ICV sol•licita la desprogramació del projecte de l'autovia
Data Divendres, 28 d'abril a les 06:00:00
Tema políticaIniciativa per Catalunya Verds (ICV) d'Osona ha sol·licitat la desprogramació del projecte de l'autovia entre Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental) i Centelles (Osona) que preveu el Pla d'Infraestructures de Transport de Catalunya (PITC), segons ha informat el mateix partit polític en un comunicat de premsa.   En les al·legacions al PITC presentades per ICV d'Osona, el 31 de març passat, el grup polític ja sol·licitava la desprogramació del projecte. Les al.legacions d'ICV d'Osona al PITC van ser presentades en roda de premsa el passat dia 3 d'abril a Vic, en un acte que va comptar amb la presència del diputat i portaveu d'ICV al Parlament, Joan Boada.

A l'al·legació concreta referida a la nova autovia entre el Vallès Oriental i Osona – en el que a la pràctica representaria un cinquè cinturó de circumval·lació a Barcelona - ICV d’Osona ja advertia que el projecte 'afectaria greument els espais naturals que fan de connectors entre els espais del PEIN de la zona del Moianès, els Cingles de Bertí i Gallifa, i també les zones naturals que connecten els Parcs Naturals de Sant Llorenç del Munt i el Montseny'.

ICV d'Osona creu que la nova autovia 'representaria una barrera infranquejable i, per tant, no hi hauria cap connexió possible entre el Parc de Sant Llorenç i el del Montseny'. En aquest sentit, el partit polític planteja en les seves al·legacions que la planificació de les infraestructures no ha de respondre prioritàriament a la demanda existent, sinó al model territorial i de mobilitat que es vol assolir i demana que totes les actuacions segueixin els principis de sostenibilitat.

Així mateix, també sol·licita que, en la mesura del que sigui possible, les infraestructures que s'hagin de construir per a vehicles privats han de ser compatibles amb el transport públic, i que s’han de prioritzar les inversions en mesures que afavoreixin el transport públic, bé sigui tren o autobús. També demanen prioritzar les inversions ferroviàries abans que les carreteres, i abans que qualsevol altre projecte, primar la inversió en la línia Barcelona-Puigcerdà-La Tour de Querol.

Pel que fa a les carreteres, a part de sol·licitar la desprogramació del projecte d'autovia entre el Vallès Oriental i Osona per Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental), Sant Quirze Safaja (Vallès Oriental) i Centelles (Osona), demanen condicionar el traçat de qualsevol obra nova al menor impacte ambiental possible, i prioritzar la protecció dels ecosistemes naturals, els espais d’interès agrari i l’entorn agroforestal. D'altra banda, ICV d'Osona creuen que 'en el futur desdoblament de l'Eix Transversal i en la proposada variant Sud de Vic podria afectar a la roureda del Llopart i altres espais d'interès.

ICV d'Osona també demana que es dissenyi un pla comarcal de millora del transport públic per carretera, on es contempli la mobilitat intercomarcal i intracomarcal, vetllant especialment per l'accés als polígons industrials i perquè cap població quedi desatesa pel transport públic. I també planteja la potenciació del transport públic com a alternativa a la construcció de noves infraestructures que uneixin Osona amb les comarques veïnes.

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=329