Restauren un dolmen de més de 1500 anys abans de Crist
Data Dilluns, 10 d'abril a les 06:05:00
Tema culturaDolmen del Pla de Trullàs abans de l'incendi de l'any 2003El divendres 21 d'abril, s'inaugurarà el dolmen restaurat que està situat al Pla de Trullàs de Monistrol de Calders. Es tracta d'un monument prehistòric, que data entre l'any 2000 i el 1500 abans de Crist, que es va veure afectat per l'incendi del 2003.

La restauració del dolmen forma part del projecte de l'Ecomuseu del Moianès, segons ha explicat Teresa Soler, tècnica del Consorci del Moianès. El monument es va veure afectat pel foc del 2003 i, abans que s'hi actués, el seu mal estat de conservació era evident. 'Les pedres estaven com caigudes', ha dit Soler.

Abans de les tasques de reconstrucció del monument, es va fer una excavació arqueològica i un estudi que ha determinat 'com se suposa que era originàriament el dolmen'. A partir de l'estudi s'ha fet la reconstrucció del dolmen, que és un megàlit del tipus de cambra simple.

Les restes del dolmen són les més antigues que es troben al terme de Monistrol de Calders. Es té constància que el monument pertany a l'Edat de Bronze i que es va construir entre l'any 2000 i el 1500 abans de Crist. La inauguració oficial del dolmen restaurat es farà el proper divendres 21 d'abril, a les vuit del vespre, a Ca la Miquela. Segons Soler, és probable que a posteriori s'organitzi una caminada a l'indret on es troba el dolmen.

Paral·lelament, el mateix dia 21 s'inaugurarà l'exposició 'Del Bosc al Rebost', que es podrà visitar fins al proper 1 de maig a Ca la Miquela. Es tracta d'una exposició itinerant, també dins del projecte de l'Ecomuseu del Moianès, sobre les formes tradicionals de conservar els aliments.

La mostra, que tracta especialment sobre els pous de glaç i la seva funció en la conservació dels aliments, es va inaugurar el mes de juliol passat a Castellcir i fins ara s'ha pogut veure a Moià, Oló i Calders. Al dia 21 també es projectarà el DVD que explica el projecte de l'Ecomuseu del Moianès.

Anna Gorchs / ACNAquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=318