S'ha de procurar “que el país tingui bons lideratges en tots els terrenys”
Data Dimecres, 14 de juny a les 06:15:00
Tema economiaValentí Roqueta, president de Caixa Manresa; Jordi Pujol, expresident de la Generalitat i titular de la càtedra, i Àngel Castiñeira, coordinador acadèmic de la càtedra i director del departament de Ciències Socials d'ESADE, en la roda de premsa posterior a la trobada.La càtedra 'Lideratges i Governança Democràtica' d'Esade ha reunit aquest dimarts a Sant Benet de Bages una trentena de personalitats vinculades amb el món de l'empresa, les organitzacions sindicals, les ONG, les administracions públiques i la política. L'objectiu ha estat debatre sobre els reptes de lideratge que presenta la societat actual. L'expresident de la Generalitat i titular de la càtedra, Jordi Pujol, ha dit que s'ha de procurar 'que el país tingui bons lideratges en tots els terrenys'.

Una trentena de personalitats del món de l'empresa, les organitzacions sindicals, les ONG, les administracions públiques i la política s'han trobat avui a Sant Benet de Bages, recinte propietat de Caixa Manresa, per reflexionar sobre els reptes de lideratge de la societat actual.

Ha estat en el marc de la càtedra 'Lideratges i Governança Democràtica', organitzada per Esade, de la qual n'és titular l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol. L'expresident del govern espanyol, Felipe González, membre del consell assessor de la càtedra, ha estat una altra de les personalitats destacades que ha assistit a la trobada.

El president de Caixa Manresa, Valentí Roqueta; el titular de la càtedra, Jordi Pujol, i el coordinador acadèmic de la càtedra i director del departament de Ciències Socials d'Esade, Àngel Castiñeira, han comparegut aquesta tarda en roda de premsa per parlar de la trobada.

Pujol ha explicat que al matí han intervingut Alfons Sauquet, professor d'Esade, i l'expresident del govern espanyol Felipe González. Segons Pujol, González ha fet 'una intervenció molt complerta i molt substanciosa'.


González ha parlat del per què preocupa la qüestió del lideratge. 'Ens preocupa perquè qualsevol obra col·lectiva, ja sigui un país, una empresa o un equip de futbol, necessita que hi hagi algú que se'n responsabilitzi d'una forma especial', ha argumentat Pujol en la roda de premsa.

L'expresident de la Generalitat ha afirmat que 'els líders es fan ells sols' però que hi ha ambients i situacions 'en les quals l'aparició del lideratge és més fàcil' i d'altres en què és més difícil. Pujol ha assegurat que 'nosaltres hem de procurar que el país tingui bons lideratges en tots els terrenys'.

Per Pujol, es necessita un bon lideratge 'en tot', tant en el món econòmic, com en l'universitari, el cultural, el científic i l'esportiu. L'expresident ha afegit que 'també ho necessitem i ho necessitarem molt a partir d'ara en el món polític'.

Pujol ha posat com a exemple la gastronomia. 'Fa 20 o 25 anys la gastronomia catalana no tenia prestigi, i ara és de les millors del món', ha dit l'expresident, que ha destacat el paper de Ferran Adrià com a líder en el sector.

Per la seva banda, Valentí Roqueta, ha dit que per Caixa Manresa ha estat 'un honor i una satisfacció haver pogut acollir un col·lectiu tan qualificat per parlar de temes que ens interessa a tots'.

Aquest ha estat el primer acte que ha acollit l'església de Sant Benet de Bages, encara en procés de restauració. Roqueta ha comentat que la resta d'obres que s'estan fent al futur complex turístic i cultural de Sant Benet estan 'en plena revolució'.

Castiñeira ha dit que s'intueix que 'en un context, com deia avui el president González, d'interdependència global el futur del món no depèn només d'un tipus de lideratge, ja sigui l'empresarial, el social o el polític, sinó de la conjunció de tots ells'.

Segons ha comentat, la tasca de la càtedra és ajudar a la formació. Castiñeira ha dit que de la jornada se'n desprèn que el lideratge es pot formar. I ha afegit que 'sembla que hi havia una gran coincidència' en dir que qualsevol lideratge en un futur 'passa per treballar la qualitat de la persona, la sensibilitat social i una dimensió ètica'.

A tot això se li ha d'afegir un conjunt d'elements 'que ha enumerat de manera perfecta el president Pujol'. Es tracta del coratge, la valentia, l'ambició i la credibilitat de la persona. Castiñeira ha dit que 'per part nostra hi ha un compromís molt gran de voler vincular el que és la tasca pròpiament formativa i universitària amb les pràctiques dels actors que fan el lideratge, que són els que avui eren aquí'.

El coordinador acadèmic de la càtedra ha dit que la intenció és mantenir trobades anuals en què hi participin 'els líders del país, tant de Catalunya com d'Espanya', i 'projectar aquesta necessitat formativa a altres grups que serien la renovació generacional'. Castiñeira ha parlat de 'gent de 30 i 35 anys que han de començar a entomar noves responsabilitats'.Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=373