La Festa de l'escudella reparteix prop de 1.200 litres de brou.
Data Dimarts, 20 de febrer a les 22:15:00
Tema culturaLa Festa
de l'escudella a Castellterçol ha repartit prop de 1.200 litres de brou gras entre el miler d'assistents a la plaça Prat de la Riba, que han acudit amb les pròpies peroles per degustar-la, aquest dimarts al migdia.

L'entitat 'Escudellers de Castellterçol', formada per un grup d'uns vint voluntaris, és l'encarregada d'elaborar aquest plat tradicional que s'ha començat a preparar a les set del matí amb dues calderes d'uns 100 litres per coure l'adob (vedella, carn magre, pollastre, etc.) i 23 calderes de 50 litres per elaborar aquesta escudella popular.

L'escudella popular de Castellterçol es celebra anualment cada dimarts de carnestoltes i es remunta segons els historiadors al segle XVII, quan els vilatans feien una bona escudella molt grassa per preparar-se abans de la quaresma, un període de dejuni i abstinència, segons l'autoritat religiosa.

D'altra banda, també s'ha plantejat la possibilitat que aquesta festa s'originés en part gràcies a un acte de caritat que oferia la gent adinerada del poble als captaires i pobres del municipi, amb un plat calent d'escudella cada dimarts de Carnestoltes.


Aquesta escudella grassa és feta amb pasta d'arròs i fideus, condimentada amb espècies i acompanyada d'embotits de porc, talls magres de vedella, pollastre i cansalada. L'elaboració d'aquest tradicional plat es realitza amb recepta d'aquesta escudella dues calderes d'uns 100 litres per coure l'adob (vedella, carn magre, pollastre, etc.) i 23 calderes de 50 litres per elaborar aquesta escudella popular.

Durant tot el matí, el grup d'escudellers de Castellterçol han preparat aquest plat al carrer 'call de l'escudella' mitjançant les 23 calderes penjades en una filera de tubs de ferro. Un cop elaborada l'escudella, els membres de la colla han transportat amb uns semalers (barres de ferro d'uns dos metres) i en grups de dues persones cada caldera fins la Plaça Prat de la Riba on s'ha fet la degustació popular a la una del mig dia.

L'Ajuntament de Castellterçol s'ha encarregat de finançar tots els productes necessaris per fer l'escudella i les activitats lúdiques que han envoltat la festa de carnestoltes a Castellterçol, corresponents a una cercavila de disfresses amenitzada per un grup d'animació i protagonitzada per la mainada del poble i un ball de disfresses al poliesportiu a partir de les cinc de la tarda.

Oriol Mondéjar // ACN


Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=532