El Casal la Fadulla vol explicar com va viure Manresa la Guerra Civil
Data Dimecres, 29 de març a les 06:10:00
Tema política



Francesc Comas, historiador, i Xavier Martínez, membre de la Fadulla, mostrant el programa d'actes del cicle'Un país sota les bombes, recuperem la nostra història' és el títol del cicle que ha organitzat el Casal Popular la Fadulla de Manresa i que té com a objectiu principal donar a conèixer com va viure la capital del Bages la Guerra Civil espanyola. El cicle comptarà amb la projecció d'un documental, una visita guiada pels escenaris del conflicte a Manresa i una estada a la zona on va tenir lloc la Batalla de l'Ebre.

Aquesta és la primera ocasió que el Casal Popular la Fadulla de Manresa organitza un cicle per parlar sobre els efectes de la Guerra Civil espanyola a Manresa, segons ha explicat aquesta tarda Xavier Martínez, membre del casal.

La iniciativa va sorgir arran del documental 'Manresa sota les bombes' i del refugi que es va trobar a la plaça de la Reforma, ha dit Martínez, que ha afegit que l'objectiu del cicle és contribuir a 'conèixer com era Manresa durant la Guerra Civil i com va afectar el conflicte a la seva gent'.

El membre de l'entitat organitzadora ha destacat que el de la Guerra Civil 'és un tema que sobretot la gent jove desconeixem molt'. Martínez ho ha atribuït al fet que 'durant la Transició es va fer un pacte de silenci'.


Martínez ha explicat que la tornada dels 'papers de Salamanca' i el fet que últimament s'hagi parlat de fosses comunes també han contribuït a què el Casal hagi decidit organitzar el cicle. 'Vam creure que ara era un bon moment', ha afirmat Martínez.

El cicle començarà aquest divendres dia 31 de març amb la projecció del documental 'Entre el soroll i el silenci. Els bombardeigs franquistes a Manresa, 1938-1939'. L'acte, que començarà a dos quarts de nou del vespre, es farà al Casal Popular la Fadulla i comptarà amb la participació dels historiadors i realitzadors autors del reportatge.

La segona activitat del cicle, una visita guiada pels escenaris de la Guerra Civil a Manresa, tindrà lloc aquest dissabte 1 d'abril. La ruta anirà a càrrec de l'historiador Francesc Comas. 'La Guerra Civil va afectar Manresa', ha recordat l'historiador aquesta tarda durant la presentació del cicle, que ha afegit que es tracta d'un episodi que no es pot 'obviar'.

A més, ha assegurat que hi ha 'elements que es van perdent en la memòria col·lectiva'. Comas ha dit que és necessari que 'les noves generacions' coneguin què va passar durant el conflicte bèl·lic i 'fer-s'ho seu perquè formen part de la nostra història'.

El recorregut s'iniciarà a les deu del matí a la plaça de Sant Domènech, on hi havia l'església de Sant Pere Màrtir, que 'junt amb nou esglésies més va ser enderrocada als primers temps de la guerra', ha recordat l'historiador.

A la mateixa plaça Comas explicarà que hi havia un refugi amb capacitat per a 160 persones, a més de parlar d'edificis que van ser incautats i col·lectivitzats. La visita seguirà cap a l'escola Renaixença, on es visitarà un refugi.

També es visitarà la zona del Castell, 'on es va construir el refugi més gran de Manresa', amb una capacitat per 2.400 persones. Comas parlarà d'un altre refugi que es va construir a la plaça Europa, així com dels dos bombardejos que va patir la ciutat. La visita acabarà a la Plana de l'Om.
La intenció és 'visitar llocs emblemàtics que es van construir o que van patir les conseqüències de la guerra', ha dit l'historiador.E

l cicle acabarà el proper 8 i 9 d'abril amb una sortida als escenaris on es va desenvolupar la Batalla de l'Ebre. Dissabte se sortirà a les 11 del matí en direcció a Gandesa. A la tarda es visitarà el Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre.

Diumenge es visitarà, entre altres, les trinxeres que van utilitzar els dos bàndols durant la Batalla de l'Ebre, segons ha explicat Martínez. La visita serà guiada. Per participar a la sortida cal inscriure's prèviament al Moe's, la Fadulla, al Galliner, o trucant al 646 44 38 03 abans de l'1 d'abril.







Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=306