L'Ecomuseu del Moianès edita un fulletó sobre Esplugues de Castellcir
Data Divendres, 02 de juny a les 06:00:00
Tema culturaMasia troglodítica fins fa alguns anys encara habitada. Fotografia Feliu Añaños.L'Ecomuseu del Moianès ha editat un fulletó informatiu sobre Esplugues, la casa de Castellcir que està construïda sota una bauma que li fa de teulada. A més, està a punt d'editar-ne un altre sobre les Poues de la Franquesa de Moià. Els dos formen part de la col·lecció de tríptics que va iniciar l'Ecomuseu amb l'edició del fulletó del dolmen del Pla de Trullàs de Monistrol de Calders. La intenció és que cada radial i llocs d'interès de l'Ecomuseu tingui un tríptic informatiu.

La col·lecció de tríptics de l'Ecomuseu del Moianès ja compta amb el segon fulletó. Es tracta d'un tríptic sobre el mas Esplugues, en terme de Castellcir, que té la particularitat d'estar construït sota una bauma.

Tal com explica Teresa Soler, tècnica del Consorci del Moianès, la casa Esplugues és el radial de l'Ecomuseu del Moianès a Castellcir. La temàtica d'aquest radial és l'aprofitament del bosc i dels recursos naturals en l'època preindustrial.

El fulletó parla de la història de la casa, que va ser habitada fins el 2002, així com del projecte museogràfic que hi ha previst instal·lar-hi per explicar la temàtica del radial. Soler ha explicat que el de Castellcir és el primer radial de l'Ecomuseu obert.


El cobert és la primera part de la casa visitable pel públic. És el lloc on s'atenen les visites i on s'hi fan algunes activitats. Per exemple, els mesos de maig i juny s'hi ha fet un cicle de concerts. La resta de la casa s'està rehabilitant.

Paral·lelament, l'Ecomuseu està a punt de treure el tercer fulletó de la col·lecció. En aquest cas, està dedicat a les Poues de la Franquesa de Moià. La intenció és que cada radial de l'Ecomuseu i els llocs d'interès visitables tinguin el seu fulletó.

Del tríptic d'Esplugues se n'han editat 3.500 exemplars i, del de Moià, 2.500. També a Moià l'Ecomuseu està treballant per fer visitables les poues de la Ginebreda, on antigament s'hi guardava gel.

ACNAquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=362