Huguet diu que el Bages pot arribar a ser un ecomuseu
Data Dijous, 08 de març a les 06:00:00
Tema culturaEl conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, i els alcaldes de Manresa, Cardona, Súria i Santpedor han presentat aquest matí el Pla de Foment 'L'esplendor medieval de Manresa i del Bages', pressupostat en un milió d'euros. El Pla vol crear una oferta turística en xarxa en una comarca que, segons Huguet, pot arribar a ser un ecomuseu per interpretar l'època baixmedieval.

El Pla de Foment 'L'Esplendor medieval de Manresa i del Bages', que s'ha presentat aquest matí, es va signar el passat mes de novembre, segons ha recordat Joan Carles Vilalta, director general de Turisme.

El document té com a finalitat aprofitar el llegat medieval dels quatre municipis a partir de la figura del rei Pere III el Cerimoniós, que fa de fil conductor del projecte de promoció turística. El Pla està pressupostat en 1.000.550 euros.

El Departament d'Innovació, Universitats i Empresa en finançarà el 50% i, la resta, l'assumiran els quatre ajuntaments. Vilalta ha recordat que el document preveu que fins al 2008 s'executin diverses accions 'que passen per la creació de centres d'interpretació, rehabilitació de carrers, senyalització, museïtzació i creació d'itineraris, a banda de les accions de promoció i difusió del Pla'.

El director general també ha explicat que es crearà una comissió de seguiment, formada pels quatre alcaldes i per ell mateix, que s'encarregarà de vetllar pel compliment del Pla. L'alcalde de Manresa, Josep Camprubí, presidirà la comissió.


Pel conseller, l'acte d'aquest matí ha estat la 'posada de llarg' de l'acord que es va signar al novembre. Huguet ha apostat per crear un producte turístic de qualitat i singular i ha criticat la política turística portada a terme pels anteriors governs de CiU.

'Veníem d'una política turística on pràcticament l'interior era una peça de segona categoria', ha assegurat Huguet, que ha afegit que durant anys bàsicament només 's'havia apostat per un turisme de temporada alta sobretot de costa o de neu'.

Pel conseller, el Bages té un projecte turístic 'ben encarrilat', que no vol vendre 'coses genèriques', sinó que s'ha centrat en una època concreta, la dels segles XIII i XIV i la figura del rei Pere III.

'El Bages pot ser un ecomuseu per interpretar una època, i amb això sí que som únics', ha afirmat el conseller, que ha dit que és molt important que el discurs que se segueixi sigui singular. Huguet també ha dit que s'ha de saber vincular la història local amb la nacional i l'europea. I la figura de Pere III pot ser un bon fil conductor, ha dit.

A Manresa, el Pla preveu la rehabilitació del carrer del Balç i la creació d'un centre d'interpretació dedicat a la Manresa del segle XIV, època de major esplendor de la ciutat, en temps de Pere III. La Seu o la Sèquia són dues obres emblemàtiques es van construir durant aquesta època.

A Cardona, s'actuarà per adequar el Centre Cardona Medieval, i fer-hi actuacions de dinamització, difusió i promoció, alhora que es crearan itineraris turístics. També és previst senyalitzar els elements patrimonials i monumentals del centre històric del municipi.

A Súria, l'actuació més important serà la creació del centre d'interpretació històrica de la sal al poble vell. A Santpedor es crearà un altre centre d'interpretació, al Convent de Sant Francesc, i se senyalitzarà i museïtzarà el nucli antic del municipi.

Anna Gorchs // ACN


Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=546