Calders garanteix la qualitat i la quantitat de l’aigua
Data Dimarts, 19 de desembre a les 19:00:00
Tema societatSallent, Avinyó, Artés i Calders tindran la qualitat i la quantitat d'aigua necessària garantida un cop acabin les obres de captació des de la Sèquia. El projecte, que s'ha començat a executar, té un pressupost de 6,7 milions d'euros, un 80% dels quals els aporta l'Agència Catalana de l'Aigua.


L'inici d'aquest projecte s'ha endarrerit perquè calia prendre una decisió sobre el punt des d'on s'havia de fer la captació, si de la Sèquia o del riu Llobregat. Al final es va optar per fer-lo de la Sèquia per evitar els problemes de salinització de l'aigua arran de les explotacions de potassa de la comarca. L'alcaldessa de Sallent, Mirella Cortès, n'ha destacat la importància per garantir la quantitat necessària d'aigua per abastir el creixement dels pobles i per aconseguir una aigua de qualitat.

El paper del Consell Comarcal del Bages ha estat decisiu per aconseguir subvencions que reduïssin l'aportació que hi havien de fer els ajuntaments. En aquests moments, dels 6,7 milions d'euros que costa el projecte, els municipis hauran de fer front al 20% de l'obra, mentre que l'Agència Catalana de l'Aigua n'assumeix el 80% restant.

El projecte forma part d'un de més ampli que també contempla dur l'aigua als municipis de Mura i Talamanca i que ja té executada la portada entre Avinyó i Artés i a la zona de Cornet de Sallent des d'Avinyó. El projecte que s'ha començat a executar és previst que finalitzi en el termini d'uns dos anys i inclou la instal•lació d'un nou dipòsit per a l'abastament d'Artés i el sector de l'Oller de Calders. En total, l'obra beneficiarà uns 16.000 habitants.


L'aigua que subministrarà a aquests municipis es captarà de la Sèquia, a l'alçada de Sallent, i es farà passar per una planta potabilitzadora que es construirà prop de la captació. L'aigua es distribuirà fins als municipis a través d'una nova canonada i de la instal•lació de dipòsits.

En l'acte d'inici de les obres que s'ha fet aquest matí a Sallent, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Manuel Hernández, ha destacat la implicació del món local i comarcal per fer front a projectes d'aquestes característiques. De fet, el treball que ha fet el Consell Comarcal del Bages ha permès aconseguir subvencions per reduir l'esforç econòmic dels ajuntaments.
En una segona fase està previst que el projecte es completi amb millores a les xarxes d'abastament d'aigua potable a Talamanca, Mura i al sector de l'Oller de Calders i amb la construcció d'un dipòsit de 1.000 metre cúbics i de les canonades i connexions a la xarxa d'aigua en alta per a l'abastament d'Artés.

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=469