Manresa recorda la figura del cuiner Ignasi Domènech
Data Dimarts, 21 de març a les 06:10:00
Tema culturaToni Massanés, promotor de l'Any Ignasi Domènech, posant amb el cartellEl Gremi d'Hostaleria i Turisme ha decidit impulsar juntament amb l'Ajuntament de Manresa la celebració de l'Any Ignasi Domènech durant aquest 2006, coincidint amb la commemoració del cinquanta aniversari de la mort d'aquest cuiner manresà. D'entre les activitats més destacades, es troba la presentació de tres llibres sobre la seva figura, una exposició i la inauguració d'un carrer amb el seu nom a Manresa.


Ignasi Domènech i Puigcercós (1874-1956) va dedicar la seva vida a la seva gran passió, la cuina, i ho va fer primer experimentant amb els fogons i posteriorment al costat de grans cuiners internacional de l'època com August Escoffier, el seu mestre de Londres a principis del segle XX. Després de treballar a ciutats com Madrid, Burgos, i París va decidir tornar a Barcelona on se centraria en el treball d'una extensa bibliografia formada per més de trenta llibres. El més conegut seria 'La Teca' (1932), un receptari sobre la cuina tradicional catalana que continua editant-se actualment.

Segons ha explicat un dels promotors de l'Any Ignasi Domènech, Toni Massanés, durant la presentació que s'ha fet aquest dilluns al Mercat de la Boqueria de Barcelona, amb aquesta iniciativa 'hem volgut reivindicar la seva figura, perquè tot i que continuen reeditant-se i venent-se amb èxit els seus llibres, ha quedat una mica oblidada, tant per la cuina professional com la popular'.

A banda de donar a conèixer la seva figura, el que es vol també és reivindicar la tradició culinària de les terres on va néixer. Per això, durant aquest any els restaurants de la zona de Manresa oferiran entre les seves especialitats algunes de les receptes que Domènech va recuperar, com podria ser el poti-poti o el bacallà a la manresana, encara que les 'reinventaran' a la seva manera.

Segons ha explicat el president del Gremi d'Hostaleria i Turisme de Manresa, Diego Sánchez, s'està treballant amb la Generalitat de Catalunya per aconseguir que la celebració arribi a tot el territori català i poder d'aquesta manera difondre els plats que millor defineixen la cuina tradicional manresana.

El programa d'activitats

La commemoració de l'Any Ignasi Domènech va començar el passat 2 de febrer amb la presentació del llibre de cuina de Montserrat Estruch 'La Mediterrània: la mar de plats'. D'entre les activitats que s'organitzaran pròximament a la seva població natal, es troba la presentació del llibre 'La cuina d'Ignasi Domènech' d'Angle Editorial el pròxim 23 de març i el Sopar de Mestres Cuiners basat en receptes del cuiner previst per al 28 d'abril. L'acte oficial de reconeixement a la seva figura serà el 10 de novembre en un acte que se celebrarà a l'Ajuntament de Manresa.

Pel que fa a Barcelona, està previst que el pròxim 25 de març es presenti al Mercat de la Boqueria 'La cuina del Bages', on es mostrarà una selecció dels plats de Domènec en el marc de l'Any de la gastronomia als mercats de Barcelona.
Durant l'acte d'avui, també s'ha presentat una selecció de la Denominació d'Origen Pla de Bages, a càrrec del seu president Valentí Roqueta i l'enòleg Joan Soler.

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=299