Deu anys del Pavelló Municipal amb un concert d’òpera
Data Dimarts, 20 de juny a les 06:00:00
Tema culturaL'Ajuntament de Castellterçol en un esforç per a que el poble gaudeixi d'una activitat cultural de primera línia portarà, en motiu dels deu anys del pavelló municipal, el recent estrenat espectacle d'òpera de Mozart Il Re Pastore. Serà el proper divendres 14 de juliol.


És una producció d'una de les operes de joventut del compositor inèdita encara a l'Estat espanyol. Per aquest motiu, a banda de dirigir i promoure'n la producció, s'han cercat espai adequats i singulars per a fer-ne la representació, mirant de reunir tots elements necessaris per a desenvolupar un acte d'aquestes magnituds i alhora potenciar un nou marc accessible per a la difusió artística i cultural.

De la mateixa manera, donada la transcendència d'una fita artística com és l'estrena d'un espectacle operístic, s'ha procurat que enlloc de fer-ne una versió de cant i piano, poguéssim comptar amb la participació d'una formació orquestral encarregada de desenvolupar la part instrumental original i per això hem arribat a un acord de participació amb l'Orquestra de l’Acadèmia del Gran Teatre del Liceu. Amb la voluntat de facilitar la recepció de l' obra a un públic majoritari, hem encarregat traduir-ne al català les parts de recitatius.

L' Ópera-serenata Il re pastore és una obra en dos actes amb música de W. A. Mozart sobre llibret de Pietro Metastasio. La seva composició obeJa a un encàrrec de circumstancies: la visita a Salzburg del fill petit de l'emperadriu Maria Teresa, l'arxiduc Maximilia d'Habsburg. La seva estrena va tenir lloc el 23 d'abril de 1775 a la residencia de l'arquebisbe de Salzburg, al servei del qual estaven Mozart i el seu pare.


El llibret argumental de Metastasio ja havia estat musicat amb anterioritat per celebres compositors pero sera en mans del jove Mozart on cobrara un relleu i una volada més enlla deIs formats prototípics de l' opera seriosa i el drama pastoral de l' epoca. Després del seu aprenentatge, els seus nombrosos viatges i les operes estrenades a Italia i Munich, Mozart desplega en aquesta obra tota la seva saviesa musical i fa sorgir l'acció dramatica mitjanc;at processos i caracters musicals que ens defineixen el joc de l' escenografia emocional del drama.

IL RE PASTORE
Òpera de W.A. Mozart amb TERESA ALBEROLA, soprano XAVIER MARTÍNEZ, tenor MARIA HINOJOSA, soprano MARTA VALERO, mezzosoprano MARC SALA, tenor  i la ROGER ALIER, direcció escènica, l'es de PEP MELLADO, escenografia, el  EVA SOTO, vestuari; sota la RICARDO ESTRADA, direcció musical i clavicèmbal. Amb l' ORQUESTRA DE L’ACADÈMIA DEL GRAN TEATRE DEL LICEU diririga per GUERÀSSIM VORONKOV,

Pavelló Municipal de Castellterçol
Carrer de la Diputació s/n
08183 Castellterçol
Divendres 14 de juliol de 2006 a les 21.30h
Preu: 10 euros
www.castelltersol.cat

Argument: Alessandro ha enderrocat al tira de Sidón i cerca restituir el tro amb el fill legítim del territori, que resulta ser un pobre pero felic; pastor. Al ser assignat com a rei, el pastor Aminta es veura obligat a renunciar a la seva estimada i casar-se amb un altra, que al mateix temps havia declarat amor a un confident d' Alessandro. Finalment Alessandro cau en el compte de tot i permet que es restableixin les anteriors parelles, sent aclamat per tots com a model de savi i il'lustre govemant.
Aquesta historia exemplifica la ideologia de la monarquia absoluta de l'epoca, l' anomenat Despotisme iHustrat, tot i que el tractament musical que en fa Mozart no esta exempt d'una certa carrega ironica vers aquest sistema en la figura d' Alessandro. La partitura presenta una estructura perfectament equilibrada, amb dos actes de set números musicals cadascun. Dins d'aquests trobem celebres passatges d'extraordinaria bellesa musical com les aries "L'amero, saro costante" d' Aminta i "Si spande al sole in faccia" d' Alessandro, així com les pagines de l' obertura, el duet del final del primer acte i el deliciós vaudeville final.
L'espectacle compta amb l'organització de l'Ajuntament de Castellterçol, Amaresc ( Amics de la música i les Arts Esceniques de la Catalunya central) i la Xarxa de Músiques a Catalunya ha apostat fort per l'esport i la cultura en un intent de no aïllar-seAquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=379