Demanen 210 euros per intentar aturar les obres a Sant Llorenç del Munt
Data Dijous, 14 de desembre a les 18:35:00
Tema medi ambientEl judici de faltes contra onze activistes que el passat 17 de novembre es van encadenar a una excavadora per intentar aturar les obres d'obertura d'una via al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt ha quedat vist per sentència aquest migdia.

El ministeri fiscal els considera responsables d'una presumpta falta de coaccions lleus i una altra de desobediència lleu. En total, demana una multa total de 210 euros per a cada un dels activistes, que van ser denunciats per la Diputació de Barcelona.
El ministeri fiscal acusa els onze activistes de dues presumptes faltes. Per una banda, una presumpta falta de coaccions lleus, per la qual demana una multa de 6 euros diaris durant 15 dies i, en cas d'impagament, responsabilitat personal subsidiària, a més de les costes.

D'altra banda, també els considera responsables d'una presumpta falta de desobediència lleu. En aquest cas, el ministeri fiscal demana una multa de 6 euros durant 20 dies i, en cas d'impagament, responsabilitat personal subsidiària, a més de les costes.

Els onze activistes, membres de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Massís de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac, han estat citats al jutjat d'instrucció número 1 de Manresa per explicar al jutge l'acció que van dur a terme el passat 17 de novembre, que ha estat denunciada per la Diputació de Barcelona.


Aquell dia, els activistes es van encadenar a una excavadora a la Coma d'en Vila segons diuen amb l'objectiu d'impedir que els treballs de construcció d'un vial des del Coll d'Estenalles al Pont de Vilomara, per Mata-rodona, i promogudes per la Diputació, tiressin endavant.

En la seva declaració, els onze imputats han al·legat motius mediambientals i han assegurat que van dur a terme l'acció 'per evitar danys majors'. En aquest sentit, han afirmat que el vial que s'està construint passa per un espai d'interès 'de màxima protecció' del parc natural.

Segons han explicat, les obres provocaran la tala d'unes 2.000 alzines i el moviment d'unes 5.000 tones de roca. Paral·lelament, han destacat el caràcter 'pacífic' i 'cívic' de l'acció que van dur a terme, i han acusat la Diputació d'intransigència i falta de diàleg.

Per als membres de la Coordinadora, el projecte preveu la construcció d'una carretera forestal. Tot i això, Jordi Bellapart, director de Serveis d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, ha dit en la seva declaració que es tracta d'una pista forestal.

Bellapart ha declarat com a testimoni de l'acusació junt amb quatre Mossos d'Esquadra i el conductor de la màquina excavadora. El director ha dit que 'ni molt menys' el projecte farà que s'hagin de talar 2.000 alzines ni que hi hagin d'haver tants moviments de terra.

Paral·lelament, ha reconegut que la zona per on passarà el vial és de màxima protecció però, segons ha dit, això no impedeix l'execució del projecte.

El ministeri fiscal ha dit que, 'siguin o no justes' les reclamacions dels onze activistes aquell dia van paralitzar uns treballs legalment aprovats i que, tot i els advertiments dels Mossos d'Esquadra van continuar amb la protesta. Segons ha afirmat, encadenar-se a l'excavadora no és la via adequada per solucionar el problema.

Per la seva part, l'advocat dels activistes, Santi la Iglesia, ha demanat l'absolució dels seus clients. En primer lloc, ha dit que el jutjat d'instrucció no és competent per jutjar un presumpte delicte de coaccions lleus, sinó que s'hauria de fer al jutjat de pau de Mura.

El lletrat també ha dit que els activistes van actuar en 'legítima defensa' per evitar un dany major i ha apel·lat al 'dret al mediambient'. A més, ha afirmat que l'actitud dels seus clients va ser 'forçada' per l'actitud 'prepotent' de la Diputació. I també ha dit que no queda determinat quines persones es van desencadenar i quines no després del requeriment dels Mossos.

Una trentena de persones s'han concentrat al carrer, davant del jutjat, per donar suport als activistes. Abans d'entrar al judici, Francesc Macià, portaveu de la Coordinadora, ha explicat que la seva reivindicació fa uns 20 anys que dura.

'La carretera és un autèntic atemptat ecològic', ha assegurat Macià, que ha afegit que 'és trist que ho promou la Diputació'. Per al portaveu, les raons de la Diputació -que diu que la carretera serà una eina de prevenció d'incendis- són errades.

Segons ell, el 'risc màxim' d'incendis és just al costat de les vies de comunicació. La Coordinadora té dotze entitats adherides i ha recollit més de 3.000 signatures de suport. A més, ha fet dues concentracions de protesta.

Macià ha deixat clar que es van encadenar 'no com a persones individuals sinó com a representants de les nostres entitats'. Formen part de la Coordinadora ADENC, el Centre Excursionista de Castellar del Vallès, el Centre Excursionista de Mura, el Centre Excursionista de Sant Vicenç de Castellet, el Centre Excursionista de Vacarisses, el Centre Excursionista de Terrassa, el Centre Muntanyenc Sant Llorenç (Terrassa), el Grup Ornitològic Pigot de Terrassa, el Mountain Wilderness Catalunya, Sant Quirze del Vallès Natura, la Secció de Muntanya de l'Assemblea d'Okupes de Terrassa i la Unió Excursionista de Sabadell.

ACNAquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=466