No a l'autopista. Nou acte.
Data Dimecres, 24 de maig a les 06:00:00
Tema medi ambientNO A L'AUTOPISTAExposem tot seguit i de forma íntegra, una carta que ens ha fet arribar el Grup Ecologista el Fanal sobre la xerrada que es durà a terme el proper dissabte dia 27 a les 18.30 a l’ajuntament de Sant Quirze Safaja.

“Benvolguts/ Benvolgudes,

Ens adrecem a vosaltres per alertar-vos que el que se’ns venia anunciant des de fa temps com una variant de la carretera C-59 al seu pas per Sant Feliu de Codines, s’ha convertit de cop i volta en un tram més d’una autopista de 6 carrils que ha d’unir el Barcelonès amb Osona i la Cerdanya passant pel nostre municipi, programada per absorbir un trànsit diari de més de 50.000 vehicles. L’objectiu d’aquesta nova autopista és absorbir tot el trànsit que actualment circula per la C-17 entre Centelles i Parets, amb una elevadíssima presència de camions pesants.

Una infraestructura d’aquest estil comportarà un fort impacte ambiental i social sobre el nostre municipi i municipis veïns:

Afectació del territori: el projecte afecta zones d’alt valor agrícola i forestal, i pot comportar una pèrdua irreparable en la sostenibilitat del territori.

Paisatge: lindependentment de quin sigui el traçat definitiu de l’autopista, està clar que al tractar-se d’una via ràpida haurà de tenir un traçat força lineal, presència de grans talussos i construcció d’algun gran viaducte, amb la qual cosa l’impacte paisatgístic serà crític.

Impacte socioeconòmic: Sant Quirze Safaja pot presumir de ser un poble tranquil i amb un entorn natural ben conservat. Amb aquest enllaç ràpid amb l’àrea de Barcelona hi ha el perill que passi a ser un poble-dormitori que li faci perdre tot el seu tarannà com a nucli rural. A més a més, l’autopista actuarà com efecte barrera entre el poble i el seu entorn. Per tant, considerem que l’impacte social serà sever.


Risc d’incendis: L’autopista transcorrerà pel bell mig d’una de les poques zones que s’han salvat dels incendis els darrers anys. El pas d’una via d’aquestes característiques farà augmentar clarament el risc de foc al bosc.

Espais protegits: L’autopista tallarà els connectors ecològics entre els parcs naturals del Montseny i Sant Llorenç del Munt, a més de deixar totalment aïllat l’Espai d’Interès Natural dels Cingles de Bertí.

Soroll: No cal dir que l’impacte sonor de 50.000 vehicles diaris, molts d’ells camions pesants. circulant per una via amb un 6 % de pendent, afectarà molt greument tota la zona sud del municipi, la urbanització de les Clotes, Les Torres i Can Sans i totes les zones properes a la nova autopista.

És per això que us animem a participar i a donar suport a les actuacions que preveu fer la Plataforma anti-autopista del Moianès, amb l’objectiu de demanar que s’aturi el projecte de construcció de la nova autopista.

PLATAFORMA ANTI-AUTOPISTA
DEL MOIANÈS"

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=353