El sector agrari del Moianès envelleix per sota de la mitjana
Data Dimecres, 07 de febrer a les 18:30:00
Tema medi ambientEl sector agrari del Moianès s'ha especialitzat més en la ramaderia que en l'agricultura i això ha generat un canvi d'usos de les terres. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi que ha fet Àmbit Rural per encàrrec del Consorci del Moianès. L'estudi constata que l'envelliment en el sector és inferior al de la mitjana catalana.


Segons el treball, actualment, als municipis del Moianès hi ha més de 200 explotacions agràries, la majoria especialitzades en la ramaderia. En aquest àmbit, l'estudi constata que s'ha produït una evolució també en el sector de la ramaderia. Així, si l'any 1989 el 90% de la cria de vaques tenia com a finalitat la producció de llet, en aquests moments aquesta xifra només representa el 20% i la resta són animals de pastura destinats a la producció de carn.

Altres dades destacades de l'estudi són que el 75% del sòl de la comarca és superfície forestal i que de les finques forestals que existeixen, un 52% disposen d'un pla tècnic de gestió. També constata que s'està produint un increment important de l'activitat agrària ecològica.

A partir de la descripció de la situació, el treball defineix quatre línies d'actuació. Una primera passa per garantir la preservació del medi natural. La segona planteja la necessitat de potenciar el valor afegit de les produccions. Una tercera línia aposta per la diversificació de les explotacions agràries, com l'agroturisme. La darrera línia estableix la necessitat de fomentar l'associacionisme entre els pagesos.


D'aquestes línies se'n deriven propostes concretes com la creació d'una marca de qualitat comarcal per als productes procedents del sector agrari, la constitució d'un Consell de la Pagesia del Moianès, la redacció d'un pla comarcal de camins i l'elaboració d'una carta de paisatge del Moianès.

Segons ha explicat Teresa Soler, del Consorci del Moianès, a partir d'ara, totes les propostes que s'hi plantegen es prioritzaran i es temporitzaran. La intenció és que aquest mateix any es puguin començar a executar alguns dels projectes.

El contingut de l'estudi es farà públic aquest dijous al vespre a l'edifici de Can Carner de Moià. La seva elaboració s'ha fet amb el suport de l'Àrea de promoció econòmica de la diputació de Barcelona.

Montserrat Ayala // ACNAquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=519