Obre el jaciment arqueològic del Camp de les Lloses de Tona
Data Dissabte, 29 d'abril a les 06:00:00
Tema cultura



Restes arqueològiques de TonaEl jaciment arqueològic del Camp de les Lloses de Tona, considerat un dels més importants de la comarca, obrirà les portes al públic aquest dissabte després de tretze anys d'excavacions, segons han explicat a l'ACN les responsables del jaciment.  
La història del jaciment arqueològic es remunta el 1915 amb la troballa casual d'una peça als camps del mas Riambau, àrea propera al solar del Camp de les Lloses. Es tracta d'un estela fragmentada de l'època ibèrica. Aquesta peça actualment està exposada al Museu Episcopal de Vic. Tot i aquesta troballa, el jaciment com a tal no es va descobrir fins al 1944. Uns aiguats van provocar el desplaçament de les terres que van permetre descobrir-lo. En aquell mateix any, es va documentar un primer nivell d'ocupació amb estructures d'època ibèrica i un segon nivell amb restes d'enterraments d'inhumació amb lloses dels segles VI i VII aC.

La presentació d'un projecte urbanístic que afectava al solar a on hi ha el jaciment va fer obrir els ulls al servei d'arqueologia de la Generalitat de Catalunya que va endegar una prospecció arqueològica amb l'objectiu de valorar els possibles nivells arqueològics així com avaluar la seva importància i extensió. Atesa la importància científica i històrica del jaciment, el 1992, la direcció general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya va declarar-lo Bé Cultural d'Interès Nacional.

Centre d'interpretació de les restes arqueològiques de TonaEl Servei d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona i l'Ajuntament de Vic van signar un conveni amb la finalitat d'iniciar una excavació d'urgència el 1993. A partir d'aquí els arqueòlegs Josep Pujadas, Montserrat Duran i Imma Mestres van iniciar els treballs arqueològics que van ser aturats durant quatre anys a causa dels problemes entre els propietaris del terreny i la Generalitat. El 1997 es van tornar a reprendre els treballs arqueològics fins avui.

El jaciment, anomenat Vicus militar romanorepublicà, ocupa un solar de 13.000 metres quadrats 'amb dues seccions molt precises que es diferencien per la seva cronologia ja que una data entre els anys 120-180 aC i l'altra entre els anys 25-60 aC' ha puntualitzat una altra de les responsables del jaciment, Montse Duran. El camp arqueològic també se'l relaciona 'amb el creixement d'una via romana que comunicava Tona (Osona) i Collsuspina (Osona). 'També es creu que en aquest establiment hi van viure soldats que serien els que s'encarregarien de construir aquesta via'.

Després de tretze anys d'excavacions el jaciment obrirà les portes al públic aquest dissabte al migdia amb la inauguració d'un centre d'interpretació finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Tona. Els treballs arqueològics encara no han acabat. Tal com explica una de les responsables del jaciment, Imma Mestres, 'fins ara hem conegut un 15% del jaciments que ens ha permès recuperar una important illa de cases de les èpoques ibèrica i romana'.

El centre d'interpretació està dividit en dues grans sales a on hi exposades peces de ceràmica, col·leccions de metall o numismàtica, i altres materials arqueològics que s'han trobat durant les excavacions del jaciment. Mestres ha assegurat que 'l'Ajuntament de Tona ha recolzat aquest projectes des dels seus inicis i fins avui' i ha afegit que 'la feina tot just comença ara, ja que caldrà difondre les excavacions i el museu per tal de revitalitzar aquesta inversió arqueològica'.





Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=330