Medalla d'or de la ciutat de Vic al poeta Miquel Martí i Pol, a títol pòstum
Data Dissabte, 06 de maig a les 06:00:00
Tema culturaLa vidua de Martí i Pol recollint la medallaL'alcalde de Vic, Jacint Codina, juntament amb la consellera d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Montserrat Tura, han lliurat la medalla d'or de la ciutat de Vic al poeta Miquel Martí i Pol, a títol pòstum, que ha estat recollida per la seva vídua, Montserrat Sans, aquest divendres al vespre a la sala de la columna de l'Ajuntament.


La consellera d'Interior, Montserrat Tura, ha considerat que 's'ha de conèixer la reivindicació permanent el voler ser de poble, el ser de poble i n voler renunciar mai el fet de ser de poble Cultura de la gran capital i de les grans institucions i entitats, que va defensar de manera constant el poeta' i ha recordat que 'va formar part d'aquella generació que va aprendre estimar la llibertat just quan la llibertat ens va ser negada'. La consellera d'Interior, amiga del poeta i dels familiars, també ha subratllat 'el fet de reconeixes com a treballador i reivindicar la condició de treballador així com la lluita que els treballadors havien fet per dignificar les seves condicions de vida a través de la poesia'.

L'alcalde de Vic, Jacint Codina, ha subratllat les qualitats del poeta i el seu estret lligam amb Vic i ha considerat que 'la veu del el poeta s'ha convertit en el ressò de la pròpia història del poble de Roda de Ter (Osona) i de tot Catalunya'.


D'altra banda, el filòleg, traductor i impulsor i primer rector de la Universitat de Vic Ricard Torrents i filòleg i professor Pere Farrés també han presidit l'acte recordant les obres més significatives del poeta. L'homenatge ha finalitzat amb el lliurament de la medalla d'or de la ciutat de Vic a la vídua del poeta, Montserrat Sans, i un recital de poemes de Miquel Martí i Pol, llegits per Joan Rosaura, Rosa Cadafalch, Lluís Solà, Ramon Martí i Pol, Ramon Besora, Joan Margarit, Jaume Subirana, Jordi Bosch i Santi Santamaria, amics i coneixedors de la poesia de Miquel Martí i Pol.

Miquel Martí i Pol el poeta de Roda de Ter

Miquel Martí i Pol va néixer a Roda de Ter (Osona) l'any 1929. Conegut sobretot com a poeta, també va destacar com a prosista i traductor. De jove va treballar al despatx de ca la Tecla, fàbrica tèxtil. El poeta va patir una tuberculosi pulmonar que va provocar que hagués de deixar la feina durant un any, fet que li va permetre tenir molt de temps per llegir. El 1970 se li va diagnosticar una esclerosi múltiple que el va allunyar de les activitats públiques que desenvolupava. A partir d'aquí va emprendre un període en què també cultivarà la tasca de proleguista i crític, juntament amb la poesia.

Martí i Pol, en moltes ocasions, ha estat anomenat com el poeta del poble, ja que va saber acostar la poesia a la gent, amb el seu llenguatge proper. La seva obra ha estat traduïda a molts idiomes, és un dels poetes catalans més universals. L'any 2000 va ser proposat per al premi Nobel de Literatura.Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=338