes coses han canviat, la gent que vivim als diferents pobles del Moianès som PERSONES PRIVILEGIADES.

La setmana passada em vaig assabentar que hi ha un projecte de carretera que pot acabar amb aquests valors privilegiats: es tracta d’una AUTOVIA O AUTOPISTA que ve de Barcelona, passa per Sant Quirze Safaja i després va cap a Centelles. La justifiquen per raons de descongestionar la carretera que va de Vic cap a Barcelona…

Aquesta mega-carretera consta en determinats trams de 4 carrils i en d’altres de 6. Passarà pel mig del terme de Sant Quirze Safaja, destrossarà quilòmetres de bosc, canviarà el paisatge i, el que és pitjor, ens canviarà els nostres pobles convertint-los en CIUTATS I POBLES DORMITORIS. El cas pitjor pot ser el de Moià (que és el que està creixent més en els darrers anys) que es podria acabar convertit en un municipi tipus Palau de Plegamans o Santa Perpètua. Us ho imagineu?. Algú ens ha demanat si ens agradaria?

Al mateix temps que aquest projecte D’AUTOVIA ha sortit a la llum pública, al Moianès s’estaven presentant les conclusions de les jornades QUIN MOIANÈS VOLEM. La gent del territori ha parlat i vol uns municipis moderns, amb qualitat de vida, que conservin els valors naturals i culturals. Necessitem arreglar algunes carreteres, però necessitem que es converteixin en autovies de 6 carrils?

Els habitants de la zona hem dit quin Moianès Volem i hem de ser també valents per decidir quin tipus de carreteres volem i quines no volem; doncs el fet de tenir unes carreteres o unes altres ens poden condicionar molt com serà el Moianès del futur.

Montserrat Clapers Aibar
Presidenta del FANAL: Grup Cultural i Ecologista del Moianès
Responsable de Medi Ambient de IC-V a la comarca del Bages

Nota de la Redacció: a l’article aparegut el dimecres 22 de febrer sobre el desdoblament de la C-59, es parlava d’una carretera de 5 carrils. Tot i això, i segons informació facilitada per IC-V, als mapes que hi ha a la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques hi ha grafiat 6 carrils en alguns trams.

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=285