4,3 milions d’€ pels incendis forestals del 2005 i per les nevades del gener
Data Diumenge, 26 de març a les 06:00:00
Tema medi ambientD'esquerra a dreta: Josep Santamans, conseller comarcal de Medi Ambient; Josep Balasch, president del Consell Comarcal del Bages; Josep Ramon Móra, subdelegat del Govern a la Catalunya central, i Ramon Luque, director general del Medi NaturalEl departament de Medi Ambient i Habitatge destinarà un ajut extraordinari de 4,3 milions d'euros per als afectats dels incendis forestals del 2005 i per arranjar els danys que van causar les nevades del passat gener. Es tracta d'una ajuda a la qual s'hi poden acollir totes les comarques catalanes afectades tot i que és previst que bona part vagi destinada al Bages i al Moianès, on es van produir tres dels grans incendis forestals de l'estiu. La comarca també va ser una de les més afectades per les nevades.

El director general del Medi Natural, Ramon Luque, s'ha reunit aquest migdia amb alcaldes del Bages per explicar-los la línia d'ajuts extraordinaris que el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha preparat per als afectats dels incendis forestals del 2005 i per les nevades del passat mes de gener.

Segons ha explicat Luque en roda de premsa, la seva visita ha estat per 'aclarir dubtes' i donar informació 'precisa' i directa als alcaldes. El subdelegat del Govern a la Catalunya central, Josep Ramon Móra, ha dit que sobretot des de fa dos mesos hi ha hagut contactes amb els alcaldes, els quals mostraven la seva 'preocupació' per l'estat dels camins i boscos després de les nevades i els incendis.

El director general del Medi Natural ha anunciat que el Departament de Medi Ambient i Habitatge destinarà una partida 4,3 milions d'euros per als afectats pels incendis i les nevades. Luque ha parlat de quatre grans incendis a Catalunya el passat estiu. En concret, a Balsareny, Cardona i Talamanca (Bages), i Margalef (Priorat).

Per tant, està previst que la major part de demandes vinguin d'aquestes dues comarques, tot i que la línia d'ajuts és per a tot Catalunya. La partida també es destinarà per arranjar els desperfectes que va causar la nevada. En aquest cas, Luque ha dit que el Bages també va ser una de les comarques més afectades juntament amb l'Anoia, el Solsonès, la Selva i el Gironès.

Paral·lelament, ha explicat que el Ministeri de Medi Ambient ha destinat una partida de 400.000 euros per arranjar els desperfectes causats per l'incendi que va afectar el terme municipal de Cardona.
Luque ha dit que es tracta d'una línia d'ajuts que el ministeri ha atorgat a aquelles zones afectades per un incendi que arrasés més de 1.000 hectàrees. Segons ha explicat, l'únic que va superar aquesta superfície a Catalunya va ser el de Cardona.

A més, el director general ha parlat d'una altra línia d'ajuts, en aquest cas procedent també del Ministeri de Medi Ambient. En concret, es destinaran 950.000 euros per a la retirada de biomassa dels boscos catalans.

En total, els ajuts econòmics que rebrà Catalunya per reparar els danys dels incendis i les nevades procedents tant del Departament de Medi Ambient i Habitatge com del Ministeri de Medi Ambient seran de 5.650.000 euros.

A part, el director general també ha dit que el Departament destinarà una 'xifra il·limitada' de recursos econòmics per arranjar desperfectes de les nevades. En aquest cas, l'ajuda serà 'directe', segons ha dit.
Els beneficiaris dels ajuts del Departament seran ajuntaments, titulars dels terrenys forestals, ADF i associacions de propietaris. Està previst que l'ordre d'ajuts surti el més d'abril. Llavors, els interessats tindran aproximadament un mes i mig per presentar les seves sol·licituds.

Els ajuts contemplen diversos tipus d'actuacions. Per exemple, la tallada de la vegetació respectant els arbres i arbustos amb possibilitat de supervivència, així com la construcció o reparació de camins rurals, camins forestals i pistes forestals que s'hagin vist afectades.

Els titulars dels terrenys, beneficiaris de subvencions d'actuacions a les zones incendiades o que han sofert els efectes de la sequera, podran sol·licitar a l'Institut Català del Crèdit Agrari un préstec de fins al 80% de la subvenció atorgada pel Departament de Medi Ambient i Habitatge. El president del Consell Comarcal del Bages, Josep Balasch, ha dit que la de Luque era una visita 'esperada des del territori'. Balasch, que ha recordat que en l'últim Consell d'alcaldes es van reivindicar ajuts, ha dit que 'és des del territori' on es copsen les necessitats.


Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=303