Vic és pionera en vida associativa i en l'ús del català
Data Divendres, 24 de març a les 06:00:00
Tema societatEl resultat d'un estudi realitzat per la Diputació de Barcelona sobre consum cultural als municipis de la província ha demostrat que Vic és pionera en vida associativa i en l'ús de la llengua catalana, segons ha informat l'Ajuntament de Vic en un comunicat de premsa.

El projecte 'Demoscerc: enquestes de consum cultural als municipis de la província de Barcelona' és una iniciativa de la xarxa de municipis de la Diputació de Barcelona, que ha realitzat un estudi, mitjançant enquestes, del consum cultural en disset municipis de la província de Barcelona. La mostra realitzada a Vic la componen 800 entrevistes telefòniques realitzades entre el 26 i el 29 d'abril de 2005, entre un univers de 27.812 residents majors de 14 anys.

Els resultats de Vic mostren que la ciutat ocupa el primer lloc on els ciutadans pertanyen a entitats i també en l'ús de la llengua catalana. D'altra banda, Vic ocupa el segon lloc en el nombre de ciutadans que han realitzat estudis artístics. Pel què fa a visites a exposicions, monuments, museus, assistència al teatre, espectacles de dansa i música, Vic es situa sempre entre els tres primers llocs d’entre els 17 municipis que composen la mostra.

El programa té com a objectiu posar a disposició dels municipis una línia de cooperació tècnica i suport econòmic per a la realització d'enquestes d'hàbits de consum cultural. Es tracta d'una eina que resulta útil per a la planificació de les programacions culturals dels municipis, ja que ofereix resultats, basats en les respostes dels ciutadans, de l'acollida que tenen les diverses iniciatives i els equipaments existents.

L'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sabadell, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, Mataró, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Manresa, El Prat de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Viladecans, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Castelldefels, Esplugues de Llobregat i Vic, són els municipis que han participat en aquesta edició.

A nivell genèric, els resultats demostren que les biblioteques són l'equipament més utilitzat pels ciutadans. Un 15% de les persones que assisteixen a les biblioteques ho fan diàriament i la capacitat de retenció dels usuaris locals a les biblioteques és del 90%, i en alguns municipis, arriba fins el 96%.

Per sota de les biblioteques, els equipaments més visitats són els museus, en un 32%, i els centres culturals o centres cívics, amb un 20%. L'assistència al teatre es situa en el 24,8% però gairebé tres quartes parts d’aquest percentatge - un 73,8% - són persones que assisteixen a una sala a Barcelona. Els concerts de música segueixen la tendència del teatre: l'assistència es situa en el 24,4%, però el 66,6% dels enquestats declara que hi ha anat a Barcelona. La dansa és l'espectacle que registra menys assistència, amb un 6%.

Les pràctiques culturals més habituals es registren a dins les pròpies llars, com veure la televisió, amb un 99%, escoltar música, amb un 78,8%, escoltar la ràdio, amb un 66,6% i navegar per internet, amb un 42%. Fora de l’àmbit domèstic el cinema és el que compta amb més assistència, amb un 56,7% que afirmen haver assistit a un espectacle de cinema durant els darrers 12 mesos.

La retenció dels usuaris a les sales locals és del 68,8%, xifra molt superior a la que es registra en els espectacles com teatre, música i dansa. Finalment, un 35% de la població declara no haver assistit a cap de les activitats més habituals – biblioteca, museu, teatre, concert i exposició – i només un 2,8% ha assistit a totes i cadascuna de les activitats esmentades. La mostra també inclou preguntes sobre ús de les llengües i participació associativa.

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=302